Nastase a impartit fotocopii cu sesizarea PNA in dosarul "Flota"

Joi, 26 Februarie 2009, ora 12:04
3684 citiri
Nastase a impartit fotocopii cu sesizarea PNA in dosarul "Flota"

Prezent, joi, la procesul in dosarul "Trofeul Calitatii", in care este judecat pentru coruptie, Adrian Nastase le-a dat ziaristilor prezenti fotocopii dupa un document din 2002, semnat de fostul sef al PNA, Ioan Amarie, referitor la dosarul "Flota".

"Iata, acest document este, de fapt, materialul care a fost trimis de cel dinaintea lui Morar la DNA, Ioan Amarie. In acest material sunt aduse acuzatii grave de coruptie catre Traian Basescu, iar materialul este semnat de Amarie care, apoi, poate pentru ca a avut crampe la mana, nu a mai semnat aceasta sesizare catre instanta", a declarat Adrian Nastase, citat de NewsIn.

"Poate ca si Morar nu a trimis acest document pentru ca, poate si el a avut crampe la mana", a sustinut Nastase, la iesirea din sala de judecata. De asemenea, parlamentarul a declarat ca si Daniel Morar, care i-a succedat in functie lui Amarie, "a avut crampe la mana", din moment ce nici el nu a semnat sesizarea catre instanta.

Adrian Nastase a tinut sa mentioneze, de asemenea, ca acuzatiile aduse lui Traian Basescu, in dosarul "Flota", au fost "sterse" prin doua expertize.

Judecarea dosarului "Trofeul Calitatii", in care Adrian Nastase, Irina Jianu si alte patru persoane sunt acuzate in legatura cu strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a social-democratului a inceput joi, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu o amanare, instanta stabilind data de 24 martie ca urmator termen al procesului.

Conform DNA, Adrian Nastase a fost trimis in judecata alaturi de Jianu si de celelalte patru persoane, in data de 20 ianuarie 2009, dupa ce procurorii au constatat ca simpozionul "Trofeul calitatii" a fost organizat pentru a masca strangerea unor sume de bani de la societati pentru campania electorala prezidentiala a social-democratului.

DNA sustine ca nu a fost nevoie de avizul Parlamentului in acest dosar. "Faptele retinute in sarcina lui Adrian Nastase nu au fost savarsite in calitatea sa de prim-ministru", a declarat purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan.

Nastase este acuzat de folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Din rechizitoriul intocmit de procurori, sustine DNA, a reiesit ca, in cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, a initiat organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii". In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a lui Adrian Nastase.

Fostul premier Adrian Nastase a fost ales din nou in Parlamentul Romaniei, in ciuda celor patru dosare penale in care a fost cercetat pentru fapte de coruptie. In doua dintre acestea (Zambaccian I si Matusa Tamara), Nastase a fost si judecat, dar nu pana la capat, deoarece o decizie a Curtii Constitutionale a decis ca pentru a incepe urmarirea penala impotriva unui fost sau actual ministru care este si parlamentar trebuie aviz din partea Camerei din care face parte.

Ulterior, votul colegilor din Camera Deputatilor l-a scapat pe fostul premier de o solutie in instanta.

In noul legislativ, fostul prim-ministru a obtinut, in urma negocierilor, functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Citeste si:
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Guvernul României a aprobat, joi, 27 ianuarie, Legea privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, care va aduce o comunicare mai bună a cetățenilor cu...
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. ”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer...