Zelenski pregătește populația pentru o decizie care va produce o undă de șoc în Ucraina: „Este necesară o resetare”

Marti, 06 Februarie 2024, ora 07:11
6005 citiri
Zelenski pregătește populația pentru o decizie care va produce o undă de șoc în Ucraina: „Este necesară o resetare”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful Statului Major al armatei Valeri Zalujnîi/ FOTO: Președinția Ucrainei

Preşedintele Volodimir Zelenski pare că pregăteşte populaţia pentru preconizata demitere a comandantului armatei ucrainene, Valeri Zalujni, el insistând în discursul său video de luni seara că ţara are nevoie de „forţă, energie proaspătă şi leadership”, pentru că Ucraina trebuie să câştige războiul cel târziu până la sfârşitul anului.

Zelenski şi-a anunţat compatrioţii că a discutat luni dimineaţa cu prim-ministrul Denîs Şmîhal despre „consolidarea politicii eroilor - politica veteranilor”, despre „paşii care vor depăşi problemele existente în acest domeniu şi vor da încredere poporului”, o referire probabilă la necesitatea de a primeni forţele care luptă pe front de doi ani.

O nouă mobilizare care să suplinească forţele lipsă din armata ucraineană este unul dintre principalele subiecte de dezacord dintre Zelenski şi comandantul-şef al armatei, generalul Zalujni. În timp ce generalul a cerut între 450.000 şi 500.000 de oameni, Zelenski a ezitat, în condiţiile în care populaţia este tot mai reticentă, şi a insistat pe o mobilizare mai eficientă.

În discursul său video de luni seara, Zelenski a spus că a vorbit cu premierul despre „paşi de resetare - şi nu numai - în acest domeniu” al politicii veteranilor.

„Cu tot respectul pentru domnul ministru, aceasta este doar o chestiune de management. Ucraina are nevoie de forţă, de energie proaspătă şi de un leadership adecvat în fiecare domeniu”, a afirmat Zelenski după ce duminică, într-un interviu pentru televiziunea italiană RAI, vorbise în termeni similari, atunci când a fost întrebat despre înlocuirea lui Zalujni.

„Este necesară o resetare, mă refer la o înlocuire a unui număr de lideri de stat, nu doar în sectorul armatei. Reflectez asupra acestei înlocuiri. Este o întrebare pentru întreaga conducere a ţării", a declarat Zelenski la RAI.

Luni, Zelenski le-a mai spus ucrainenilor că trebuie să câştige războiul cel târziu până la sfârşitul anului „Trebuie să câştigăm acest război. Şi trebuie să facem tot ce putem în acest an, chiar mai mult decât este posibil”, a punctat Zelenski.

Liderul ucrainean a fost luni din nou în teritoriu, în regiunile Dnipro, Kirovohrad şi Cerkasî din centrul ţării, situate pe Nipru, în vecinătatea zonei de război. „Peste tot, principalele probleme sunt consolidarea războiului electronic, a echipamentelor de război electronic şi întărirea apărării noastre aeriene. Astăzi am dat câteva ordine importante în acest sens”, a anunţat el.

La Kropîvnîţki, Zelenski a spus că a organizat o reuniune de securitate. „L-am instruit pe şeful guvernului ucrainean să organizeze o reuniune separată privind regiunea Kirovohrad - pe toate chestiunile. Aceasta include asigurarea unei aprovizionări cu apă de calitate şi stabile, funcţionarea minelor de uraniu şi protecţia lucrătorilor. Raportul trebuie să fie prezentat într-o săptămână. Le sunt recunoscător tuturor celor din Kropîvnîţki şi din regiune care oferă asistenţă în construirea de fortificaţii în zonele de pe linia frontului, inclusiv în Zaporojie. Am discutat, de asemenea, despre economie: statul ar trebui să sprijine redresarea producţiei ucrainene”, a spus Zelenski.

La Cerkasî, Zelenski a spus că a participat la o reuniune regională a Congresului autorităţilor locale şi regionale, la care au participat prim-viceprim-ministrul şi ministrul agriculturii, discuţiile fiind preponderent economice.

„Coridorul nostru maritim funcţionează, iar noi am exportat deja peste 20 de milioane de tone de marfă pe mare”, a anunţat Zelenski.

„Am protejat sectorul energetic, iar iarna şi sezonul de încălzire din acest an sunt mult mai stabile decât anul trecut. De asemenea, avem acorduri cu partenerii noştri privind sprijinul pe termen lung pentru Ucraina şi programe financiare care dau încredere ţării noastre”, a spus preşedintele.

„Avem nevoie de relaţii transparente, curate şi legale între instituţiile statului şi mediul de afaceri, iar mediul de afaceri să funcţioneze într-un mediu curat şi legal - în mod "alb" şi să păstreze şi să creeze cât mai multe locuri de muncă. Rezilienţa economiei noastre şi stabilitatea socială a Ucrainei sunt elemente ale stabilităţii noastre naţionale în război”, a punctat Zelenski reluând o altă temă sensibilă în Ucraina - a marii corupţii şi a relaţiilor cu mediul economic privat.

„Sunt recunoscător tuturor celor care lucrează pentru a se asigura că Ucraina poate supravieţui. Sunt recunoscător fiecărui antreprenor, fiecărui dezvoltator, tuturor oamenilor noştri care au creat o nouă industrie în Ucraina, în special industria dronelor, şi care creează un nou şi puternic sistem ucrainean de război electronic, tuturor specialiştilor noştri IT care au devenit specialişti în apărare. Guvernul va sprijini această activitate la maximum”, este mesajul lui Zelenski către mediul de afaceri.

SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
Lloyd Austin, ministrul american al Apărării a anunţat vineri, 27 aprilie, o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment...
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Ocuparea de către Rusia a satului Novomihailovka, în estul Ucrainei, ar putea să pună în pericol oraşul-cheie Vuhledar, informează marţi, 23 aprilie, Ministerul Apărării britanic în baza...
#Zelenski, #demitere, #zalujni , #stiri Volodimir Zelenski