Cine e Iuda? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 06 Mai 2013, ora 19:10
9089 citiri
Cine e Iuda? (Opinii)

Cu siguranta, Adrian Nastase nu minte cand spune ca experienta lunilor de inchisoare l-a schimbat dramatic.

Dar ma indoiesc ca in sensul pe care vrea sa-l acrediteze, al imblanzirii, al inteleptirii, al exercitiului tolerantei.

Prabusirea abisala, de la statutul de "El Insusi" la cel de numar intr-un penitenciar, de la puterea de a frange sau construi destine, pana la limitarea libertatii pana si in privinta orelor de somn, nu avea cum sa nu-l marcheze.

In primul rand, cred ca Adrian Nastase a invatat pentru prima oara sensul profund, ultim al cuvantului frica. Ii este probabil ingrozitor de frica sa nu se intoarca dupa gratii si ar fi in stare de orice pentru asta, probabil chiar si de o colaborare cu detinatorii cheilor portilor inchisorii.

Pe de alta parte, Adrian Nastase a iesit din puscarie incarcat de ura. Sigur, si impotriva DNA, si impotriva completului care l-a judecat. Dar nu numai, nu in primul rand. Cred ca Adrian Nastase ii uraste cel mai mult pe cei care l-au trimis dupa gratii vanzandu-l.

Fostul premier stie bine ca nu i s-a tras de la Traian Basescu. Evident, nu o poate spune, nu poate fraterniza cu inamicul traditional.

Dar stie bine ca pierzania i-a fost pecetluita de oamenii lui, de baroni din PSD, satui/speriati/invidiosi pe puterea lui care se apropia de nivelul maxim posibil in 2004. Iar randurile scrise de Adrian Nastase pe blog in Sambata Mare reprezinta, probabil, prima sugestie transparenta a acestei tradari, primul deget indreptat acuzator spre propriul partid.

"Am recitit Patimile si moartea lui Iisus, reamintindu-mi si pasajele din cartea lui Bulgakov - Maestrul si Margareta. Fiecare dintre noi isi infatiseaza, probabil, personajele acelor intamplari - Iuda, Caiafa, Ana, Pilat, Irod, Petru - sub diferite infatisari. "Iata, mana vanzatorului cu Mine este la masa", a spus Iisus la cina de taina ucenicilor sai.

"Pe care-l voi saruta, acela este, prindeti-l si-l duceti cu paza" le-a zis Iuda, in gradina Ghetsimani, ostenilor adusi sa-l prinda pe Iisus. Mi-a ramas in minte raspunsul lui Iisus: "M-ati prins. Dar acum vi-i vremea, cand stapaneste intunericul in toata puterea lui".

M-am oprit mai mult asupra ucenicului Iuda (citisem, mai demult, si o carte interesanta despre el, "re-evaluat"). Remuscarea lui este tardiva. Ea nu mai poate schimba istoria. "Gresit-am de am vandut sange nevinovat" spune el arhiereilor atunci cand afla ca Iisus a fost condamnat la moarte, arunca argintii in templu si se spanzura. Din pacate, evenimentele vietii sunt irepetabile."

Cine e Iuda? Cine a regretat public si repetat incarcerarea lui Adrian Nastase, care, nu-i asa, "a platit pentru toti"? Cine a infipt primul cutit la sedinta de la Hotelul Confort dupa alegerile din 2004? Cine e cel mai mare reevaluat? Putem ghici, putem specula, mai inspirat sau nu, dar de stiut, stie bine Adrian Nastase.

Si probabil ca nu este vorba doar despre un Iuda, ci despre mai multi. Si fiecare dintre ei stie, la randul lui, exact ce stie Adrian Nastase despre el.

De aceea si spuneam dupa recentul Congres PSD ca nu stiu cate din ovatiile cu care a fost intampinat Adrian Nasase, in calitatea lui de simplu invitat, au fost din autentica dragoste, si cate din spaima, cate din discursurile dragastoase la adresa lui veneau din inima calda si cate din fiori reci pe sira spinarii.

Adrian Nastase insusi arunca aceasta sageata intr-o alta postare de pe blog, atunci cand puncteaza "o contradictie intre entuziasmul popular dezlantuit la Florii, cand Iisus a fost intampinat cu 'osanale', si vinderea si tradarea Lui de catre cei mai apropiati ucenici, si apoi ura multimilor - poate aceleasi care-L aclamau in urma cu o saptamana), si trimiterea Lui la moarte!".

Nu cred ca Adrian Nastase ii va ierta vreodata pe ucenicii tradatori si nu cred ca va rata ocazia sa se razbune. Dar si ei stiu acest lucru. Asa ca dincolo de ovatii si imbratisari, tradat si tradatori sunt cu mainile pe pistoale. Fara fulare de aceasta data.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#Adrian Nastase Iuda tradare puscarie reevaluare , #inchisoare