Cum sa respiri ca sa combati problemele de sanatate

Marti, 18 Mai 2010, ora 18:16
26814 citiri
Cum sa respiri ca sa combati problemele de sanatate

Foarte putini oameni stiu ca, daca respira intr-un mod gresit, pot avea neplaceri si chiar probleme in ce priveste sanatatea.

In ultimul timp, stiinta a reusit sa descopere ceea ce yoghinii predica de ani de zile, si anume ca o respiratie corecta ajuta o minte suprasolicitata si stresata, la fel cum poate avea un rol benefic in prevenirea sau atenuarea bolilor de inima, a alergiilor ori chiar a ingrasarii.

Potrivit womenshealthmag.com poti incerca sa inveti cateva exercitii care sa iti imbunatateasca tehnicile de respiratie. Iata, mai concret, ce rol au si ce trebuie sa faci:

1. Anxietatea

Atunci cand esti anxios iti limitezi respiratia, iar cand iti folosesti doar pieptul pentru a respira, nu si diafragma, iti sporesti anxietatea. Cheia pentru a te linisti consta in calmarea sistemului nervos simpatic si dezmortirea sistemului nervos parasimpatic, care are rol in odihna si functiile digestive, si ajuta la relaxarea muschilor si a mintii.

Ce sa faci: Cei mai multi oameni respira cam de 15 ori pe minut atunci cand sunt agitati. In asemenea situatii, ar trebui sa incerci sa respiri doar de sase sau sapte ori pe minut, insa mai adanc. Cel mai indicat este sa inspiri pe nas si sa expiri pe gura, lasandu-ti stomacul relaxat.

2. Bolile de inima

In fiecare zi suntem bombardati de emotii puternice cauzate de diferite conjuncturi, care ne suprasolicita sistemul nervos si care duc la cresterea tensiunii arteriale si a nivelului de adrenalina, acestea doua fiind in stransa legatura cu bolile de inima.

Ce sa faci: Pentru a reduce efectul descris mai sus poti incerca sa alternezi respiratia pe cate o nara, tinand-o presata pe cealalata. Aceasta tehnica scade pulsul si reduce tensiunea arteriala diasistolica. Cu cat aceasta este mai mare la o femeie tanara, cu atat creste riscul unui atac de cord sau al unui blocaj renal.

Mai exact, tehnica trebuie pusa in aplicare in urmatorul fel: stai jos cu picioarele incrucisate si tine ochii inchisi; blocheaza-ti nara dreapta cu degetul mare de la mana dreapta si inspira adanc prin nara stanga, timp de sase secunde. Apoi, blocheaza-ti nara stanga cu al patrulea deget al mainii drepte, elibereaza nara dreapta si expira timp de alte sase secunde. Fa acelasi lucru si invers si repeta pentru cel putin doua minute.

3. Alergiile

Si in ce priveste alergiile sezoniere modul in care respiri poate conta si te poate ajuta sa lupti mai usor contra lor.

Ce sa faci: Stand intr-o pozitie confortabila, inspira pe nas, o data, adanc, si apoi lasa aerul sa iasa in asa fel incat sa produci un fel de zumzait. Ar trebui sa simti o vibratie in piept, cap si nas. Repeta acest exercitiu timp de zece minute.

4. Acumularea de kilograme in plus

Stresul iti poate aduce destule kilograme in plus deoarece te determina sa mananci mai mult si sa alegi alimente nesanatoase. Daca vei controla cat de cat stresul, iti vei controla si greutatea. Iar in acest sens este de mare ajutor straduinta de a-ti incetini respiratia.

Ce sa faci: Inspira incet, pe nas, timp de patru secunde, si apoi expira tot incet, pe gura, timp de opt secunde, dar tinand buzele mai stranse (ca si cum ai sufla aerul din plamani pe un pai).

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#reguli respiratie sanatate, #respiratie sfaturi , #sanatate