Șoferul care a produs accidentul de la 2 mai circula fără RCA. Avocat: ”Poliția trebuia să îi ridice certificatul de înmatriculare”

Luni, 21 August 2023, ora 22:22
3428 citiri
Șoferul care a produs accidentul de la 2 mai circula fără RCA. Avocat: ”Poliția trebuia să îi ridice certificatul de înmatriculare”
Vlad Pascu, tânărul care a provocat accidentul mortal din stațiunea 2 Mai FOTO Replica Online

Vlad Pascu, tânărul care a produs un accident de circulație, sub influența drogurilor, în stațiunea 2 Mai, circula cu o mașină fără asigurare RCA, spune avocatul Elenina Nicuț, care susține că a verificat autoturismul care a ucis două persoane, conform G4Media.

Tânărul a fost oprit în două rânduri de polițiști și cel puțin o dată aceștia au realizat să mașina nu este asigurată, însă cu toate acestea l-au lăsat să plece mai departe.

Conform legii, lipsa asigurării obligatorii RCA poate fi constatată și în cadrul unui control de rutină al reprezentanților legii, chiar dacă nu ai încălcat vreo regulă de circulație și fără să fi fost implicat într-un accident rutier.

Sancțiunile contravenționale prevăzute de lege sunt: amendă de la 1.000 la 2.000 de lei, dar și ”reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea şi aplicarea acestora se fac de către personalul poliţiei”. Conform legii, ”în locul certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se eliberează dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie”.

În concluzie, tânărul nu mai avea drept de circulație până la emiterea unei asigurări obligatorii.

În plus, lipsa unei asigurări RCA va produce și alte efecte în cazul acestui accident. O poliță acoperă eventuale daune produse de șofer, însă în acest caz totul cade pe umerii tânărului de 19 ani, care, cel mai probabil, nu are nimic pe nume, astfel că pentru recuperarea prejudiciilor va fi nevoie de alte procese.

Luni, șeful IPJ Constanța, Constantin Glugă, a recunoscut într-o conferință de presă că șoferul care a produs accidentul mortal din localitatea 2 Mai a fost oprit de polițiști cu mai puțin de trei ore înainte de producerea tragediei, însă a fost lăsat să plece deși în mașina acestuia s-au găsit droguri.

Cu două zile mai devreme, polițiștii îl mai opriseră o dată pe Vlad Pascu, însă nici atunci nu s-a procedat la ridicarea plăcuțelor de înmatriculare sau a talonului, după cum a precizat șeful IPJ Constanța.

El a confirmat că șoferul nu a fost testat pentru droguri, deoarece nu avea un comportament care să indice consumul acestora și a susținut că tânărul a consumat substanțe interzise după ce a plecat din sediul poliției.

Șeful IPJ Constanța a precizat că a dispus cercetarea prealabilă a unui ofițer și doi agenți de poliție pentru a stabili dacă există sau nu o abatere din punct de vedere disciplinar pentru că tânărul nu a fost testat pentru consumul de droguri.

Glugă a precizat însă că drogurile găsite în mașina tânărului sunt diferite față de cele indicate de aparatul drug test după producerea accidentului.

Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Procesul lui Vlad Pascu va continua cu aceeași judecătoare, joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu, cerere...
Ministra Justiției, nemulțumiri legate de dosarul accidentului de la 2 mai: ”Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare” VIDEO
Ministra Justiției, nemulțumiri legate de dosarul accidentului de la 2 mai: ”Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare” VIDEO
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi, 25 aprilie, că nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfăşurat în dosarul...
#accident 2 mai, #vlad pascu, #masina fara RCA , #stiri sociale