Viperă neagră, fotografiată în Munții Șureanu, în timp ce se hrănește. Moment rar, surprins de silvicultori FOTO

Autor: N.G.
Joi, 25 Mai 2023, ora 11:28
5324 citiri
Viperă neagră, fotografiată în Munții Șureanu, în timp ce se hrănește. Moment rar, surprins de silvicultori FOTO
Șarpele a fost surprins în Munții Șureanu FOTO DS Hunedoara

Doi silvicultori din Ocolul Silvic Petroșani au fotografiat o viperă neagră, o specie extrem de veninoasă și rar întâlnită, în timp ce se hrănea.

Potrivit Direcției Silvice Hunedoara, fotografiile au fost realizate în Munții Șureanu. Momentul este cu atât mai rar, cu cât vipera este surprinsă în timp ce se hrănește cu o rozătoare.

”Exemplar melanic de viperă (Vipera berus) în pauza de masă, întâlnit într-un arboret de fag din Munţii Şureanu, pe Valea Molidului, în Ocolul Silvic Petroşani”, au transmis reprezentanți DS Hunedoara.

Pentru a evita muşcătura de viperă, salvamontiștii recomandă portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată. Nu se recomandă portul şlapilor sau al adidaşilor, care sunt sursa unui număr însemnat de accidente care ar putea fi evitate.

FOTO DS Hunedoara

Trebuie în permanenţă efectuat un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt şerpi.

”Dacă intraţi într-o zona cu vegetaţie înaltă care nu vă permite verificarea suprafetei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ. În ciuda renumelui, vipera comuna este un şarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastră și se va ascunde.

În cazul unei muşcături de viperă (se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 mm distanţă, care după o oră necrozeaza și se edemațiază, iar victima are senzații de vomă și de amețeală) anunţaţi 112 sau 0SALVAMONT şi încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi folosită ca instrument de vacuumare”, susțin cei de la Salvamont.

Victima trebuie să stea cât mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea veninului în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat. Administrarea preventivă a unor antihistaminice poate întârzia acţiunea veninului.

Decesul se poate produce la cel putin 12-24 ore de la muşcătură, dar numai dacă şarpele a reuşit să administreze încărcatura totală de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este muşcat numai ca avertisment, ca reacţie de apărare.

#vipera, #sarpe, #muntii sureanu , #vipera