Farmaciile din România vor putea elibera antibiotice fără rețetă. Care sunt condițiile impuse

Vineri, 19 Ianuarie 2024, ora 10:46
8077 citiri
Farmaciile din România vor putea elibera antibiotice fără rețetă. Care sunt condițiile impuse
Antibiotice se vor elibera fără rețetă FOTO / Depositphotos

Farmaciile sunt autorizate să elibereze antibiotice fără rețetă, reiese dintr-un nou ordin, publicat de Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial, ceea ce schimbă modalitatea în care antibioticele și antifungicele de uz sistemic sunt prescrise și eliberate.

Pacienții vor putea lua din farmacii doar doza de urgență, mai exact tratament pentru 72 de ore.

Conform observatornews.ro există o singură condiție pentru a primi antibiotice și antifungice și aceea este necesitatea completării unei declarații pe proprie răspundere, unde va fi menționat faptul că nu a fost luată din farmacie, cantitatea aferentă dozei, în timpul tratamentului inițial.

”Farmaciștii care își desfășoară activitatea în unități farmaceutice autorizate, în situații de urgență medicală, pot elibera medicamente din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic a căror denumire comună internațională este marcată cu semnul „*“ în anexa nr. 1 la prezentul ordin, în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore, doză calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului.

Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, în baza declarației al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentul ordin”, scrie în noul ordin.

Printre antibioticele sau antifungicele ce pot fi eliberate de specialiștii din farmacie, se află Amoxicilina, Amplicilina, Doxicilina si Oxicilina.

Noile prevederi vor trebui respectate tot timpul de farmaciști, asta însemnând înregistrarea tuturor antibioticelor eliberate și raportarea lor zilnică.

Sunt puse 60 de zile la dispoziție, pentru ca farmaciile să se adapteze la noile cerințe impuse de Ministerul Sănătății.

Primul vaccin personalizat pentru cancer de piele, testat pe pacienți britanici
Primul vaccin personalizat pentru cancer de piele, testat pe pacienți britanici
Primul vaccin pe bază de ARNm personalizat din lume pentru melanom este testat pe pacienți britanici în ceea ce a fost salutat un potențial „moment de cotitură” pentru tratamentul...
O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
Sportiva română de origine cubaneză Amanda Zuaznabar-Torres s-a clasat pe locul 7 la cat. 63 kg, vineri, la Campionatele Europene de judo de la Zagreb (Croaţia). Amanda Zuaznabar-Torres a...
#antibiotice, #fara, #reteta, #farmacii, #conditii, #pacienti, #ministerul sanatatii, #Romania , #medicamente