Țara din UE care se opune vehement aderării Ucrainei la blocul comunitar

Vineri, 10 Noiembrie 2023, ora 15:43
5489 citiri
Țara din UE care se opune vehement aderării Ucrainei la blocul comunitar
Oameni admirând orașul Kiev, în noiembrie 2023 FOTO Hepta

Uniunea Europeană nu trebuie să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, a declarat vineri premierul Viktor Orban la radioul de stat, subliniind că aceasta este "poziţia clară" a Ungariei în această privinţă. Pe de altă parte, oficiali ai blocului european au declarat pentru Reuters că există un plan prin care Uniunea Europeană va putea să ocolească un eventual veto al Budapestei în cazul acordării unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Liderii ţărilor UE urmează să decidă la jumătatea lunii decembrie dacă vor accepta recomandarea Comisiei Europene de a invita Kievul să înceapă discuţiile de aderare imediat ce va îndeplini condiţiile finale. O astfel de decizie necesită unanimitatea celor 27 de membri ai blocului, iar Ungaria este considerată principalul obstacol potenţial.

Naţionalistul Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a declarat că disputa pe care o are cu Bruxelles-ul în legătură cu deblocarea fondurilor europene de miliarde de euro alocate Budapestei, dar suspendate din cauza unei probleme legate de statul de drept, nu poate fi legată în niciun fel de sprijinul Ungariei pentru negocierile de aderare a Ucrainei la UE.

"Negocierile de aderare nu trebuie începute, aceasta este poziţia clară a Ungariei", a declarat Viktor Orban, adăugând că Bruxelles-ul "datorează bani Ungariei".

"Aş dori să precizez foarte clar că respingerea de către Ungaria a începerii discuţiilor cu Ucraina cu privire la aderarea la UE nu face obiectul unei înţelegeri mercantile. Nu poate fi legată de problema fondurilor pe care Ungaria este îndreptăţită să le primească", a declarat vineri Viktor Orban.

Ungaria se confruntă cu o stagnare economică în acest an şi cu un deficit bugetar tot mai mare, în timp ce ţara are una dintre cele mai mari rate ale inflaţiei din Europa, care a atins un vârf de peste 25% în primul trimestru. În aceste condiţii, investitorii urmăresc cu mare atenţie discuţiile Budapestei cu Bruxelles-ul privind fondurile UE.

UE îl acuză de mult timp pe Orban de subminarea libertăţilor democratice ale instanţelor, presei, organizaţiilor neguvernamentale şi mediului academic - acuzaţii pe care acesta le-a respins în mod repetat. UE a pus Ungaria, alături de Polonia, sub observaţie din cauza problemelor legate de statul de drept, suspendând finanţări de miliarde de euro din partea blocului comunitar. În aceste condiţii, în speranţa că va obţine deblocări de fonduri, Ungaria a recurs la blocarea unor decizii UE, mai ales când a fost vorba de Ucraina.

Un "plan B" la veto-ul Ungariei

Uniunea Europeană spune însă că va putea să ocolească un eventual veto ungar la un preconizat ajutor de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei, au declarat oficiali din cadrul blocului european.

Comisia Europeană a propus extinderea sprijinului bugetar pentru a ajuta Ucraina să plătească salariile şi să facă faţă altor cheltuieli, în timp ce conflictul se prelungeşte, iar cele 27 de state membre ale UE urmează să voteze asupra pachetului la summitul din 14-15 decembrie de la Bruxelles, atunci când ar trebui să decidă şi dacă dă undă verde începerii negocierilor de aderare cu Kievul.

Însă unii se tem că ajutorul ar putea fi blocat de premierul Viktor Orban, care şi-a lăudat legăturile cu Moscova şi s-a opus în trecut unui sprijin similar. Astfel de plăţi din bugetul comun al UE au nevoie de sprijinul unanim al tuturor statelor membre.

Solicitat să comenteze, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat că orice ajutor financiar pentru Ucraina ar trebui să fie separat de bugetul UE. El a declarat că UE are nevoie de o nouă strategie pentru Ucraina şi că toate deciziile financiare ar trebui să decurgă din aceasta.

În cazul în care Budapesta îşi va exercita dreptul de veto, doi oficiali UE au declarat că blocul comunitar are o modalitate de a ocoli acest lucru, cerând fiecăruia dintre celelalte guverne ale UE să stabilească propriul pachet de ajutor cu Kievul. În total, pactele bilaterale ar ajunge la suma preconizată.

"Ungaria îşi forţează norocul. Am prefera să îi avem la bord, dar vine un moment în care oamenii se satură că Budapesta îi ţine pe toţi ostatici. Soluţia de avarie este obositoare, dar o avem dacă este nevoie", a declarat pentru Reuters un oficial UE.

Un al doilea oficial UE, care a vorbit, de asemenea, sub rezerva anonimatului, a fost de acord. "Problema banilor pentru Ucraina va fi rezolvată într-un fel sau altul, Kievul va primi sprijinul UE", a declarat oficialul.

Miliarde în joc

Anul trecut, Ungaria s-a opus prin veto unei propuneri similare de acordare a unui ajutor financiar de 18 miliarde de euro Ucrainei în 2023. După luni de dispute, Budapesta a acceptat în cele din urmă pachetul după ce a obţinut ceea ce a spus că sunt concesii din partea blocului în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ungariei şi după ce a auzit că UE va folosi o soluţie similară pentru a-şi implementa oricum decizia.

Întrebat dacă UE ar urma din nou această cale dacă va fi nevoie, comisarul european pentru comerţ Valdis Dombrovskis a declarat săptămâna aceasta: "Anul trecut, am discutat într-adevăr despre "planul B"... Dar am reuşit să evităm acest scenariu anul trecut. Sper că vom putea evita acest scenariu şi anul acesta".

Aflat la putere de mai bine de un deceniu, Orban a fost implicat în lupte din ce în ce mai acerbe cu alte state membre ale UE pe o serie de subiecte, printre care standardele democratice, politica externă, migraţia şi drepturile LGBT.

Cu toate acestea, în conformitate cu normele UE, strategia de ocolire a Ungariei nu poate fi aplicată în cazul deciziei care urmează să fie luată în decembrie cu privire la începerea negocierilor de aderare la UE cu Kievul, un obiectiv mult râvnit de Ucraina, care continue să lupte împotriva Rusiei. Această decizie necesită unanimitatea celor 27 de membri ai UE, lucru care este departe de a fi sigur, având în vedere poziţia lui Orban cu privire la război.

De asemenea, el a spus că nu există nicio legătură între această chestiune şi disputele sale privind fondurile de miliarde de euro ale UE pentru Ungaria, suspendate din cauza îngrijorărilor legate de democraţie.

Oficialii UE au declarat luna trecută pentru Reuters că au în vedere deblocarea a cel puţin o parte din aceşti bani, în timp ce blocul încearcă să obţină votul lui Orban pentru Ucraina.

Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, la un forum organizat la Budapesta, că anul acesta poate fi pus capăt unei ”ere jalnice” a civilizaţiei occidentale. El susține că ordinea...
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Guvernul din Ungaria a acordat comercianţilor de carburanţi două săptămâni pentru a reduce din proprie iniţiativă preţurile la combustibili la nivelul mediei regionale. Ministrul a...
#aderare Ucraina UE, #Ungaria, #Viktor Orban, #veto, #summit , #Ucraina