Cat cheltuieste un roman, in medie, pentru articole si produse de ingrijire personala

Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 13:54
4300 citiri
Cat cheltuieste un roman, in medie, pentru articole si produse de ingrijire personala
Foto: Pixabay

Un roman a cheltuit, in medie, 227,16 de lei anul trecut pentru articole si produse pentru ingrijire personala, reiese dintr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, anul trecut, o persoana a dat 1,58 lei, pe luna, in medie, pentru sapun de toaleta, 9,37 lei pentru articole de parfumerie si cosmetica si 7,98 lei pentru alte articole pentru ingrijire personala.

In ceea ce priveste cheltuielile pentru imbracaminte, o persoana a folosit, in medie, 283,68 lei, anul trecut. Din punct de vedere al cheltuielilor lunare, 16,79 lei au mers pe confectii, 4,04 lei pe tricotaje si 2,11 lei pe ciorapi. In gospodariile cu un copil s-au folosit, in medie, 29,32 lei lunar pe persoana pentru imbracaminte, iar in cele cu 4 copii sau mai multi - 13,8 lei.

De asemenea, pentru incaltaminte, un roman a cheltuit, in medie, 245.52 lei.

Ce ne-am permis si ce nu

Doar 30,2% dintre gospodariile din Romania si-au permis anul trecut sa isi cumpere haine noi, iar 18,1% o saptamana de concediu, in afara casei, cu venitul total net lunar realizat, se arata in publicatie.

Potrivit documentului, un procent de 6,4% si-au permis inlocuirea mobilei uzate si/sau demodate, 13,3% si-au luat produse electrocasnice, iar 11,7% au mers la spectacole de teatru sau cinema.

Pe de alta parte, numai 16,1% dintre gospodariile din Romania si-au putut permite carti, ziare, reviste cu venitul total net lunar realizat.

Datele INS, arata ca o treime dintre gospodariile din Romania nu si-au platit la timp intretinerea locuintei, anul trecut, iar 14,5%, energia electrica, se arata in document.De asemenea, 6,4% nu si-au putut plati la timp abonamentul radio-TV, iar 6,2% - telefonul.

Pentru a putea face fata cheltuielilor curente, 10,6% din gospodarii au apelat la munca suplimentara, 11,2% la ajutoare financiare, fara obligatia de restituire, de la rude, prieteni, 6,5% la imprumuturi de la rude, prieteni, alte persoane, 7,3% la economii.

Un procent de 69,6% dintre gospodarii pot face fata cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat.

Taxele si impozitele ne mananca veniturile

Impozitele asupra veniturilor, contributiile la bugetele de asigurari sociale, cotizatiile si alte impozite si taxe au detinut, in 2016, o pondere de 20,3% din cheltuielile totale ale unei gospodarii, ridicandu-se, in medie, la suma de 513 lei/luna, conform INS.

Din aceasta suma, impozitul pe salariu a reprezentat 39,7%, fata de 39,5%, in 2015, iar contributiile de asigurari sociale (pentru pensie, la fondul de somaj si pentru asigurarile de sanatate) 58,4%, comparativ cu 56,3%, in 2015.

Tot in anul 2015, ponderea taxelor si impozitelor era de 19% din cheltuielile totale, iar suma se ridica la 446,1 lei/gospodarie.

Principala destinatie a cheltuielilor gospodariilor - consumul - a detinut, in medie pe ansamblul gospodariilor, 71,7% din cheltuielile totale. Cheltuielile de consum au reprezentat 1.810 lei/luna/gospodarie, iar cheltuielile banesti pentru cumpararea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile in unitatile de alimentatie publica), nealimentare si pentru plata serviciilor s-au ridicat la 1.612 lei/luna (63,9% din cheltuielile totale).

Potrivit INS, cealalta parte a cheltuielilor de consum, contravaloarea consumului uman din resurse proprii (acele produse alimentare si nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodariei), a fost egala cu 198,1 lei/gospodarie si a reprezentat 7,8% din cheltuielile totale.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#romani bani ingrijire personala, #cheltuieli ingrijire personala , #ingrijire corp