Judecator din Iasi, in vizorul DNA: Le-a promis unor afaceristi italieni interventii la Filat si alti lideri moldoveni

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 21:43
2438 citiri
Judecator din Iasi, in vizorul DNA: Le-a promis unor afaceristi italieni interventii la Filat si alti lideri moldoveni

Judecatorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iasi, audiat miercuri de procurorii DNA intr-un dosar de coruptie, le-a promis unor oameni de afaceri italieni ca va interveni pe langa membri ai Guvernului Republicii Moldova si pe langa fostul premier Vlad Filat pentru a obtine autorizatiile necesare desfasurarii de activitati bancare.

Dan Anton si concubina sa, Marina Moglan, care are dubla cetatenie, romana si moldoveneasca, ar fi avut in anul 2014 primele discutii cu cei doi oameni de afaceri italieni stabiliti la Botosani, care doreau facilitarea derularii de activitati financiar-bancare pe piata din Republica Moldova, potrivit unor surse judiciare. Discutiile ar fi continuat pana in august 2015, cand unul dintre afaceristi i-ar fi promis magistratului o suma importanta de bani si un post de director de banca la Chisinau pentru concubina lui.

Perchezitii DNA in Iasi si Suceava: Sunt vizati un judecator, un procuror si un avocat

Conform surselor judiciare, oferta a fost acceptata de Dan Anton, care s-a angajat ca va interveni atat pe langa fostul premier Filat, la momentul respectiv deputat in Parlamentul Republicii Moldova, precum si pe langa membri ai Guvernului de la Chisinau.

Dan Anton mai este suspectat, conform acelorasi surse, ca ar fi promis sa intervina pe langa doi colegi de-ai sai, judecatori la Curtea de Apel Iasi, pentru obtinerea unei solutii favorabile intr-un dosar penal in care un suspect cu dubla cetatenie, romana si moldoveneasca, fusese condamnat de instanta de fond intr-un dosar de contrabanda cu tigari. In schimbul promisiunii sale, magistratul ar fi beneficiat, din partea unor apropiati ai inculpatului, de plata unor servicii hoteliere si de transport pe teritoriul Republicii Moldova.

Fostul premier moldovean Vlad Filat, arestat pentru 30 de zile (Video)

Averea lui Filat, sub sechestru. 5 masini de lux, ridicate ca probe ale spagii

Pe langa faptele de trafic de influenta, Dan Anton este suspectat si de comiterea infractiunilor de violare a vietii private, instigare la abuz in serviciu si dare de mita, savarsite contra intereselor fostului sot al concubinei. Printre altele, magistratul ar fi determinat un politist de frontiera sa-si incalce atributiile de serviciu si sa-i permita Marinei Moglan sa treaca din Republica Moldova in Romania cu cei doi copii minori, desi nu avea acordul scris al tatalui acestora.

Judecatorul Dan Anton a fost escortat miercuri seara la sediul DNA din Bucuresti, pentru audieri.

Procurorii DNA au efectuat in cursul zilei perchezitii in 10 locatii situate in judetele Iasi si Suceava, intr-un dosar privind fapte de coruptie si contra libertatii persoanei, comise in perioada 2014 - 2015.

"Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie si a unor infractiuni contra libertatii persoanei, comise in perioada 2014 - 2015.

In cursul zilei de 21 octombrie, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 10 locatii situate in judetele Iasi si Suceava, reprezentand domiciliile unor persoane fizice si sediile unor societati comerciale", se arata intr-un comunicat al DNA.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#judecator Iasi Vlad Filat coruptie , #arest