Numărul copiilor abuzați sexual a crescut de 6 ori în ultimul deceniu. Cum se schimbă comportamentul minorului în astfel de cazuri

Luni, 19 Februarie 2024, ora 14:16
1270 citiri
Numărul copiilor abuzați sexual a crescut de 6 ori în ultimul deceniu. Cum se schimbă comportamentul minorului în astfel de cazuri
Copii FOTO Unsplash

”Salvaţi Copiii” România dă publicităţii, luni, rezultatele unui studiu realizat începând cu anul 2021, care arată că aproximativ 3% dintre părinţi afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, iar 2,9% dintre adolescenţi au declarat că au fost obligaţi să întreţină relaţii sexuale împotriva voinţei lor. În majoritatea cazurilor, victime ale abuzului sexual sunt fetele. Procentul părinţilor care recunosc incidenţa abuzului sexual asupra copilului lor a crescut de peste şase ori, în ultimul deceniu, remarcă oficialii organizaţiei care propun o serie de măsuri de prevenţie şi subliniază obligativitatea instituţiilor de a avea un Cod de Conduită clar care să condamne abuzul asupra copiilor.

„Studiul naţional lansat de Salvaţi Copiii România în anul 2021 arată că aproximativ 3% dintre părinţi afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, în aproape două treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoană necunoscută, iar 2,9% dintre adolescenţi au declarat că au fost obligaţi să întreţină relaţii sexuale împotriva voinţei lor, situaţie care confirmă nivelul acut de subraportare a abuzurilor sexuale comise asupra copiilor. Prin comparaţie cu rezultatele studiului similar din 2013, se remarcă o creştere semnificativă a procentului părinţilor care recunosc incidenţa abuzului sexual asupra copilului lor (de la 0,5% la 3,2%)”, se arată într-un comunicat dat publicităţii luni de Salvaţi Copiii România.

Conform statisticilor prezentate de organizaţie, dintre cele 13.340 de cazuri de abuz, neglijare şi exploatare comise asupra copilului, în 1.192 de cazuri a fost vorba de abuz sexual, iar în 31 de cazuri de exploatare sexuală a copiilor, potrivit datelor furnizate de ANPDCA, pentru perioada ianuarie-septembrie 2023.

„Dacă în ceea ce priveşte cazurile de abuz fizic şi emoţional, repartiţia pe sexe este comparabilă, în cazurile de abuz sexual vorbim preponderant de fete: astfel, dintre cele 1.192 de cazuri, 1.062 au fost abuz sexual asupra fetelor”, arată reprezentanţii Salvaţi Copiii care precizează că, în 2020, Consiliul Europei estima în Raportul referitor la punerea în aplicare a Directivei 2011/36/UE privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane, că, în Europa, 90% dintre cazurile de agresiune sexuală asupra copiilor nu ajung în atenţia poliţiei ori a instanţelor judecătoreşti.

„Identificarea celor cu înclinaţii către abuz sexual sau cu posibilitatea de recidivă se poate face prin solicitarea din partea angajatorului a unui certificat de integritate comportamentală, eliberat de Poliţie. (...) Personalul care lucrează cu copii şi în preajma acestora, care nu e capabil să respecte şi să protejeze drepturile şi integritatea acestora, poate fi depistat de timpuriu dacă se constată anumite aspecte care ar putea provoca un abuz, cum ar fi: boli psihice, comentarii negative la adresa copilului, lipsa ataşamentului faţă de copil, violenţa fizică, etc”, se arată în comunicatul Salvaţi Copiii.

Care sunt semnele care îi pot ajuta pe adulţi să recunoască atunci când un copil este victimă a abuzului

Psihologul Mihaela Dinu, care lucrează cu această organizaţie, explică semnele care îi pot ajuta pe adulţi să recunoască atunci când un copil este victimă a abuzului: izolare, evitarea relaţiilor cu cei din jur şi comportamente autodistructive şi automutilante. Abuzul poate duce la comportamente negative, antisociale şi agresive sau la depresie, care poate ajunge chiar la forme grave.

”Salvaţi Copiii” propune şi măsuri de prevenţie a unor astfel de fapte

Astfel, în ceea ce priveşte abuzul sexual, o primă măsură împotriva acestuia este încurajarea copiilor să “nu păstreze secrete”, “să spună nu”, “să povestească cuiva” şi, mai ales, să înţeleagă că “Niciodată nu este vina lui!”

În cazul în care copilul are încredere în persoanele din jurul său şi se simte în siguranţă, el va recunoaşte că a fost abuzat.

Alte măsuri de prevenire a abuzului sunt: educaţia privind recunoaşterea unor forme de abuz sexual, educaţia privind o viaţă sexuală sănătoasă care trebuie făcută în funcţie de vârsta copilului, cu un limbaj adecvat, învăţarea abilităţilor de apărare ale copilului, legate de posibilitatea de a se apăra şi de a răspunde eficient unor posibilele atingeri necorespunzătoare şi de a fi încurajaţi să plece dacă vreun adult îl atinge într-un mod “rău”.

Recomandările Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru Guvern şi Parlament

Recomandările Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru Guvernul şi Parlamentul României sunt următoarele: revizuirea legislaţiei penale pentru a asigura protecţia adecvată a copiilor împotriva abuzurilor sexuale; promovarea sistemului naţional de raportare a cazurilor de abuz, exploatare, neglijare asupra copiilor şi îmbunătăţirea colectării de date privind abuzul sexual; iniţierea din acest an a procesului de extindere la nivel naţional a programelor de tip Barnahus, pe modelul creat de Salvaţi Copiii şi aflat în derulare; integrarea educaţiei sexuale cuprinzătoare în curriculumul şcolar gimnazial şi liceal, axată cu prioritate pe informarea copiilor privind respectarea graniţelor personale în relaţiile cu alte persoane, recunoaşterea comportamentelor abuzive şi cunoaşterea modalităţilor de raportare.

Organizaţia propune de asemenea dezvoltarea şi finanţarea adecvată a serviciilor specializate pentru victimele abuzului sexual, care să ofere gratuit servicii de consiliere, terapie şi asistenţă juridică, accesibile, adaptate nevoilor copiilor şi distribuite echitabil în mediul urban şi rural; asigurarea accesului la formare continuă pentru profesioniştii din domeniul poliţiei, justiţiei, sănătăţii şi educaţiei; dezvoltarea serviciilor de consiliere parentală atât la nivelul sistemului de servicii sociale locale, cât şi în unităţile de învăţământ prin intermediul cabinetelor de asistenţă psihopedagogică.

O altă propunere venită din partea Salvaţi Copiii vizează „stabilirea de obligaţii legale în sarcina tuturor persoanelor juridice, publice ori private, de a-şi întocmi politici proprii de prevenire, protecţie, raportare şi instrumentare a oricăror forme de abuz asupra copiilor, sub forma unor coduri de conduită ori regulamente destinate copiilor şi adulţilor implicaţi direct ori indirect în activităţile lor specifice”.

„Subliniem obligativitatea fiecărei instituţii de a avea un Cod de Conduită clar care să includă aspecte ce condamnă abuzul asupra copiilor. Această iniţiativă vine în contextul creşterii conştientizării cu privire la vulnerabilităţile copiilor şi adulţilor expuşi riscurilor. Salvaţi Copiii îşi reiterează angajamentul de a continua să lucreze în parteneriat cu autorităţile locale şi specialiştii din domeniul Protecţiei Copilului pentru a asigura un viitor mai sigur pentru toţi copiii”, transmit reprezentanţii organizaţiei.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#abuz sexual copii, #copii abuzati sexual , #stiri sociale