Cum a distrus un pilot avionul cu care învăța să zboare pentru că a ieșit din ”zona de confort” și a ratat aterizarea

Autor: N.G.
Vineri, 12 Mai 2023, ora 03:04
5521 citiri
Cum a distrus un pilot avionul cu care învăța să zboare pentru că a ieșit din ”zona de confort” și a ratat aterizarea
Poziția finală a aeronavei FOTO raport AIAS

Un elev-pilot, care învăța cum să piloteze un avion de mici dimensiuni de tip Cessna 172S s-a prăbușit cu aeronava pe aerodromul din Strejnic, de lângă Ploiești, după ce a ratat aterizarea.

Incidentul a avut loc în 8 mai 2019, iar raportul final al investigatorilor în domeniul aviației civile a fost publicat pe 4 mai 2023.

Potrivit documentului, în ziua respectivă pilotul elev a fost planificat să execute un zbor de instrucție, în simplă comandă, pe traiectul aerodrom Strejnic – Urziceni – Mizil – aerodrom Strejnic, precedat de un zbor, de control, în dublă comandă în tur de pistă. Zborurile erau planificate conform programului de instruire.

Zborul de control a început la ora 12:40, a durat aproximativ 12 minute și a decurs normal. După acest zbor, pilotul instructor a coborât din aeronavă, iar la ora 13:00 pilotul elev a decolat pentru a zbura pe traiect. Zborul a decurs normal până la revenirea pentru a ateriza pe pistă.

”Pilotul elev a fost informat despre condițiile meteorologice de la aerodrom, respectiv vânt calm, și de asemenea i s-a atras atenția asupra faptului că în plan vertical este poziționat sub panta normală de aterizare. Acesta a corectat prompt poziția aeronavei, a configurat corect aeronava în vederea aterizării, iar vitezele de apropiere intermediară și finală au fost normale.

Ultima corecție solicitată de către instructorul de zbor a fost făcută atunci când aeronava se afla ”în zona de aterizare”, unde acesta a estimat o înălțime mai mare cu aproximativ 3 m decât cea normală, spunându-i pilotului elev să mărească puțin puterea motorului pentru a evita un contact dur cu pista. Aeronava a continuat zborul de apropiere, iar contactul cu pista a avut loc la aproximativ 30 de metri după zona de touchdown. După contactul cu pista, a continuat cu un rulaj către stânga, iar înainte de a ieși din pistă a decolat cu un unghi de cabraj accentuat”, se precizează în raportul AIAS.

Instructorul a solicitat, în acele momente, efectuarea corecțiilor necesare, respectiv mărirea regimului de putere al motorului și împingerea manșei pentru micșorarea unghiului de cabraj, dar pilotul elev nu a mai reacționat. Aeronava a pierdut portanța, s-a angajat, a luat contact cu solul mai întâi cu planul stânga, după care s-a răsturnat.

”Și-a concentrat privirea prea aproape de aeronavă”

Avionul a suferit avarii majore, dar pilotul-elev a scăpat fără răni.

”După contactul cu pista, pilotul, considerând că va ieși din pistă lateral stânga, a luat decizia să rateze aterizarea. Desprinderea aeronavei de la sol s-a produs la un unghi de cabraj mare (aproximativ 25°- 30°) și a continuat zborul în urcare până la o înălțime de aproximativ 10 metri, menținând acest unghi de cabraj. Menținerea acestui unghi de cabraj a dus la scăderea vitezei, pierderea portanței și angajarea aeronavei.

Deși instructorul a comunicat prin radio în tot acest timp pilotului elev să împingă de manșă și să stabilească regimul de funcționare a motorului la regim maxim, acesta nici nu a confirmat și nici nu a executat ceea ce i s-a indicat. Conform declarației sale, pilotul elev nu a sesizat că avionul a luat contact cu pista, a constatat o deplasare a acestuia către marginea din stânga și în consecință a hotărât să rateze aterizarea”, se mai precizează în documentul citat.

Potrivit investigatorilor, ”având în vedere desfășurarea întregului zbor de apropiere pentru aterizare, se poate afirma că pilotul elev s-a aflat într-o zonă de confort propriu atâta timp cât aeronava a evoluat până la o înălțime apropiată de cea de redresare”.

”Pe măsura apropierii de sol, zona de confort a acestuia s-a diminuat pe fondul lipsei de experiență. Pilotul elev și-a concentrat privirea prea aproape de aeronavă, reperele de la sol față de care ar trebui să evalueze poziția și viteza de deplasare au devenit distorsionate și astfel informația vizuală pe care a procesat-o a fost eronată. Dorind revenirea în zona de confort propriu, a acționat comanda de zbor în sensul îndepărtării aeronavei de sol cât mai rapid. Comanda a fost instinctivă și nu cognitivă, nu a corelat comanda dată cu reconfigurarea aeronavei conform cu evoluția ce urma a fi executată (ratarea aterizării)”, se susține în raportul AIAS.

Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
#accident avion, #aterizare ratata, #aias , #Accident avion