Volodimir Zelenski, criticat indirect de șeful armatei ucrainene pentru o decizie radicală din august: "Erau profesionişti şi au plecat"

Marti, 19 Decembrie 2023, ora 13:56
2981 citiri
Volodimir Zelenski, criticat indirect de șeful armatei ucrainene pentru o decizie radicală din august: "Erau profesionişti şi au plecat"
Noi semne de tensiune evidentă între Zelenski şi Zalujni FOTO X/ XəbərAz

Valeri Zalujni, generalul aflat la comanda armatei ucrainene, a avut luni, 19 decembrie, cele mai critice declaraţii publice de până acum la adresa preşedintelui Volodimir Zelenski.

El s-a referit la deciziile acestuia de demitere a şefilor birourilor regionale de recrutare militară, în condiţiile în care tensiunile dintre cei doi sunt tot mai evidente în ultimul timp.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis pe toţi şefii birourilor regionale de recrutare militară din Ucraina în luna august, în cadrul unei campanii de combatere a corupţiei. El a declarat atunci că o investigaţie de stat a scos la iveală abuzuri ale oficialilor din aceste centre, de la îmbogăţirea ilegală până la transportarea peste graniţă a bărbaţilor eligibili pentru recrutare, în ciuda interdicţiei pe care o au de a părăsi ţara.

Întrebat de reporteri, în marja unui eveniment de luni, dacă decizia a afectat nivelul de mobilizare, Valeri Zalujni a deplâns demiterea şefilor centrelor de recrutare. "Aceştia erau profesionişti, ştiau cum să facă acest lucru şi au plecat", a declarat acesta, citat de Interfax Ucraina.

O evaluare a lui Zalujni a realităţilor de pe câmpul de luptă, într-un articol publicat în noiembrie în The Economist, a contrastat puternic cu optimismul de neclintit din discursurile publice ale lui Zelenski şi de atunci dezacordurile dintre cei doi sunt tot mai evidente. Ukrainska Pravda, un important organ de presă ucrainean, a relatat recent despre o lungă istorie de tensiuni crescânde între cei doi, citând mai mulţi oficiali anonimi.

Rugat de reporteri să comenteze recentul plan al Ministerului Apărării de a stimula recrutarea militară, Zalujni a declarat că vechiul sistem ar trebui readus în actualitate. "Este încă puţin cam devreme pentru a evalua recrutarea. În ceea ce priveşte chestiunile legate de mobilizare, nu este necesar să o întărim, ci să o întoarcem la acele limite (şi) la acele cadre care au funcţionat înainte", a declarat acesta, citat de Interfax Ucraina.

Ucraina, care iniţial a avut zeci de mii de voluntari dornici să se înroleze pentru a lupta împotriva invaziei ruseşti, încearcă acum să recruteze mai mulţi oameni pentru a-i înlocui pe cei aflaţi în prezent pe front. În ultimele săptămâni au abundat postările furioase pe reţelele sociale care pretind că arată agenţi ai armatei care apar în săli de sport şi în staţiuni pentru a împărţi ordine de recrutare bărbaţilor pe care îi întâlnesc.

Comentariile lui Zalujni vin la o zi după ce s-a anunţat că un dispozitiv de colectare de informaţii a fost găsit într-un birou în care urma să se mute, iar serviciul de securitate internă a lansat o anchetă.

Pe de altă parte, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că va ţine marţi o amplă conferinţă de presă, inclusiv cu jurnalişti străini.

Nu se ştie exact, din motive de securitate, la ce oră va avea loc, dar presa ucraineană se aşteaptă să aibă loc în jurul orei 16:00. Nu este clar, de asemenea, ce va spune preşedintele Ucrainei, însă evenimentul de presă urmează după ce Vladimir Putin a susţinut săptămâna trecută propria sa conferinţă de presă de sfârşit de an, în care a declarat că obiectivele sale de război nu s-au schimbat şi că Rusia şi le va îndeplini până la capăt - "denazificare", demilitarizare şi statut neutru pentru Ucraina.

Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
În aparență, conform multor semne externe, puterea lui Vladimir Putin este mai puternică ca niciodată. Țara și-a revenit după primele sale înfrângeri militare în Ucraina și după șocul...
Acordul de pace pe care Ucraina și Rusia erau pe punctul de a-l semna la începutul războiului, dezvăluit de Die Welt
Acordul de pace pe care Ucraina și Rusia erau pe punctul de a-l semna la începutul războiului, dezvăluit de Die Welt
Ziarul german Die Welt a publicat informații despre un acord de pace pe care Ucraina și Rusia intenționau să-l semneze la câteva săptămâni de la invazia rusă, după eliberarea regiunilor...
#Volodimir Zelenski, #zalujni, #general armata ucaineana, #razboi Ucraina , #stiri Volodimir Zelenski