Descoperire importantă a medicilor: Un lucru simplu făcut zilnic reduce riscul de cancer

Vineri, 28 Iulie 2023, ora 23:31
6891 citiri
Descoperire importantă a medicilor: Un lucru simplu făcut zilnic reduce riscul de cancer
Activitatea fizică zilnică scurtă reduce riscul de cancer FOTO: Atlas

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea Sydney din Australia, care a realizat un nou studiu publicat în revista JAMA Oncology pe 27 iulie 2023, a făcut o descoperire foarte importantă pentru sănătate. Experții au constatat că reprizele scurte de activitate fizică zilnică reduc riscul de cancer pentru oameni.

Cercetarea a descoperit că exercițiile fizice viguroase zilnice, care durează doar câteva minute și sunt încorporate în obiceiurile obișnuite ale oamenilor scad mult riscul îmbolnăvirii de cancer, potrivit New Atlas.

Acesta este locul în care „activitatea fizică intensă în stil de viață intermitent” (VILPA) s-ar putea dovedi a fi o alternativă mai atractivă. VILPA se referă la perioade scurte, sporadice – de unul sau două minute – de activitate fizică viguroasă încorporată în activitățile de zi cu zi. De exemplu, izbucniri de mers rapid, urcarea scărilor, treburile casnice energice sau transportul în brațe a alimentelor grele.

Avertismentul care îngrozește Europa, după o descoperire: Continentul va fi aruncat într-un îngheț profund VIDEO

Un nou studiu condus de Universitatea din Sydney a examinat datele obținute de la trackere de fitness purtate pentru a vedea dacă VILPA, un termen inventat de ei, a afectat riscul de cancer, în special riscul de cancer legat de activitatea fizică.

„VILPA este un pic ca aplicarea principiilor antrenamentului cu intervale de mare intensitate (HIIT) în viața de zi cu zi”, a spus Emmanuel Stamatakis, autorul principal al studiului.

„Știm că cele mai multe persoane de vârstă mijlocie nu fac în mod regulat exerciții fizice, ceea ce îi expune un risc crescut de cancer, dar doar prin apariția tehnologiei portabile, cum ar fi trackerele de activitate, suntem capabili să analizăm impactul unor explozii scurte de activitate fizică efectuată ca parte a vieții de zi cu zi.”

Eșantionul de studiu a cuprins 22.398 de participanți prelevați din studiul de accelerometrie a încheieturii mâinii din baza de date Biobank din Marea Britanie, toți fiind „fără exerciții”; adică, nu au raportat nici un exercițiu în timpul liber și una sau mai puține plimbări recreative pe săptămână.

Descoperire epocală a medicilor. Cum poți trăi cu 24 de ani mai mult: 8 condiții necesare VIDEO

Vârsta medie a participanților a fost de 62 de ani, bărbații reprezentând 45,2% din eșantion, iar femeile 54,8%. Persoanele cu un diagnostic anterior de cancer sau un diagnostic de cancer în primul an de studiu au fost excluse. Au fost luate în considerare variabile precum vârsta, statutul de fumat, IMC, bolile cardiovasculare, somnul, dieta și istoricul de cancer parental.

VILPA a fost evaluat folosind date preluate de la trackere purtate la încheietura mâinii timp de șapte zile. Durata medie zilnică medie a VILPA a fost de 4,5 minute, iar cea maximă a fost de 16 minute. Pentru majoritatea participanților (92,3%), VILPA a fost acumulat în atacuri de până la un minut, în timp ce 97,3% din toate meciurile au durat până la două minute.

Cercetătorii au descoperit că, pe o perioadă medie de urmărire de peste șase ani, au existat 2.356 de evenimente noi de cancer, cu 1.084 în 13 site-uri de cancer legate de activitatea fizică. Aceste tipuri de cancer includ ficat, plămâni, rinichi, stomac, endometrial, leucemie mieloidă, mielom, colorectal, cap și gât, vezică urinară, sân și esofag.

„Este destul de remarcabil să vedem că creșterea intensității sarcinilor zilnice cu un minut este legată de o reducere generală a riscului de cancer cu până la 18% și cu până la 32% pentru tipurile de cancer legate de activitatea fizică”, a spus Stamatakis.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#activitate fizica, #risc cancer, #activitate fizica exercitii, #activitate fizica beneficii sanatate, #prevenire cancer , #stiri externe