Nastase, la Chisinau: USL gandeste altfel relatiile Romaniei cu Rusia

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 17:44
2279 citiri
Nastase, la Chisinau: USL gandeste altfel relatiile Romaniei cu Rusia
Foto: Arhiva

Uniunea Social Liberala "gandeste altfel" relatiile Romaniei cu Rusia in viitor, comparativ cu actuala conducere de la Bucuresti, a declarat presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase.

"In mod sigur prevede sau gandeste altfel aceste relatii. Si eu am sa revin la ceea ce am facut eu in calitate de prim-ministru si de presedinte al PSD - eu am considerat ca Romania are niste obiective clare, are nevoie de umbrela de securitate si de aceea m-am batut ca Romania sa intre in NATO si acest lucru s-a intamplat in 2003-2004, sa intre in UE si am finalizat toate capitolele de negociere in decembrie 2004.

In felul acesta, Romania si-a clarificat profilul, identitatea internationala. Din acel moment, am avut libertatea necesara pentru a trata relatiile cu unii dintre vecini, inclusiv cu Rusia, in termeni practici, inclusiv din punct de vedere economici", a afirmat Adrian Nastase intr-un interviu acordat ziarului "Timpul " din Chisinau.

Fostul premier a explicat ca, in timpul mandatului sau de la conducerea Palatului Victoria, s-a intalnit cu presedintele de la acea vreme al Rusiei, Vladimir Putin.

"Am facut mai multe vizite cu oameni de afaceri. Noi nu putem sa schimbam geografia, e o problema de geografie. Romania va continua sa fie aici, in proximitatea Rusiei. Este important ca noi sa stim exact carui spatiu de valori apartinem, lucrul asta este clarificat. Si atunci, pentru ce sa iritam Rusia prin diverse declaratii? Mi se pare ca aici este o chestiune de intelepciune politica si, sigur, punctul de vedere al USL va fi si este si acum in sensul a celor ce am spus eu acum", a afirmat Adrian Nastase.

S-au creat niste iritari inutile in relatiile Romaniei cu Moldova

Intrebat despre relatiile moldo-romane, dupa aprilie 2009 si pana in prezent, si daca s-ar mai fi putut face ceva in acest sens si nu s-a facut, Nastase a raspuns: "S-ar fi putut renunta la unele dintre declaratiile politice care s-au facut pentru ca eu cred ca la fel s-au creat niste iritari inutile".

Referindu-se la relatia Republicii Moldova cu Uniunea Europeana, Adrian Nastase a apreciat ca este interesat de ceea ce isi doresc oamenii politici de la Chisinau, "cei care intr-un fel vor trebui sa decida la un moment dat calea de urmat".

"Este Uniunea Europeana, Europa unita un proiect dezirabil? Sau este doar un mod de a atrage voturi in campania electorala din partea liderilor politici. (...) Este important de decis daca proiectul estic al UE este un proiect foarte serios, daca va exista o anumita mobilizare in favoarea lui sau daca este mai important de construit un proiect in care sa nu fie obiectiv individual pentru Republica Moldova, tinand seama de faptul ca e greu sa mobilizezi lobby-urile la Bruxelles pentru o singura tara intr-un proiect individual. Este de discutat daca nu cumva o actiune in comun cu unele dintre statele din zona balcanica nu ar prezenta o varianta mai eficienta", a afirmat fostul premier.

Intrebat cum vede evolutia pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova, Adrian Nastase a precizat ca, din punctul sau de vedere, "rezultatul votului va influenta si eventuala alegere a presedintelui sau eventualele alegeri anticipate".

"Fiind si in comisia de monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, am urmarit de-a lungul acestor ani tensiunile existente si nemultumirea, inclusiv la nivelul populatiei, pentru faptul ca nu se ajunge la o situatie de normalitate, de stabilitate, care sa permita atacarea altor chestiuni de prioritate", a aratat fostul sef al diplomatiei.

Pe de alta parte, Adrian Nastase considera ca relatia Rusiei cu America "avantajeaza" Republica Moldova. "Am urmarit cu foarte mare atentie vizitele succesive ale unor lideri americani in Republica Moldova si acesta este un lucru bun. (...) Prin aceste vizite se demonstreaza un interes strategic al SUA pentru aceasta zona si asta nu poate decat sa foloseasca Republicii Moldova", a afirmat Nastase.

Intrebat de ce crede ca Rusia nu si-a respectat angajamentele asumate la Istanbul in 1999 de a-si retrage fortele armate din Moldova, fostul premier roman si-a exprimat convingerea ca "fara indoiala ca Rusia introduce aceasta chestiune intr-un pachet mai mare de intelegeri".

"Pana la urma, arsenalul din Transnistria nu mai are valoare strategica in relatia cu americanii. In mod evident, discutiile care vor incepe, dar, probabil, vor fi accelerate dupa alegerile din Rusia si dupa clarificarile din Republica Moldova, dupa stabilirea unei relatii intre Rusia si principalele puteri occidentale. In momentul acela, lucrurile vor avea o lumina verde pentru o solutie.

Problema este si aici, cei din Transnistria, probabil, ca nu inteleg un lucru - de foarte multi ani cei din Chisinau am impresia ca au inceput sa gandeasca spatiul acesta fara Transnistria si s-ar putea ca la un moment dat, cand vor dori ei sa discute aceste chestiuni, lucrurile sa devina foarte complicate. Cred ca este important si pentru Rusia sa elimine ceea ce este in mod evident un cuib de probleme, care le creeaza mai multe dificultati decat le aduce ca performanta geostrategica sau ca rezultat politic", a mai spus Adrian Nastase.

Presedintele CN al PSD a efectuat in perioada 15 - 17 iunie o vizita la Chisinau, la invitatia Academiei de Stiinte a Moldovei, care a organizat o intalnire comemorativa dedicata implinirii a 70 de ani de la moartea marelui diplomat si om politic Nicolae Titulescu.

”Cea mai mare bogăție” a lui Nicolae Ciucă. Candidatul la președinție dezvăluie ce nu-i place la politicieni
”Cea mai mare bogăție” a lui Nicolae Ciucă. Candidatul la președinție dezvăluie ce nu-i place la politicieni
Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului pentru Preşedinţia României, susține că nu este un om bogat şi că are nevoie de doar zece minute pentru a-şi completa declaraţia de...
Cum se apără Ciucă: ”Nu am, cum se spune, verbul la mine. Am făcut, în schimb, altceva”
Cum se apără Ciucă: ”Nu am, cum se spune, verbul la mine. Am făcut, în schimb, altceva”
Preşedintele PNL şi candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului a vorbit despre sine descriindu-se drept un om al faptelor. ”Eu nu am fost un om care să vorbesc, nu am, cum se...
#Adrian Nastase Romania Rusia, #Nastase interviu Republica Moldova, #Nastase alegeri Republica Moldova , #PSD
  1. ”Cea mai mare bogăție” a lui Nicolae Ciucă. Candidatul la președinție dezvăluie ce nu-i place la politicieni
  2. Cum se apără Ciucă: ”Nu am, cum se spune, verbul la mine. Am făcut, în schimb, altceva”
  3. Cartea lui Nicolae Ciucă, aspru criticată și pentru formă, și pentru conținut: „Un eșec!". Unde ar fi greșit staff-ul
  4. Ciucă a primit derogare să candideze la președinție. ”Îi lipseau câteva săptămâni pentru a se înscrie în cursa electorală”
  5. Viorica Dăncilă, după ce a intrat în PNCR, partidul lui Cristian Terheș: „Nu mi-am trădat partidul. Oamenii aflaţi azi la conducere m-au trădat”
  6. Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură
  7. USR acuză PSD-PNL că au șters o audiere a ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, de pe site-ul Senatului. Ministrul nu s-a prezentat la audiere
  8. Ludovic Orban anunță finalul carierei politice pentru Nicolae Ciucă: „Nu are stofă de lider"
  9. „Contre” pe tema traficului rutier. Nicușor Dan îl cheamă pe Marcel Ciolacu pe „șantierele ilegale” din Capitală. „Nu putem să lăsăm mafia imobiliară să facă politica instituţiilor statului”
  10. Geoană își recunoaște greșeala: ”Am făcut o greșeală de exprimare pe care o regret”