Veste bună pentru români: Persoanele care vor suna la numărul de urgență 112 vor putea fi localizate prin satelit

Marti, 26 Martie 2024, ora 14:53
2350 citiri
Veste bună pentru români: Persoanele care vor suna la numărul de urgență 112 vor putea fi localizate prin satelit
Femeia a fost amendată pentru apel nejustificat la 112 FOTO Arhivă Ziare.com

Camera Deputaților a adoptat proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului 48/2023 privind unele măsuri în domeniul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă.

Ordonanţa de urgenţă are ca obiect de reglementare implementarea unor soluţii tehnice care să permită funcţionarea comunicaţiilor de urgenţă şi prin intermediul unor servicii bazate pe tehnologiile VoIP/IP şi, respectiv, care să asigure furnizarea către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă a unor informaţii suplimentare, de natură să îmbunătăţească procesul de localizare a apelantului.

Legea merge la promulgare.

Acest act normativ a fost adoptat de către Guvern „întrucât apelurile de urgenţă nu se pot genera şi transfera către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă utilizând tehnologia 4G (VoLTE/IP), chiar dacă terminalul dispune de astfel de servicii, iar tehnologia 2G prezintă limitări şi insuficienţe la nivelul capacităţilor tehnico-funcţionale, de securitate şi de trafic”.

De asemenea, OUG în cauză a fost adoptată, în contextul unor probleme de localizare, „atât prin prisma suprafeţelor foarte mari furnizate prin metoda de localizare primară (Cell-ID/Sector-ID), cât şi ca efect al problemelor arhitecturale aferente respectivei tehnologii, acestea afectând inclusiv transmiterea informaţiilor de localizare de tip Advanced Mobile Location, denumit în continuare AML, precum şi faptul că lipsa adoptării unor măsuri imediate cauzează creşteri semnificative ale ariilor de localizare ale terminalelor care efectuează un apel de urgenţă, ca urmare a faptului că acest tip de apel poate fi generat, la acest moment, doar prin utilizarea serviciilor oferite de tehnologia 2G” şi „luând în considerare faptul că, pentru apelurile generate de pe terminale mobile către numărul unic 112 şi clasificate ca urgenţe, în peste o treime din cazuri nu sunt furnizate informaţii care să permită indicarea unor arii restrânse de localizare, acest aspect afectând în mod direct gestionarea situaţiilor semnalate de către cetăţeni”.

Potrivit OUG menţionate, informaţia de localizare determinată înseamnă „datele care indică aria geografică probabilă în care se află echipamentul terminal al unui utilizator de telefonie mobilă şi care sunt transmise către SNUAU în format geodezic şi ca figură geometrică, rezultate prin aplicarea metodelor standardizate de localizare la nivel de reţea de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile”.

SNUAU are obligaţia de a transforma informaţiile de localizare primară şi, după caz, alţi parametri tehnici de reţea care contribuie la localizarea echipamentului terminal care a iniţiat o comunicaţie de urgenţă în informaţii de localizare pe baza reţelei, precum şi de a utiliza informaţia de localizare determinată şi, acolo unde este disponibilă, informaţia de localizare obţinută pe baza echipamentului terminal.

De asemenea, „în cazul în care, pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă, agenţiile specializate de intervenţie solicită administratorului SNUAU furnizarea informaţiilor actualizate de localizare a terminalului mobil de la care s-a primit apelul sau comunicaţia de urgenţă către numărul unic pentru apeluri de urgenţă, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile actualizează şi retransmit automat informaţia de localizare determinată”, conform OUG 48/2023.

Informaţia de localizare determinată este actualizată retransmisă, la momentul realizării unei interogări manuale de la nivelul aplicaţiilor SNUAU, prin intermediul unei funcţionalităţi tehnice puse la dispoziţie de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile.

Pe 21 iunie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.

Un bărbat din Vaslui a murit după ce un zid s-a prăbușit peste el. Victima făcea lucrări de renovare a locuinței
Un bărbat din Vaslui a murit după ce un zid s-a prăbușit peste el. Victima făcea lucrări de renovare a locuinței
Un bărbat din judeţul Vaslui a murit luni după amiază, 22 aprilie, după ce un zid de beton s-a prăbuşit peste el. O ambulanţă l-a preluat şi, pe drumul către spital, el a intrat în...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#apel de urgenta, #112, #localizare apeluri 112, #satelit, #apeluri 112, #promulgare lege, #guvern , #stiri sociale