Nonculoarea care fascinează omenirea de mii de ani. Top 20 de lucruri mai puţin cunoscute despre negru

Duminica, 23 Aprilie 2023, ora 23:42
3375 citiri
Nonculoarea care fascinează omenirea de mii de ani. Top 20 de lucruri mai puţin cunoscute despre negru
A fost una dintre primele culori folosite de oameni pentru a face artă FOTO Unsplash.com

Negrul a avut o mare importanță încă din zorii omenirii și a fost în mod repetat catalogat ca acea culoare a tuturor lucrurilor întunecate, rele și obscure.

Oricum ar fi, omenirea a găsit nenumărate alte semnificații culorii, multe părți ale lumii dându-i o întorsătură pozitivă.

Ne focusăm putin atenţia pe o decentă călătorie în timp, ca să descoperim toate cele mai profunde și mai întunecate lucruri despre negru!

  • În ceea ce privește știința, negrul nu este deloc o culoare, este o nonculoare - este ceea ce obțineți atunci când există o lipsă completă sau o absorbție a luminii vizibile.
  • Culoarea neagră este acromatică, la fel ca albul și griul. Aceasta înseamnă că nu are nuanță.
  • Deoarece nu există un negru adevărat, toți pigmenții și coloranții „negri” chiar arată negru. Sunt formați dintr-o combinație de alți pigmenți în combinații specifice pentru a reflecta cea mai mică cantitate de lumină posibilă.
  • În engleza veche, cuvântul pentru culoarea neagră era „blæc”, care însemna și „întunecat” și „cerneală”.
  • A fost una dintre primele culori folosite de oameni pentru a face artă. Cărbunele a fost folosit mai întâi pentru a crea culoarea, cu oase arse și pulbere de mangan, măcinate ulterior, folosită pentru un pigment negru mai închis.
  • În Egiptul antic, negrul era văzut într-o lumină pozitivă, deoarece era culoarea solului bogat din Nil și, prin urmare, era asociat cu fertilitatea. Era, de asemenea, culoarea lui Anubis, numele zeului care ghida spiritele morților în lumea de dincolo şi care i-a protejat pe morți de rău.
  • Meșteșugarii și artizanii din Roma Antică purtau neagru, cel mai probabil pentru că a acoperit cu ușurință murdăria și de la astfel de locuri de muncă. Vopselele negre naturale folosite nu erau foarte puternice, așa că hainele lor s-au decolorat adesea în maro sau gri.
  • Negrul era, de asemenea, culoarea doliului în Imperiul Roman, familia defunctului schimbându-și toga neagră (numită toga pulla) cu toga albă după perioada de doliu.
  • Așa cum albul a ajuns să reprezinte toate lucrurile bune și sfinte, culoarea neagră este asociată cu răul și întunericul. În creștinism, de exemplu, diavolul a fost pictat cu pielea neagră cel puțin încă din Evul Mediu.
  • A fost folosită ca acea culoare a puterii și autorității încă din secolul al XIII-lea, când judecătorii și alți oficiali ai instanței au început să poarte negru.
  • Majoritatea forțelor de poliție din lume au purtat negru până în secolul al XX-lea. Culoarea albastră a înlocuit-o pentru a face poliția să pară mai puțin amenințătoare pentru publicul larg.
  • Negrul a fost adoptat din toată inima de către fasciști, începând cu „cămășile negre” ale lui Benito Mussolini, unități paramilitare fasciste italiene. Mai târziu a fost adoptat de Adolf Hitler și Germania nazistă etc.
  • Are o semnificație simbolică semnificativă pentru musulmani, deoarece se spune că ar fi fost culoarea steagului purtat de soldații profetului Mahomed.
  • Preoții și călugării din diferite confesiuni creștine poartă haine negre deoarece ei cred că culoarea reprezintă pocăința și smerenia.
  • Pe de altă parte, negrul are înțelesuri complet diferite în păgânism, cum ar fi protecție, stabilitate, forță și demnitate.
  • Panterele negre nu sunt o specie a lor. În schimb, sunt jaguari sau leoparzi cu gene recesive care dau animalelor un exces de melanină, ceea ce le înnegrește pielea. Dacă te uiți cu atenție, blana lor are în continuare semnele sale caracteristice.
  • Expresia „îmbrăcat în negru” înseamnă a fi profitabil, deoarece contabilii au scris inițial pierderile cu cerneală roșie și profiturile cu cerneală neagră.
  • Prima mașină produsă în serie, Modelul T Ford, a fost disponibilă exclusiv pe negru în primii opt ani de producție.
  • Negrul este, de asemenea, frecvent asociat cu secretul. De exemplu, operațiunile militare secrete se numesc operațiuni negre, iar bugetele guvernamentale pentru operațiuni secrete sau secrete sunt numite bugete negre.
  • Echipa de rugby din Noua Zeelandă a ajuns să fie cunoscută drept "All Blacks" din cauza culorii uniformei lor. Indiferent de motiv, uniforma lor arată cu siguranță puternică!

Deși unii dintre cei mai răi oameni din istorie au folosit negrul pentru a-i reprezenta, această nonculoare pare să găsească întotdeauna o modalitate de a rămâne la modă! Există ceva în asta care te atrage.

Negrul este atât de primar; putem vedea tot felul de culori diferite în timpul zilei, dar când ne uităm în sus la cerul nopții, aproape tot ceea ce vedem este... negru.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Arta, #Negru, #culoare, #bugete, #ford, #cerneala , #arta