„Londonezul” Alexander Adamescu rămâne cu mandatul european de arestare. Din ce motive nu se consideră fugar fiul lui Dan Adamescu

Vineri, 24 Februarie 2023, ora 03:00
6825 citiri
„Londonezul” Alexander Adamescu rămâne cu mandatul european de arestare. Din ce motive nu se consideră fugar fiul lui Dan Adamescu
Alexander Adamescu este căutat în România în legătură cu șpăgile date în numele tatălui său, Dan Adamescu. FOTO: Poliția Română / Persoane urmărite

Omul de afaceri Alexander Adamescu rămâne cu mandatul european de arestare emis în dosarul în care se sustrage cercetărilor încă din 2016, în dosarul în care este acuzat că intermedia șpăgile între tatăl său, Dan Adamescu, și judecătoarele corupte de la Tribunalul București, Elena Rovența și Ion Stanciu. Este pentru a doua oară când un judecător de la Tribunalul București îi anulează lui Adamescu Jr. mandatul de arestare, pentru ca mai apoi instanța ierarhic superioară să desființeze hotărârea.

Un judecător de la Tribunalul București a desființat de două ori, pe parcursul anului trecut, mandatul european de arestare emis pe numele lui Alexander Adamescu: o dată la cererea avocaților inculpatului, pe data de 03.03.2022, iar a doua oară din oficiu, pe data de 13.12.2022.

Procurorii DNA au contestat hotărârea de fiecare dată, iar Curtea de Apel București s-a pronunțat în sensul desființării încheierii și a menținerii mandatului de arestare.

Ultima decizie cu privire la Alexander Adamescu a fost pronunțată joi, 23 februarie, când doi magistrați au decis:

  • Admite contestaţia declarată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA – Structura Centrală împotriva încheierii din data de 13.12.2022 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti.
  • Desfiinţează integral încheierea contestată şi rejudecând: Respinge, ca nefondată, sesizarea din oficiu formulată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti privind revocarea măsurii arestării preventive luate faţă de inculpatul Adamescu Bogdan Alexander.
  • În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 23.02.2023”, se arată în minuta instanței de control judiciar.

Curtea de Apel Bucureşti a mai respins, pe 11 aprilie 2022, o altă cerere de revocare a mandatului de arestare emis pe numele omului de afaceri Alexander Adamescu, astfel încât autorităţile române pot continua procedura de extrădare a acestuia din Marea Britanie.

Alexander Adamescu este căutat pentru a fi judecat pentru complicitate la dare de mită în dosarul în care tatăl acestuia, Dan Adamescu (în prezent decedat), a fost condamnat la 4 ani și 4 luni pentru că a dat șpagă zeci de mii de euro unor judecători corupți de la Tribunalul București pentru a-i favoriza firmele în dosarele de insolvență.

Mai exact, Adamescu Jr. e acuzat de DNA că ar fi fost intermediarul șpăgilor date de tatăl său. Cum a plecat din țară în 2012, Adamescu Jr. nu a putut fi judecat alături de magnatul Dan Adamescu.

Adamescu Jr. consideră că nu e fugar. Precizările omului de afaceri

Ziare.com a scris că Alexander Adamescu face parte din categoria fugarilor de lux, pe care țări din Uniunea Europeană refuză să îi predea României sub diverse pretexte.

Adamescu Jr. a plecat din România şi s-a stabilit în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes în ultimii ani să-l extrădeze.

Acesta a fost arestat preventiv la Londra în primăvara anului 2018 sub acuzația că a folosit acte false în dosarul de extrădare, apoi pus în libertate, iar de atunci procedura a rămas în „coadă de pește”.

Deşi două instanţe din Marea Britanie, respectiv West Magistrates Court şi Curtea Supremă a Regatului Unit, au admis extrădarea lui Adamescu, el nu a fost încă predat autorităţilor române, după ce a solicitat permisiunea de a formula o întrebări în faţa Curţii Supreme din Marea Britanie.

Într-un drept la replica trimis Ziare.com, Alexander Adamescu făcea o serie de precizări referitoare la situația lui juridică. Dintre acestea le reproducem acum pe cele relevante, întregul document putând fi citit aici.

  • „Trebuie precizat că subsemnatul nu am fugit din România în Marea Britanie. Nu sunt cetățean român și niciodată nu am avut reședința în România. Mi-am stabilit reședința la Londra în anul 2012, cu mult timp înaintea demarării anchetei penale împotriva tatălui meu, anchetă care a început în anul 2014.
  • Sunt prezentat în mod intenționat, dar eronat, alături de o serie de persoane, printre care Alina Bina, Puiu Popoviciu, Cristian Rizea și Sorin Oprescu care, deși condamnate definitiv la executarea unei pedepse, NU se află în executarea efectivă acesteia, aflându-se, potrivit informațiilor făcute public de autorități, în alte țări. Aceștia ar fi părăsit țara fie după condamnarea în fond și până la rămânerea definitiva a acesteia, fie imediat după rămânrea definitivă a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate. Ceea ce nu este cazul subsemnatului.
  • Se acreditează ideea că subsemnatul chiar am săvârșit infracțiunea de dare de mită (de aceea aș „avea și trecere” la Tribunalul București), aceasta fiind o afirmație determinantă, fară suport probator, care încalcă prezumția de nevinovăție, producându-mi un prejudiciu grav si prejudiciindu-mi șansele de un proces echitabil.
  • Articolul în cauza merge mai departe, acreditând chiar ideea că Tribunului București nu ar avea voie să emită nicio decizie favorabilă având în vedere că unii dintre foștii judecători de la aceasta instanță sunt acuzați de luare de mită.
  • Cu alte cuvinte, în logica articolului incriminat, fiind acuzat de dare de mită unor foști magistrați din cadrul acestei instanțe, Tribunalul București ar trebui să mențină ad infinitum mandatul meu de arestare și trebuie să mă și condamne.
  • Articolul în consecință are ca scop influențarea directă a judecătorilor și încercarea de a împiedica buna desfășurare a procesului penal, având scopul de se asigura că mandatul meu de arestare va fi menținut și eu voi fi condamnat”, transmitea Alexander Adamescu prin avocați.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru Alexander Adamescu

În iunie 2021, Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, el fiind acuzat că în 2013 ar fi remis sume de bani unor judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine soluţii favorabile în dosare de insolvenţă în care erau implicate firme ale tatălui său, Dan Adamescu.

Conform DNA, în cursul lunilor iunie 2013 şi decembrie 2013, Alexander Adamescu şi Dan Adamescu ar fi remis sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei, magistraţilor corupți Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă, pentru ca, în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Dan Adamescu.

În cursul anului 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv pe cei doi judecători şi pe Dan Adamescu.

În ianuarie 2017, Dan Adamescu a decedat în timpul detenţiei, iar Alexander Adamescu a reclamat condiţiile improprii din centrul de arest preventiv şi cele două penitenciare unde a fost închis tatăl său - Jilava şi Rahova.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#Alexander Adamescu coruptie, #dare de mita, #mandat european de arestare, #curtea de apel bucuresti, #DNA , #justitie