Marga: Nu exista diferente intre limba moldoveneasca si limba romana

Joi, 07 Iunie 2012, ora 20:07
3306 citiri
Marga: Nu exista diferente intre limba moldoveneasca si limba romana

Nu exista diferente intre limba moldoveneasca si limba romana, a declarat, joi, ministrul de Externe, Andrei Marga, referindu-se la o decizie a Radei de la Kiev, care face distinctie intre cele doua.

"Este vorba de o prima lectura a unui proiect de lege, iar intrebarea este daca distinctia dintre limba romana si limba moldoveneasca preluata in acest proiect de lege este valida. Trebuie sa spunem cateva lucruri. Unu, nu exista diferente intre limba moldoveneasca si limba romana incat este rezonabil, ca din punct de vedere romanesc, sa spunem simplu ca exista o limba romana care e vorbita in diferite provincii, sigur, cu accente dialectale, dar aceasta este o alta problema. Romania nu accepta existenta unei limbi moldovenesti, distincta de limba romana", a precizat Andrei Marga.

Ministrul de Externe a subliniat faptul ca aceasta pozitie a Romaniei este "in deplin acord cu punctul de vedere exprimat de comunitatea academica din Republica Moldova, care a spus mereu ca e vorba de aceeasi limba, de limba romana".

Pe de alta parte, aceasta distinctie facuta intre limba romana si cea moldoveneasca este "si in atentia Inaltului Comisar pentru Minoritati al OSCE, domnul Vollebaeck in atentia Consiliului Europei, in competenta directa a carora intra si tratarea acestor probleme, si acestea au formulat o serie de recomandari in acest sens", a mai precizat Marga.

Rada de la Kiev a aprobat, marti, in prima lectura un proiect de lege care prevede ca limba ucraineana este singura limba de stat, dar garanteaza utilizarea limbilor regionale, printre care limbile moldoveneasca, romana, rusa, belarusa, bulgara, armeana, gagauza, germana, greaca moderna, poloneza, slovaca, maghiara.

Referitor la declaratia purtatorului de cuvant al MAE ucrainean, potrivit caruia Romania acorda cetatenie in masa locuitorilor din Ucraina, Marga a precizat ca nu prea sa polemizeze cu el, intrucat acesta "isi exercita probabil mandatul".

Ministrul a precizat ca Romania "nu a acordat cetatenie in masa si nici cetatenie pe criterii etnice. Ceea ce aici s-a facut tine de o politica mai larga de recunoastere a unei cetatenii care a existat, de redobandire a cetateniei. Aceasta este o preocupare care nu e doar a Romaniei, ci si a altor tari". Marga a adaugat ca "procedura de acordare a cetateniei nu este in Romania diferita de procedura care se practica in alte state". In plus, redobandirea cetateniei "nu inseamna dobandirea automata a unui pasaport".

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#Marga limba moldoveneasca romana, #Marga limba moldoveneasca Ucraina , #ministrul Afacerilor Externe