Armele domnului Ramsay de la Sky News

Autor: Emilian Isaila
Vineri, 12 August 2016, ora 13:07
11035 citiri
Armele domnului Ramsay de la Sky News

In scandalul reportajului difuzat de Sky News, cel mai de laudat lucru e faptul ca DIICOT s-a miscat repede si a rezolvat cazul.

Opinia publica nu a mai fost obligata sa poarte povara unei minciuni ridicate la rang de adevar de goana unor jurnalisti dupa senzational cu orice pret.

S-a discutat mult despre munca lui Stuart Ramsay in aceste zile. Reporterul de teren si-a luat concediu si a avut mai multe postari pe Twitter in care isi apara povestea, acuzandu-i pe cei din Romania cum ca ar face trolling la adresa lui (actiunea de a hartui pe cineva in mediul online).

Din capul locului sa spunem ca reportajul miroase a fals de la o posta. Tonul lui, prezentarea Romaniei ca un colt uitat de lume, eroismul exagerat cu privire la negocierile purtate dintre reporter si traficanti, dar si faptul ca traficantii de arme accepta sa fie filmati ar fi trebuit sa le dea de gandit editorilor de la Sky News.

Dar, din cauza disperarii dupa audienta, au difuzat o poveste la care privitorii romani, cei care cunosc contextul si realitatile din tara, rad cu gura pana la urechi. E o punere in scena de genul celor pe care le facea Dan Diaconescu cu Magda Ciumac la DD TV. Dar se pare ca publicul englez gusta astfel de stiri.

Din pacate, astfel de reportaje sunt destul de frecvente in mass-media britanica, una in care jurnalismul serios este concurat agresiv de cel senzational.

Sky News este un post care sacrifica de multe ori standardele jurnalistice pe altarul audientei. Si de aceasta data a facut la fel.

In urma cu 20 de ani, autoritatile din Romania n-ar fi reactionat la o astfel de stire si au fost atatea, opinia publica n-ar fi reactionat nici ea, pentru ca nu exista Twitter sau Facebook. Cred ca asta a pierdut din vedere domnul Stuart Ramsay: ca nu mai suntem in anii '90.

In opinia mea, cariera jurnalistului e terminata, iar daca oficialitatile romane si organizatiile profesionale reusesc sa puna pe agenda organizatiilor profesionale de jurnalisti si editori subiectul stirii false, atunci va exista o tarzie reparatie.

Oricum, reporterii de la Sky News si alte tabloide se vor gandi de doua ori de acum inainte cand le va trece prin cap sa produca o telenovela in "indepartata tara din est".

S-a vorbit mult in aceste zile despre faptul ca acest episod face parte dintr-un scenariu mai larg de discreditare a Romaniei.

In opinia mea, cred ca asistam doar la un caz izolat. Reporterul, eventual alaturi de un producator, s-au gandit "ce ar merge" in aceste zile de vara in care o buna parte din public a plecat in vacanta. Arme din Europa de Est pentru teroristii din Vest a reprezentat un subiect tentant. Exact acel gen de abordare care ofera publicului de televiziune justificarea ca altii sunt de vina pentru atentate, in acest caz romanii care le vand arme atacatorilor.

Sa stiti ca acelasi fenomen se petrece si la noi. Sunt multi oameni care se uita la televizor pentru a se simti mai putin vinovati si pentru a gasi justificari pentru propriile neimpliniri. Politicienii au inventat populismul, dar televiziunea, de multe ori, il promoveaza.

Domnul Stuart Ramsay o sa tina minte Romania, locul in care nu i-a iesit povestea cu traficul de arme, una in care a investit 2.000 de euro. Aici si-a pierdut banii si prestigiul. A meritat?

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...