Amenințarea lui Putin crește frica în Europa: Cele mai vulnerabile 3 țări NATO în fața pericolului Rusiei

Marti, 01 August 2023, ora 03:32
21678 citiri
Amenințarea lui Putin crește frica în Europa: Cele mai vulnerabile 3 țări NATO în fața pericolului Rusiei
Un banner afișat la Riga lână ambasada Rusiei FOTO: WP

NATO a zăcut în somnolență ani de zile cu amenințarea Moscovei la ușă, iar apoi a primit un semnal de alarmă când președintele rus Vladimir Putin a lansat atacul său asupra Ucrainei, în urmă cu 17 luni. Cu toate că alianța a adoptat planuri secrete de 4.000 de pagini la summitul de la Vilnius pentru a pregăti apărarea în Europa, totuși în acest moment există 3 țări care sunt vulnerabile în fața pericolului Rusiei.

Misiunea este de „descurajare prin negare”, adică oprirea trupelor ruse înainte ca acestea să poată ocupa un centimetru din teritoriul NATO – și eventual să supună statele din prima linie a blocului riscului de atrocități precum cele comise în Ucraina, potrivit unei analize din The Washington Post.

Dar acele planuri, precum și dolarii, euro și voința politică de a le îndeplini, rămân sub îndoială. Și nicăieri acele îndoieli nu sunt mai profunde decât în statele baltice, unde amenințarea Rusiei este existențială.

O putere mondială atacă dominația SUA: Planul diabolic de a împânzi lumea cu bazele sale VIDEO

„Dacă vrei să demonstrezi că alianța este reală și credibilă, acesta este locul”, a spus Kristine Berzina de la German Marshall Fund. Statele baltice – colonizate de Rusia imperială, apoi subjugate de Uniunea Sovietică pentru o mare parte a secolului al XX-lea – au avertizat de ani de zile că Putin nu s-ar mulțumi să trăiască în granițele existente ale Rusiei. Au fost ignorați la Washington, Londra, Paris și Berlin.

Balticii își măresc apărarea liliputană pentru a se pregăti pentru o invazie rusă, pe care mulți o consideră plauzibilă în termen de trei până la cinci ani. Hotărâtă să nu fie un free-rider în NATO, Letonia a crescut cheltuielile pentru apărare de la 1% din produsul intern brut la 2,3% din PIB în ultimul deceniu.

Dar Letonia, de dimensiunea Virginiei de Vest și cu o populație sub 2 milioane, împărtășește 400 de kilometri de granițe cu Rusia și statul său vasal Belarus. Propriile forțe ar fi sufocate dacă Rusia ar invada țara. Marina letonă, a cărei capacitate ofensivă este formată din cinci bărci de patrulare mici, „este o gardă de coastă, sincer”, potrivit comandantului său, căpitanul Maris Polencs.

Armele ascunse ale lui Putin: Cum a distrus Rusia printr-o metodă infailibilă

Un studiu din 2016 al Rand Corp. a concluzionat că forțele terestre ruse ar putea captura Riga și Tallinn, capitala Estoniei vecine, în două-trei zile. „Fără sprijinul SUA, am terminat”, a spus Andis Kudors, un savant leton.

Pentagonul a desfășurat peste 20.000 de trupe suplimentare în bazele europene de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, aducând puterea SUA pe continent la cel puțin 100.000. Generalul american Christopher G. Cavoli, comandantul suprem aliat în Europa, conduce un efort de a aduna aproximativ 300.000 de trupe NATO cu reacție rapidă, de aproximativ opt ori mai mare decât forța actuală. Scopul este ca aceștia să se desfășoare pentru a apăra statele din prima linie în 10 până la 30 de zile.

Cu toate acestea, Cavoli și succesorii săi au treabă, iar urgența este clară. Fără o hotărâre reînnoită din partea Washingtonului și a marilor capitale europene, Kremlinul este probabil să considere statele din prima linie ale NATO (țările baltice) ca ținte tentante și ușor de cucerit.

Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#amenintare Rusia, #amenintare Rusia NATO, #tarile baltice, #NATO Rusia, #tari NATO, #agresiune Rusia, #razboi Ucraina, #Putin razboi , #Razboi Ucraina