Nastase il acuza pe Ungureanu de generalizare si superficialitate

Marti, 14 Februarie 2012, ora 14:25
1957 citiri
Nastase il acuza pe Ungureanu de generalizare si superficialitate
Foto: Facebook

Declaratiile actualului sef al Guvernului, Mihai Razvan Ungureanu, potrivit carora primarii stau in casa, la caldura, in timp ce Romania este blocata de zapada, dau dovada ca este lipsit de experienta confruntarii si generalizeaza, considera fostul premier Adrian Nastase, care atrage atentia ca un premier aflat intr-o zona calamitata nu poate fi superficial.

"Banuiesc ca l-a auzit toata lumea pe premierul Ungureanu vorbind despre primarii care stau in casa la caldura, in loc sa ia masuri pentru a ajuta la deszapezirea localitatilor. Consider ca afirmatia premierului este cat se poate de nefericita. Ea nu ar trebui insa sa surprinda. In calitate de proaspat premier, lipsit de experienta confruntarii cu astfel de situatii, Mihai Razvan Ungureanu a facut ceea ce probabil ar fi facut oricine in locul sau: a generalizat, a folosit un stereotip, a pus o sentina - primarii (se intelege ca toti) nu se implica. (...)

Pana la urma, politica inseamna nuante. Progresul se bazeaza pe detalii. Victoria se obtine prin lucruri de amanunt. Nu putem folosi la nesfarsit generalizarile daca dorim sa cunoastem realitatea sau sa construim ceva durabil. Un premier aflat intr-o zona calamitata nu poate fi superficial. El risca sa demobilizeze. Un politician care vrea sa conteze trebuie sa sparga bariera stereotipurilor si a prejudecatilor, trebuie sa iasa din tipare. Din pacate, eu il vad pe noul premier incercand sa intre in aceste tipare. S-ar putea insa sa fie prea devreme pentru a trage o astfel de concluzie", scrie Adrian Nastase pe blogul personal intr-un text intitulat "Despre generalizari si cat de incorecte sunt ele".

Iliescu: Declaratiile lui Ungureanu denota lipsa de experienta

In opinia presedintelui Consiliului National (CN) al PSD, "aceasta tendinta de a generaliza, cu prea mare usurinta, este o constanta a vietii publice romanesti: "Pe cat de simpla este aceasta modalitate de a transmite un mesaj, pe atat de simplista este ea uneori. Efectul consta in denaturarea realitatii".

In raspuns la acuzatiile premierului Ungureanu, Nastase si-a exprimat convingerea "ca exista primari in zonele puternic afectate de zapada, care s-au implicat in situatia dificila prin care trece comunitatea lor. Poate unii nu au facut-o, dar altii cu siguranta s-au zbatut ca drumurile sa fie deszapezite si oamenii sa fie ajutati. In astfel de cazuri, generalizarile sunt profund incorecte si nedrepte".

Pastrandu-se in tema generalizarii, Nastase aminteste si de discursul din pelnul Parlamentului tinut de presedintele PSD, Victor Ponta, despre care spune ca a fost victima unei astfel de generalizari.

"Acelasi cliseu functioneaza, din pacate, si atunci cand vine vorba despre clasa politica: toti politicienii, toate partidele, toate guvernele sunt la fel. Lucrurile nu stau deloc asa. Oricat de dezamagit ar fi cineva de clasa politica si de situatia din tara, nu toti oamenii politici pot fi pusi in aceeasi oala.

Un exemplu este chiar Victor Ponta, care a fost de curand victima unei astfel de generalizari. Discursul sau din Parlament, la momentul investirii guvernului Ungureanu, a fost unul foarte bun, dar concluziile care imediat s-au tras au fost generalizatoare, multe critice, pornind de la circumstantele in care a fost pronuntat", conchide Nastase.

Ungureanu, despre zapada din tara: Primarii stau in casa, la caldura

Amintim ca premierul Mihai Razvan Ungureanu, aflat, sambata, in vizita in judetul Buzau, grav afectat de caderile de ninsoare, i-a criticat pe primarii care "stau in casa, la caldura", in loc sa se ocupe de deszapezire.

A. T.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Adrian Nastase Mihai Razvan Ungureanu, #Nastase Ungureanu premier superficial, #Nastase Ungureanu politicieni generalizeze , #PSD