Franța ar fi cerut Algeriei să-i folosească spațiul aerian pentru o intervenție militară în Niger. Solicitarea a fost respinsă, iar Parisul neagă orice contact

Marti, 22 August 2023, ora 20:12
3883 citiri
Franța ar fi cerut Algeriei să-i folosească spațiul aerian pentru o intervenție militară în Niger. Solicitarea a fost respinsă, iar Parisul neagă orice contact
Trupe ale armatei franceze pregătite de intervenție FOTO Hepta

Presa de stat din Algeria a susținut luni, 21 august, că o solicitare a forțelor armate franceze de a utiliza spațiul aerian algerian pentru o operațiune militară în Niger a fost respinsă de președintele Algeriei, Abdelmadjid Tebboune.

Armata Franței a negat la scurt timp că ar fi cerut Algeriei să-și folosească spațiul aerian pentru o operațiune militară în Niger. Acuzația inițială a fost lansată la postul de radio de stat din Algeria.

Radioul de stat algerian, care reflectă de obicei gândirea oficială, a raportat presupusa cerere adăugând că statul nord-african se opune acțiunii militare străine pentru a restabili ordinea după lovitura de stat din Niger din 26 iulie, favorizând în schimb diplomația, arată Reuters.

„Statul major al Franței neagă că a făcut o cerere de a zbura deasupra teritoriului algerian”, a spus o sursă din armata franceză.

Franța are aproximativ 1.500 de soldați în Niger care erau staționați acolo înainte de lovitura de stat de luna trecută. Franța nu a spus că va interveni militar pentru a răsturna preluarea militară.

Principalul bloc regional al Africii de Vest, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), a declarat săptămâna trecută că a convenit asupra unei „Zile Z” nedezvăluite pentru o posibilă intervenție militară dacă eforturile diplomatice eșuează.

Președintele algerian Abdelmadjid Tebboune și-a exprimat temerile cu privire la un răspuns armat la începutul acestei luni, spunând că „o intervenție militară ar putea aprinde întreaga regiune Sahel și Algeria nu va folosi forța cu vecinii săi”.

Influența Rusiei în regiune a crescut

Prezența militară a Franței în Africa de Vest a devenit din ce în ce mai slabă pe fondul unui val de lovituri de stat în regiunea Sahel începând din 2020 până în prezent.

Forțele sale au fost alungate din Mali și Burkina Faso, iar sentimentul anti-francez a crescut pe străzile capitalei Nigerului, Niamey, după lovitura de stat din 26 iulie. Între timp, influența Rusiei în regiune a crescut.

Algeria a avut relații dificile cu Franța - fostul său stăpân colonial - lupte cu privire la securitatea Sahelului și alte probleme regionale, dispute cu privire la istoria comună, acoperirea în media franceză a Algeriei și problemele legate de drepturile omului.

Între timp, Algeria a făcut eforturi pentru a se alătura grupului BRICS din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, care organizează o reuniune la nivel înalt în Africa de Sud săptămâna aceasta.

Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#algeria franta, #lovitura stat Niger, #spatiu aerian algeria , #Niger