Cum au prosperat angajații care au două joburi cu normă întreagă. "Poți să înveți pe toată lumea cum faci asta?"

Miercuri, 08 Noiembrie 2023, ora 11:58
4216 citiri
Cum au prosperat angajații care au două joburi cu normă întreagă. "Poți să înveți pe toată lumea cum faci asta?"
Persoană care lucrează de acasă FOTO Pixabay

Fostul vicepreședinte de resurse umane la Microsoft, Chris William, crede că managerii au pierdut în parte controlul asupra angajaților când oamenii au început să lucreze de acasă. Williams le recomandă managerilor să întrebe cum se descurcă un angajat în cazul în care descoperă că acesta are două locuri de muncă.

"Când lumea a fost forțată brusc să lucreze de acasă la începutul pandemiei, mulți manageri au fost zguduiți din temelii.

Am fost lider de peste 40 de ani, inclusiv în calitate de vicepreședinte al resurselor umane la Microsoft. Introducerea muncii de acasă a fost o perioadă fascinantă deoarece mi-a oferit ocazia de a vedea frică pură pe chipurile managerilor, deoarece au pierdut brusc controlul pe care se bazaseră."

Managerii au pierdut controlul

Angajații care au început să lucreze de acasă au fost eliberați de deplasarea la locul de muncă, de distracțiile din birou și de privirea vigilentă a managerilor lor. Majoritatea s-au adaptat eficient, iar mulți au prosperat. Dar unii au profitat de libertatea lor recent dobândită.

Managerii au simțit ororarea lipsei de control. Au circulat povești virale despre angajați care își petreceau zilele cu jocuri video, lucrând de pe plajă sau, cel mai mare coșmar: având două locuri de muncă cu normă întreagă.

În toamna anului trecut, mai multe agenții de știri au difuzat povești entuziaste despre programatori din Silicon Valley care câștigau peste jumătate de milion de dolari pe an, lucrând la mai multe locuri de muncă cu normă întreagă - jonglând cu apeluri Zoom și multiple termene limită de la biroul lor de acasă pentru a "frauda" sistemul.

Lucrul la mai multe locuri de muncă este obișnuit

"Știți cine mai lucrează la două locuri de muncă? Cea de-a treia parte de jos a pieței muncii.

De exemplu, un casier care lucrează și ca șofer Uber seara, un învățător care face curățenie în birouri în weekend, un bucătar la McDonald's care lucrează ca barman noaptea.

Lucrul la mai multe locuri de muncă face parte din structura lumii muncii - atât de obișnuit încât se regăsește în poveștile de început ale multor oameni de succes. "Mama mea a lucrat la două locuri de muncă ca să ne trimită pe noi, copiii, la colegiu", a menționat Chris William într-un articol pentru businessinsider.com.

Libertatea oferită de munca de acasă a făcut această opțiune disponibilă pentru mai mulți angajați. A apărut chiar o comunitate online la Overemployed.com cu articole despre cum să faci asta și oameni care împărtășesc sfaturi despre cum să lucrezi la mai multe locuri de muncă de la distanță.

"Având la dispoziție 168 de ore într-o săptămână, un angajat entuziast sau care se confruntă cu dificultăți financiare vede un singur loc de muncă de 40 de ore ca o folosire slabă a timpului. Este nerealist să te aștepți ca ei să folosească doar 25% din săptămână pentru a ajunge la capăt sau pentru a avansa.

La fel de nerealist este și pentru manageri să creadă că pretenția lor asupra timpului angajaților este exclusivă.

Angajatorilor, mesajul este clar: Nu aveți control asupra vieților angajaților voștri. Ceea ce aleg să facă în afara orelor de muncă pentru voi nu vă privește."

Cum ar trebui să gestioneze un manager un angajat care lucrează la două locuri de muncă

"Dacă ești un manager care descoperă că un angajat lucrează și în altă parte, modul în care reacționezi este crucial. Există multe modalități de abordare, iar reacțiile managerilor variază considerabil.

Desigur, există preocupări competitive. Un angajat care lucrează pentru un concurent - sau, chiar mai rău, care folosește informații confidențiale - reprezintă o problemă. Ca angajator, aveți anumite drepturi de a impune restricții de confidențialitate (deși acestea variază în funcție de stat sau țară și sunt complicat de gestionat în cazul aranjamentelor de lucru la distanță).

Dar în afara acestora, problema angajatului care folosește timpul sau abilitățile pentru a-și suplimenta venitul se reduce la o singură întrebare simplă."

Cum se descurcă?

Problema cheie de management este aceeași ca întotdeauna: cum se descurcă angajatul în locul său de muncă? Își îndeplinește sarcinile, sarcinile tale?

"Dacă angajatul nu performează la nivelul așteptat, discută problema. Fă-i responsabili pentru rezultatele pe care trebuie să le obțină. Insistă să ofere valoarea pentru care îi plătești. Tratează aceasta ca pe orice altă problemă de performanță.

Ceea ce fac în afara locului de muncă și care ar putea cauza o problemă de performanță este, din nou, problema lor. Răspunsul tău ar trebui să fie: Mă aștept și plătesc pentru aceste rezultate, tu nu le livrezi, hai să rezolvăm această problemă."

Poți face o criză de furie

Mulți manageri reacționează imediat exagerat. Insistă ca angajatul să înceteze toate celelalte locuri de muncă. Sunt indignați de lipsa loialității, șocați de aroganță și chiar ofensați personal.

"Aceasta nu se termină bine. Dacă angajatul își face treaba bine și nu lucrează pentru un concurent, are toate drepturile. O reacție exagerată distruge orice relație pe care o puteai avea și, cel mai probabil, îi scade complet motivația.

Reacția ta a transformat un angajat cu performanțe ridicate în dușman - cineva care, foarte probabil, caută cu siguranță o ieșire."

Poți crește sarcinile de lucru

Alți manageri reacționează prin creșterea sarcinii de muncă. "Dacă ai timp să lucrezi pentru altcineva, poți face mai mult pentru mine."

Cu excepția cazului în care își fac treaba la nivelul așteptat, sau cel puțin erau satisfăcători până când ai descoperit locul lor de muncă suplimentar.

Creșterea sarcinilor de lucru va reduce, cu siguranță, performanța lor. Cu atât mai mult, va distruge atitudinea lor, mai ales dacă nu vine cu o plată suplimentară.

"Și aici, reacția ta i-a întors împotriva ta. Ai făcut o situație bună mai rea.

Abordarea cea mai matură este să sărbătorești succesul lor. În special dacă sunt un performer foarte bun, ar trebui să le recompensezi performanța și să recunoști succesul lor.

Și să recunoști al doilea lor loc de muncă.

Dacă recompensezi succesul lor, chiar să le mărești salariul, le îmbunătățești experiența. Se simt recunoscuți și susținuți. Arăți ca un lider înțelept, cineva care știe să aprecieze o situație bună.

Această abordare va crește aprecierea angajatului pentru locul tău de muncă și pentru leadership-ul tău. Performanța lor s-ar putea îmbunătăți semnificativ. Poate chiar să-i determini să renunțe la al doilea lor loc de muncă, deoarece devine acum inutil."

"Poți să înveți pe toate lumea cum faci asta?"

"Poți învăța de la acești performeri excepționali. Dacă performanța lor este excepțională, află de ce.

Mulți dintre acești angajați care lucrează la mai multe locuri de muncă sunt modele de studiat. Ei găsesc modalități de a-și finaliza sarcinile unei săptămâni în doar trei zile. Nu sunt deranjați de priorități complexe și concurente. Ei, din necesitate, fac multitasking și sunt experți în eficiența la locul de muncă.

Reacția ta nu ar trebui să fie "Foarte bine, să-ți dăm de lucru pentru cinci zile," așa cum s-a menționat la punctul doi de mai sus.

Mai degrabă ar trebui să fie: "Poți să înveți pe toate lumea cum faci asta?"

Imaginează-ți dacă ai avea o întreagă echipă de oameni care ar putea performa la acel nivel - care ar putea fi mai eficienți, să jongleze cu priorități concurente, să nu fie afectați de distragere? Ai putea crește productivitatea individuală și să mărești semnificativ producția întregii echipe."

Reacția ta este esențială

"Dacă ești manager și descoperi că un angajat lucrează și la un alt loc de muncă, modul în care reacționezi este cheia. Indiferent dacă este vorba de lucru de acasă sau nu, ceea ce contează este performanța lor.

Dacă se confruntă cu dificultăți, discută problema. Dacă nu îndeplinesc așteptările, găsește o modalitate de a aborda problema de performanță. Și nu, renunțarea la al doilea loc de muncă nu este prima opțiune pe listă.

Dacă îndeplinesc așteptările, ba chiar se descurcă excelent, reacția ta face diferența. Ai un angajat care face o muncă bună și primește o compensație corectă pentru această muncă. Nu strica asta cu reacția ta.

Dacă se descurcă bine, spune-le asta. Dacă se descurcă uimitor de bine, fă-i să le spună asta și celorlalți.

Tu, echipa ta și angajatul vor avea cu toții de câștigat.

Ține minte, participi la o schimbare corectă: ei îți oferă timpul lor, tu primești rezultatele. Ce se întâmplă dincolo de asta nu este treaba ta. Un lider inteligent recunoaște situația și încearcă să o facă să funcționeze bine pentru toți."

Cât de greu este pentru un angajator să concedieze un angajat. Topul schimbărilor legislative care avantajează salariații
Cât de greu este pentru un angajator să concedieze un angajat. Topul schimbărilor legislative care avantajează salariații
Schimbările legislative pot avea și beneficii pentru contribuabili. De exemplu, modificările aduse în codul muncii și în legislația din acest domeniu din ultimii ani pot avantaja angajații,...
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
#angajati, #doua locuri de munca, #norma intreaga, #reactii, #patroni, #angajatori , #angajati