Reprezentanții unei companiei aeriene acuză Romatsa că a pus în pericol viețile celor 83 de pasageri: ”A intrat în procedură de așteptare, în aer”

Duminica, 25 Iunie 2023, ora 10:25
5292 citiri
Reprezentanții unei companiei aeriene acuză Romatsa că a pus în pericol viețile celor 83 de pasageri: ”A intrat în procedură de așteptare, în aer”
Dan Air acuză Romatsa că pune în pericol pasagerii FOTO Facebook/Dan Air

Problemele legate de Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav se țin lanț. Un nou incident a fost semnalat, sâmbătă 25 iunie, de conducerea Dan Air. Într-un comunicat de presă, reprezentanții companiei aeriene acuză Romtasa că ar fi pus în pericol viețile celor 83 de pasageri care călătoreau pe ruta Madrid – Brașov.

Din cauza vremii nefavorabile, controlorii de trafic aerian ar fi alocat o nouă rută pentru sosirea avionului în România. Dar în apropiere de Brașov, aceștia nu ar fi permis aterizarea aeronavei pe motiv că un alt aparat de zbor ar fi trebuit să decoleze. Conform Dan Air, decizia încalcă regulamentele internaționale care prevăd că prioritate au avioanele care urmează să aterizez, scrie brasovnet.ro

„Controlorii de trafic ROMATSA au pus în pericol siguranța zborului DN288 Madrid-Brașov-București la aterizarea acestuia pe Aeroportul Brașov. Aeronavei DAN AIR, i s-a întârziat aterizarea pe Brașov, în condiții de vreme neprielnică, pentru a permite decolarea unei alte aeronave. Acest lucru încalcă reglementările aeronautice în vigoare care prevăd că aeronavelor care se află în proceduri de apropiere pentru aterizare trebuie să li se dea prioritate mai ales în condiții meteo nefavorabile așa cum a întâmpinat la ora aterizării zborul DAN AIR DN288. Controlori de trafic aerian din Arad care monitorizează printr-un turn virtual aeroportul Brașov au pus în pericol viața pasagerilor DAN AIR cât și siguranța zborului prin nerespectarea reglementărilor aeronautice care stabilesc că aterizările au prioritate față de decolări. Aeronava DAN AIR călătorea de la Madrid la Brașov, cu 83 de pasageri la bord. Pasagerii îmbarcați la Madrid au decolat către Brașov la ora 14:00, cu o întârziere de 1 ora și 30 de minute având în vedere restricțiile de rută și capacitatea aeroportului Madrid de a deservi aeronavele”, spun reprezentanții Dan Air.

Avionul ar fi trebuit să aterizeze în Brașov la ora 18.20, dar acest lucru a fost întârziat cu 10 minute, pentru ora 18.30, din cauză că aeronava trebuia să ocolească fronturi atmosferice periculoase. De aceea ruta a fost modificată prin Bulgaria, iar apoi și-a continuat drumul spre Brașov. Pentru echipajul de bord, dar și pentru pasageri au început emoțiile din cauza faptului că programul aeroportului din Brașov era până la ora 19.00.

Aeronava Dan Air a intrat în procedură de așteptare, în aer, deși condițiile meteo erau nefavorabile, iar celălalt avion a rămas la sol. La ora 18.48, aeronava care venea de la Madrid a aterizat cu o întârziere de 16 minute, iar de vină ar fi controlorii de trafic aerian care au hotărât să țină avionul în aer, spun reprezentanții companiei.

„Aeroportul Brașov s-a închis la ora 19:00 iar aeronava DAN AIR care trebuia să-și continue călătoria către București cu 71 de pasageri la bord a rămas blocată pe aeroportul brașovean și vor fi transferați cu autocarul la București, este a treia cursă care întâmpină astfel de probleme din cauza faptului ca ROMATSA nu dorește să extindă programul controlorilor de trafic forțând astfel încetarea activității pe Aeroportul din Brașov la orele 19.00. Ne cerem scuze pasagerilor pentru cele întâmplate și pentru inconvenientele create de circumstanțe care sunt în afara controlului rezonabil al companiei DAN AIR și dorim să menționam ca toți pasagerii ar fi ajuns la destinație dacă ROMATSA nu ar fi îngreunat intenționat situația”, au concluzionat reprezentanții Dan Air.

Conflictul dintre Dan Air, Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav și Romatsa a început încă de la inaugurarea aeroportului.

Programul stabilit de autorități, de la ora 7.00 la ora 19.00 ar fi fost cunoscut cu trei luni înaintea deschiderii, a transmis conducerea aeroportului. Asta înseamnă că Dan Air ar fi știut încă de la semnarea contractului de operare cu aeroportul Brașov că acesta va fi orarul de funcționare. Conducerea aeroportului a transmis că în funcție de cererea pentru zboruri, dar și de interesul altor companii aeriene, programul va fi modificat, dar acest lucru s-ar putea întâmpla abia peste câteva luni.

Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Mai nimic nu s-a mai auzit despre linia de metrou care ar trebui să lege Capitala de aeroport. Ziare.com a aflat noi informații despre acest proiect. Construirea liniei de metrou până la...
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Liderii noului bloc electoral pro-rus Victorie, care gravitează în jurul oligarhului fugar Ilan Şor şi se opun planurilor preşedintei Maia Sandu de a adera la Uniunea Europeană, au declarat...
#aeroport, #Aeroport Brasov Ghimbav, #Romatsa , #aeroport