3 afecțiuni ale pielii care pot fi prevenite printr-o rutină corectă de îngrijire

Advertorial
Marti, 20 Decembrie 2022, ora 16:25
4234 citiri
3 afecțiuni ale pielii care pot fi prevenite printr-o rutină corectă de îngrijire
FOTO: Freepik.com

Este dificil să te simți bine în pielea ta atunci când aceasta este afectată de diverse tulburări. Rozaceea, dermatita de contact, acneea, psoriazisul, herpesul, vitiligo și zona zoster se numără printre cele mai întâlnite afecțiuni dermatologice, iar gesturile simple care pot fi adoptate zilnic pot ajuta la prevenirea sau ameliorarea simptomelor lor. Iată mai jos ce înseamnă o rutină corectă de îngrijire a pielii care te poate ajuta să ții sub control trei dintre cele mai frecvente astfel de probleme de sănătate.

Rozaceea

Aceasta este o boală inflamatorie cronică a pielii, care are ca simptome, printre altele, înroșirea nasului și a obrajilor. Rozaceea, o boală care nu este contagioasă, este de mai multe tipuri, iar printre cele mai frecvente se numără și cuperoza, manifestată prin înroșirea tranzitorie sau persistentă a feței, declanșată de o serie de factori ca stresul, anumite alimente, frigul sau soarele. De altfel, nici în prezent, în pofida studiilor efectuate, nu se știe cu precizie care este cauza acestei boli. Specialiștii indică spre un cumul de factori, de la cei genetici la cei de mediu, dietetici și anumite microorganisme, inclusiv un acarian care se găsește în mod natural în foliculii feței, Demodex folliculorum.

Pe lângă monitorizarea dermatologică, adoptarea unei rutine bune de îngrijire și înfrumusețare poate să reducă atacurile de rozacee. Gesturile prea agresive pot dăuna pielii afectate de rozacee, de aceea este recomandat un produs demachiant blând, eventual cu uleiuri, care poate fi clătit ușor cu apă călduță. Pielea se usucă apoi prin tamponare cu un prosop moale de bumbac. De asemenea, nu sunt recomandate produsele comedogenice, precum uleiurile vegetale grase, cele dure și iritante pentru piele, în special cele care conțin alcool, și nici cele de gomaj. Pielea trebuie să fie hrănită cu creme din categoria dermatocosmetice, iar medicul poate să ofere recomandări în acest sens. Pentru unele persoane, machiajul este important pentru stima de sine și impactul asupra calității vieții, asupra imaginii. Însă produsele de machiaj trebuie să fie cât mai naturale, adaptate acestui tip de piele.

Nu în ultimul rând, este recomandată o dietă sănătoasă, bogate în alimente antiinflamatoare și antioxidante. Specialiștii consideră potrivită în acest sens dieta mediteraneană, cu multe legume, fructe, semințe și nuci, pește și ulei de măsline.

Dermatita de contact

Așa cum indică și numele, acest tip de dermatită este o inflamație a pielii cauzată de contactul direct cu o anumită substanță iritantă sau compus alergenic sau de expunerea la soare. Erupția cutanată, care poate provoca mâncărimi și/ sau dureri, este limitată la o anumită zonă și are adesea margini neregulate.

Tratamentul pornește în primul rând de la evitarea substanței care provoacă dermatita și include luarea de măsuri pentru reducerea mâncărimii. Îngrijirea corectă include, după caz, administrarea de antihistaminice și aplicarea pe zona afectată a unor medicamente cu corticosteroizi recomandate de specialistul dermatolog și chiar cu produse cu hidrocortizon pentru care nu ai nevoie de rețetă și pe care le găsești în orice farmacie online sau fizică. În cazul unui contact accidental cu substanța în cauză, pielea trebuie să fie spălată rapid cu apă și săpun, iar, dacă există riscul de expunere prelungită, se recomandă purtarea de mănuși și îmbrăcăminte de protecție. Tratamentele de desensibilizare, de obicei, nu împiedică declanșarea dermatitei de contact.

Acneea

Acneea este o boală a pielii care afectează în principal adolescenții, dar uneori și sugarii și adulții, în special femeile. Este caracterizată printr-un exces de sebum - o peliculă uleioasă secretată în mod natural de piele -, care duce la formarea de coșuri (puncte negre, albe etc.). Cutibacterium acnes este principala bacterie implicată în apariția acneei. Prezentă în mod natural în glandele sebacee, aceasta este bacterie saprofită, hrănindu-se cu materie organică în descompunere, inclusiv sebum. În cazul dezechilibrelor la nivelul microbiomului pielii, aceasta poate provoca apariția acneei. De asemenea, tulburările hormonale sunt una din principalele cauze ale apariției acneei, dar și stresul, o alimentație dezechilibrată sau fumatul.

Pielea afectată de acnee trebuie în primul rând să beneficieze de tratament local recomandat de medicul dermatolog, care poate prescrie, în funcție de caz, medicamente administrate pe cale orală, inclusiv antibiotice. Apoi, pielea predispusă la acnee trebuie să fie îngrijită cu produse non-agresive, dermatocosmetice potrivite tenului gras. Pielea nu trebuie să fie atinsă frecvent, pentru că acest gest sporește inflamația și contribuie la răspândirea germenilor. De asemenea, coșurile nu trebuie să fie stoarse, pentru că astfel poate crește riscul de infecție și de cicatrice. Nu se folosesc produse de gomaj, pentru că ele stimulează și mai mult producția de sebum. Nu se folosesc nici produse de îngrijire sau de machiaj (fond de ten) prea grase, de exemplu cu uleiuri vegetale, pentru că au potențial comedogen. Nu în ultimul rând, soarele este un fals prieten. Deși usucă acneea, stimulează ulterior producția de sebum. Pielea predispusă la acnee se curăță folosind săpunuri blânde, cu pH neutru, iar apoi se poate aplica o cremă matifiantă, pentru a absorbi excesul de sebum sau un fluid non-gras cu proprietăţi de curăţare şi purificare.

În cazul tuturor celor trei afecțiuni, rozaceea, dermatita de contact și acneea, o rutină de igienă blândă și produse dermatocosmetice adaptate pot ajuta prevenirea sau limitarea simptomelor. Măsurile trebuie să fie completate de adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, precum și o hidratare corectă.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#afectini ale pielii, #dermatocosmetice, #ingrijire piele , #sanatate