Roberto Brazzale, în vârstă de 61 de ani, de meserie avocat, stă la cârma celei mai vechi companii de produse lactate din Italia, „Brazzale spa”, situată în Zanè, Vicenza.
Cu o viziune inovatoare în domeniul resurselor umane, Brazzale a luat decizia neconvențională de a angaja pentru un nou proiect numai persoane cu vârsta de peste 60, fiind dezamăgit de cei mai tineri:
„Tinerii? Am avut câțiva în probă, de 20-30 de ani, dar au avut rezultate dezamăgitoare!”, a spus antreprenorul italian, conform Corriere della Sera, citat de rotalianul.com.
El și-a dorit pentru noul său proiect foști colegi de școală și lucrători de aceeași vârstă cu el.
„Oamenii de 60 de ani de astăzi sunt cei care înainte aveau 40, asta înseamnă că au experiență, pasiune și energie”, a mai afirmat Roberto Brazzale.
Astfel, la „Brazzale spa”, unde se produce Grana Padano, Provolone Valpadana și alte numeroase tipuri de brânză și unt, s-a angajat Alessandro, de aceeași vârstă cu angajatorul său:
„Am frecventat școala medie împreună, la Thiene — își amintește avocatul — era cel mai simpatic și carismatic din clasă”.
Apoi s-a alăturat Ugo, care se autodefinește „operativ 24 de ore din 24″ pentru că el călătorește prin Italia cu un camion alimentar, ducând produse de înaltă gamă, cum ar fi brânzeturi și unturi speciale.
După el a venit Sonia: „Când eram tineri, chiuleam de la școală împreună — a spus antreprenorul zâmbind — și acum se ocupă de administrare și depozit. Apoi este Nico, unul dintre cei mai buni la liceu, cu care dezvoltăm proiecte de amploare”.
Dar sunt și Corrado, Gino și mulți alții: „Sunt resurse formidabile — subliniază avocatul —. Nu facem o faptă bună. Sunt profesioniști care au abilități mari și nu aș găsi pe nimeni altcineva mai bun ca ei”.
Italianul, împreună cu doi frați, reprezintă a șaptea generație a familiei originare din Altopiano di Asiago, la conducerea celei mai vechi companii de lactate din Italia.
Această abordare contra curentului vine în contextul unui mediu de lucru dominat de angajări sporadice și orientate către tineret, dar Brazzale a fost recunoscut pentru curajul său, fiind inclus în lista celo „100 imprenditori più coraggiosi d’Italia” (100 cei mai curajoși antreprenori din Italia).
Compania a renunțat la eticheta DOP (denumire de origine protejată) pentru a extinde producția dincolo de Alpi, ceea ce a dus la triplarea valorii adăugate, a numărului de angajați și a investițiilor în Italia.
A mutat o parte din procesele de producție în Cehia, unde produce parmezanul Gran Moravia, într-o fabrică durabilă și extrem de automatizată.
Compania a înregistrat un venit de peste 300 de milioane de euro în 2022, cu o forță de muncă de 1000 de angajați și o creștere exponențială a profiturilor și exporturilor.
Roberto Brazzale concluzionează evidențiind că, deși există tensiuni în orice mediu de lucru, puterea prieteniei și sprijinul reciproc ajută la depășirea acestora.