Unde sunt focarele de microbi din casa ta?

Joi, 11 Septembrie 2008, ora 07:55
4936 citiri
Unde sunt focarele de microbi din casa ta?

Chiar daca sunt spalate zilnic cu apa, chiuveta de la bucatarie si robinetele sunt focare de microbi, astfel ca pentru a fi siguri ca nu va imbolnaviti, trebuie sa le spalati frecvent cu clor.

De altfel, ca sa va pastrati sanatatea, trebuie sa curatati foarte bine cele mai murdare locuri si obiecte din casa, spun specialistii citati de site-ul WebMD, informeaza Evenimentul Zilei.

Astfel, buretele de la bucatarie trebuie schimbat saptamanal, pentru ca poate avea peste 134.000 de bacterii pe 2 cm patrati.

Potrivit lui Kelly Bright de la Universitatea din Arizona (SUA), buretii de bucatarie sunt pastrati mai mult timp decat ar trebui, permitand bacteriilor sa se inmulteasca. Contaminarea se face daca taiati carnea cruda, o spalati, dupa care o puneti intr-un alt vas pe care il spalati cu acelasi burete.

Pe acesta se pot gasi Salmonela, care poate cauza toxiinfectii, si Campylobacter, care poate provoca diaree si dureri abdominale. Solutia este sa inlocuiti buretele saptamanal sau puneti-l in clor timp de 15 minute pentru a se curata.

Indiferent daca este goala sau plina cu vase, chiuveta este intotdeauna un loc plin cu bacterii. Oamenii pun adeseori alimentele in chiuveta pentru a le spala sau pentru a le taia, motiv pentru care aici se gasesc peste 500.000 de bacterii pe 2 cm patrati.

"Detergentul de vase nu ucide bacteriile", va avertizeaza Philip Tierno, director de microbiologie si imunologie la Tisch Hospital, din cadrul New York University Medical Center. Cel mai bine ar fi sa folositi un amestec de clor si apa pe care sa-l lasati pe suprafata chiuvetei timp de 10 minute.

Si robinetele au nevoie de igienizari periodice. Cele de la bucatarie au peste 13.000 de bacterii pe 2 cm patrati, iar cele din baie, mai mult de 6.000 pe aceeasi suprafata.

"Folositi un dezinfectant de fiecare data cand spalati robinetele", va sugereaza Charles Gerba, profesor la Universitatea din Arizona. Faceti acest lucru o data pe zi in bucatarie si macar o data pe saptamana in baie.

De asemenea, se pare ca biroul de acasa este mai murdar decat cel de la serviciu. Un studiu realizat in 60 de birouri de acasa si in 90 de la serviciu, specialistii au identificat Staphylococcus Aureus in 15 birouri de acasa. Cele mai multe bacterii se gasesc pe tastatura, mouse, telefon si desktop.

Salteaua si pilotele furnizeaza hrana pentru acarieni. "in saltea se gasesc numeroase secretii", afirma Philip Tierno. Acoperiti salteaua si pilota cu o patura impermeabila si spalati in mod regulat lenjeria cu apa fierbine pentru a distruge microbii.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#bacterii, #robinete, #chiuveta, #pilota , #sanatate