Începe Noul An Chinezesc, cel al Dragonului de Lemn. Lucrurile ce aduc ghinion în această perioadă

Sambata, 10 Februarie 2024, ora 07:11
5607 citiri
Începe Noul An Chinezesc, cel al Dragonului de Lemn. Lucrurile ce aduc ghinion în această perioadă
Dragon FOTO Unsplash

Nou An Chinezesc începe, sâmbătă, 10 februarie, lumea intrând în Anul Dragonului de Lemn. Dragonul este cel de-al 5-lea animal din ciclul de 12 ani al semnelor zodiacale chinezeşti, venind după Iepure şi înaintea Şarpelui. Anii recenţi ai Dragonului includ 2024 (anul acesta), 2012, 2000, 1988, 1976, 1964 şi 1952, următorul an al Dragonului fiind în 2036 (Anul Dragonului de Foc).

Data Anului Nou Chinezesc este determinată de calendarul lunar, aşa că variază în fiecare an, dar de obicei cade între 21 ianuarie şi 20 februarie.

Teoria chineză a celor cinci elemente atribuie fiecărui an unul dintre cele cinci elemente - metal, apă, lemn, foc şi pământ. Aşadar, Dragonii născuţi în ani diferiţi vor avea personalităţi diferite.

Deşi în Occident această sărbătoare este numită în mod obişnuit "Anul Nou chinezesc", China nu este singura ţară care o respectă. Anul Nou Lunar, cunoscut şi sub numele de Festivalul Primăverii, este cel mai sărbătorit şi cel mai lung dintre toate festivalurile asiatice şi este sărbătorit de milioane de oameni din întreaga lume.

Multe alte ţări din Asia de Est, printre care Vietnam, Coreea, Japonia şi Filipine, organizează propriile sărbători de Anul Nou în această perioadă.

La fel ca în cazul multor sărbători ale solstiţiului de iarnă, întunericul simbolic al nopţii este alungat de lumina artificiilor, a felinarelor şi a lumânărilor. Felinarele din hârtie sunt atârnate cu sutele în zonele publice, aducând noroc în noul an.

Au loc dansuri ale dragonilor, spectacole şi parade de festival cu muzică şi acrobaţii. Festivităţile continuă timp de două săptămâni, încheindu-se cu un festival special al felinarelor, care semnalează sfârşitul perioadei de celebrare a Anului Nou.

Ce aduce ghinion

Albastrul şi movul, numerele 6 şi 8, vestul şi nord-estul aduc noroc dragonilor, în timp ce negrul şi roşul, 4 şi 9, estul şi nord-vestul sunt ghinioniste pentru ei şi trebuie evitate.

Se prepară şi se serveşte multă mâncare delicioasă şi este tradiţional să se servească tăiţei lungi, care simbolizează o viaţă lungă.

O altă reţetă populară pentru Anul Nou sunt colţunaşii chinezeşti, care simbolizează norocul şi bogăţia. Familiile îi împachetează şi îi mănâncă atunci când ceasul bate miezul nopţii.

"Norocul" este, de asemenea, o temă comună a Anului Nou. Mulţi copii primesc "bani norocoşi" în plicuri roşii. Uneori, se fac ofrande la temple.

Oamenii îşi curăţă casele şi îşi deschid uşile pentru a lăsa norocul să intre. Conform tradiţiei, nimeni nu ar trebui să pună mâna pe mătură, ca să nu se măture norocul pentru Anul Nou la uşă.

La intrarea în Anul Nou Chinezesc nu se spală, nu se tunde părul, nu se folosesc cutiţe sau foarfeci, nu se serveşte carne la micul dejun, nu se iau medicamente, nu se împrumută bani, iar o femeie măritată nu are voie să-şi viziteze părinţii.

Anul văduvei

Anul Dragonului este, de asemenea, cunoscut ca "Anul Văduvei", iar pe reţelele sociale se vorbeşte mult despre faptul că anul care urmează este unul cu ghinion pentru căsătorie. După cum sugerează şi numele, superstiţia spune că o femeie care se căsătoreşte în timpul unui An al Văduvei are şanse mai mari de a-şi pierde soţul.

Se spune că Anul Văduvei, sau gua fu nian în limba chineză, şi-a primit numele din cauza dezinformării în jurul denumirii sale originale, gua nian, care înseamnă "anul în care lipseşte începutul primăverii" - un termen solar foarte apreciat, considerat de chinezii din vechime ca fiind semnul unui an binecuvântat. De asemenea, unii au legat primăvara de energia soarelui, a cărui traducere în chineză, yang, este asociată şi ea cu energia masculină. Astfel, lipsa primăverii înseamnă lipsa energiei masculine, ceea ce justifică denumirea de Anul Văduvei.

Pronunţat gua fu nian în chineză, termenul se referă la un an lunar fără început de primăvară sau prima zi de primăvară, primul dintre cei 24 de termeni solari cunoscuţi sub numele de li chun.

Calendarul chinezesc este lunisolar. Acesta este bazat pe observaţii astronomice exacte privind longitudinea Soarelui şi fazele Lunii.

În timp ce un an lunar compus din 12 luni nu se aseamănă ca număr cu un an solar, calendarul lunar trebuie să adauge şapte luni bisecte la fiecare 19 ani pentru a se potrivi cu cele două măsurători. Acest lucru face ca unii ani lunari să aibă două începuturi de primăvară, sau două prime zile de primăvară, iar alţii să nu aibă niciuna.

Posibilă creștere a natalității

În timp ce superstiţiile susţin că oamenii ar trebui să se căsătorească în "anii de primăvară dublă" şi să evite să se căsătorească în anii de văduvie, statisticile din trecut sugerează contrariul.

Anul Şarpelui, 2013, care a fost şi An al Văduvei, are cel mai mare număr de căsătorii în China de când au început să fie disponibile înregistrările publice, în 1978.

Pentru multe cupluri chinezeşti, dorinţa de a avea un copil sub un anumit semn zodiacal prevalează asupra noţiunii de a se căsători într-un anumit an.

Se consideră în mod tradiţional că bebeluşii născuţi în Anul Dragonului sunt înzestraţi cu noroc.

Deşi cifrele fluctuează, demograful şi profesorul de la Universitatea Renmin din China, Zhai Zhenwu, a declarat că dorinţa chinezilor de a avea un copil dragon ar putea duce la o creştere a ratei natalităţii în anul următor.

De asemenea, superstiţia dictează că este de rău augur să construieşti o casă nouă în Anul Văduvei, deoarece lipsa unei prime zile de primăvară este considerată rea în feng shui.

Cum sunt dragonii

De asemenea, se crede că aceşti ani sunt nefavorabili şi lipsiţi de respect faţă de strămoşi atunci când vine vorba de ridicarea unei pietre funerare sau a unui monument comemorativ.

Cei născuţi în Anul Dragonului sunt consideraţi a fi ambiţioşi, energici şi carismatici, inspirându-i adesea pe ceilalţi cu pasiunea şi entuziasmul lor. Sunt consideraţi lideri înnăscuţi, încrezători şi nu se tem să îşi asume riscuri, ceea ce îi face să fie personalităţi magnetice în cercurile sociale şi profesionale.

Personalităţi născute într-un an de Dragon:

Vladimir Putin: 7 octombrie 1952, Dragonul de Apă

Reese Witherspoon: 22 martie 1976, Dragon de Foc

Michelle Obama: 17 ianuarie 1964, Dragon de Lemn

Rihanna: 20 februarie 1988, Dragon de Pământ.

Frankie Jonas: 28 septembrie 2000, Dragon de Metal

Adele: 5 mai 1988, Dragon de Pământ.

John Lennon: 9 octombrie 1940, Dragon de Metal

Martin Luther King Jr: 15 ianuarie 1929, Dragon de Pământ

Bruce Lee: 27 noiembrie 1940, Dragon de Metal.

Dragonul de lemn aduce noi lideri

Potrivit astrologilor, în Anul Dragonului de Lemn se întrevede apariţia unor noi lideri, nu este exclus ca aceştia să fie din rândul femeilor, cu dorinţa de a-şi asuma noi riscuri, pentru a genera o schimbare în societate. Apar şi din ce în ce mai mulţi extremişti, care vor face schimbări majore, e posibil să auzim că aceste schimbări vor avea impact asupra Americii şi Chinei.

Dragonul va aduce rigiditate şi încăpăţânare, dar acestea ar putea fi interpretate şi ca perseverenţă şi stabilitate.

Poate fi un an al schimbărilor majore, iar cei curajoşi vor fi răsplătiţi pentru acţiunile din anii trecuţi.

Anul Dragonului de Lemn se va încheia la 29 ianuarie 2025, când se va intra în Anul Şarpelui.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Anul Dragonului, #anul dragonului zodiac, #Anul Dragonului semnificatie , #stiri sociale