Mutarea din umbră a Rusiei în timpul războiului: Bogăția colosală secretă descoperită în străinătate

Miercuri, 15 Martie 2023, ora 01:18
6107 citiri
Mutarea din umbră a Rusiei în timpul războiului: Bogăția colosală secretă descoperită în străinătate
Rusia a ascuns fonduri de 80 de miliarde de dolari în conturi offshore în străinătate FOTO: RFE

După invazia lui Putin din Ucraina, statele occidentale au impus pachete de sancțiuni împotriva economiei Rusiei, pentru a diminua finanțarea războiului. Experții financiari au descoperit că Moscova a acumulat în secret colosala sumă de 80 miliarde de dolari în 2022 în offshore-uri din străinătate.

Rusia a reușit să economisească în străinătate aproximativ o treime din câștigul extraordinar de 227 de miliarde de dolari obținut anul trecut din exporturile sale de mărfuri, creând un potențial nou punct de focar, în contextul în care SUA și aliații săi încearcă să își înăsprească sancțiunile din cauza invaziei din Ucraina, potrivit unei analize Bloomberg.

Aproximativ 80 de miliarde de dolari ale Rusiei sunt împrăștiate în deținerile de numerar, proprietăți imobiliare și investiții în filiale din străinătate, potrivit unei estimări a Bloomberg Economics. Rezervele reprezintă fonduri din umbră, un produs secundar al unui excedent record al contului curent - aproximativ diferența dintre exporturi și importuri - care a ajutat la susținerea finanțelor Kremlinului de la atacul său asupra Ucrainei din februarie 2022.

Paradisul rușilor într-un oraș străin cu 3 milioane de locuitori: Noua casă a fugarilor lui Putin VIDEO

"Datorită întârzierii Europei în ceea ce privește țintirea sectorului energetic al Rusiei, Kremlinul a reușit să acumuleze unul dintre cele mai mari excedente de cont curent din istoria sa", a declarat Maria Shagina, economist la Institutul Internațional pentru Studii Strategice cu sediul în Marea Britanie. "Acest lucru a anulat de facto efectul înghețării activelor băncii centrale în martie 2022, deoarece Rusia ar putea recupera ceea ce a pierdut".

Orice noi câștiguri care se acumulează în străinătate ar putea deveni o țintă tentantă pentru adversarii Rusiei, mai ales dacă fondurile sunt controlate de stat. Guvernul este acționar la mulți dintre cei mai mari exportatori ruși care au contribuit la câștigul neașteptat de anul trecut, deși întrebarea unde au ajuns banii și cine îi controlează a căpătat un mister și mai mare.

Rezervele ascunse ale Rusiei din străinătate alimentează bugetul

În acumularea de active internaționale anul trecut, Rusia a adăugat echivalentul a aproximativ 5% din produsul intern brut. Această valoare este apropiată de media din perioada 2009-2013, o altă perioadă de prețuri ridicate ale petrolului și de intervenții limitate ale băncii centrale în domeniul valutar.

Soarta fondurilor rusești din străinătate este din ce în ce mai mult în centrul atenției, în condițiile în care susținătorii Ucrainei, precum Canada și Germania, abordează ideea de a folosi miliardele de dolari din activele rusești înghețate pentru a despăgubi țara și a o ajuta să se reconstruiască.

Directorul CIA a descifrat tactica lui Putin: Crede că deține atuul care-i lipsește Occidentului pentru a câștiga

Pentru guvern, activele acumulate în străinătate reprezintă o resursă care poate fi exploatată prin intermediul unor taxe extraordinare asupra exportatorilor, potrivit lui Alexander Knobel de la Academia rusă de comerț exterior, administrată de stat. "Astfel de "rezerve din umbră" pot fi transformate în mod oficial în beneficiul statului într-o varietate de moduri", a declarat Knobel.

Odată cu scăderea prețurilor materiilor prime și cu noile restricții UE și G7 asupra exporturilor de petrol intrate recent în vigoare, excedentul de cont curent a scăzut brusc. Banca Rusiei îl estimează la 66 de miliarde de dolari în acest an, ajungând la 48 de miliarde de dolari în 2024 și la 41 de miliarde de dolari în 2025.

"Acumularea de rezerve ascunse de către Rusia este foarte posibilă", a declarat Serghei Guriev, un economist care a consiliat cândva guvernul rus, dar care a fugit ulterior la Paris, unde este în prezent rector al Sciences Po. "Întrebarea principală este în ce măsură aceste rezerve ar fi suficiente pentru a finanța deficitul bugetar în 2023", a spus Guriev.

Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
După declanșarea războiului din Ucraina, multe state au impus pachete de sancțiuni împotriva Kremlinului pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, se produce o ruptură dramatică între...
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
După ce înalți oficiali din Statele Unite au declarat că vor lua o nouă măsură împotriva Rusiei, bancheri și autorități de pe bătrânul continent au spus că se vor alătura și ei...
#active rusia, #Rusia bani, #conturi offshore, #Rusia active companii, #bani ascunsi, #fonduri investitii, #Rusia rezerve valutare , #Razboi Ucraina