ASPA a anunțat câți câini a capturat duminică în zona în care o femeie a fost ucisă. "Sunt ieșiți din curți, lăsați liberi pe stradă"

Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 10:47
2863 citiri
ASPA a anunțat câți câini a capturat duminică în zona în care o femeie a fost ucisă. "Sunt ieșiți din curți, lăsați liberi pe stradă"
Câine capturat de angajații ASPA FOTO Facebook/ ASPA București

12 câini şi doi pui au fost capturați duminică, 22 ianuarie, în zona Lacul Morii, au anunțat

Reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Animalele nu au microcip și au fost cazate la adăpostul ASPA Bragadiru, iar patru dintre acestea fac parte din grupul celor identificate pe câmp, fiind tranchilizate de la distanţă.

Poliţiştii au prelevat probe pentru a se stabili dacă sunt câinii care au ucis o femeie în zona Lacul Morii.

"Acțiunea de astăzi de la Lacul Morii s-a finalizat cu capturarea a 12 adulți și 2 pui, care au fost cazați la adăpostul ASPA Bragadiru. Toți fără microcip. 4 dintre aceștia fac parte din grupul celor identificați ieri pe câmp, fiind tranchilizați de la distanță. Acestora le-au fost prelevate probe de către polițiști pentru a se stabili dacă sunt cei care au atacat ieri dimineață.

Restul câinilor, printre care și un metis de amstaff, au fost ridicați de pe străzile adiacente câmpului, respectiv Drumul la Roșu, Calea Giulești, str. Fântâna Domnească.

Sunt câini ieșiți din curți, lăsați liberi pe stradă. În acest sens, vom sesiza poliția.

Acțiunea a început dimineață și s-a încheiat după ce s-a întunecat, echipajele ASPA fiind coordonate în teren de directorul general ASPA, Georgiana Preda și de directorul general adjunct, Cătălina Trănescu, fiind însoțite de medicii veterinari Ovidiu Roșu și George Radu. Câmpul unde s-a petrecut tragicul eveniment este foarte mare, fiind întins pe o suprafață de kilometrii, un teritoriu greu de acoperit. Însă având stații walkie talkie, membrii echipajelor ASPA și medicii veterinari Ovidiu Roșu și George Radu s-au coordonat și au capturat cei 4 câini prin tranchilizare."

Câți câini a capturat ASPA anul trecut în București

"Având în vedere informațiile care circulă în spațiul public, dorim să facem câteva precizări:

În cursul anului 2022, ASPA a capturat de pe raza Municipiului București aproximativ 1700 de câini. La nivelul conducerii ASPA, nu a existat niciun moment în care activitatea ASPA de capturare să fie oprită sau restricționată. Echipajele ASPA au program de marți până sâmbătă în intervalul orar 08.00-22.00, dar acționează oricând în situații de urgență. Numărul de telefon pentru sesizări disponibil NON STOP este 021/9844.

Cei mai mulți câini capturați în 2022, au fost ridicați de pe raza sectorului 6:

  • Sectorul 6 – 381
  • Sectorul 5 – 358
  • Sectorul 2 – 285
  • Sectorul 4 – 268
  • Sectorul 3 – 238
  • Sectorul 1 – 150

Din zona Lacul Morii au fost ridicați aproximativ 120 de câini

"Din aprilie 2022 și până în prezent au fost ridicați din zona Lacul Morii aproximativ 120 de câini, ultima acțiune în zonă fiind realizată la data de 18.01.2023.

Dezmințim categoric informația potrivit căreia după capturare, ASPA eliberează câinii înapoi pe străzi. Imediat cum ajung în adăposturile ASPA, câinii sunt microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân pe numele ASPA, astfel încât dacă aceștia ar fi ulterior eliberați pe stradă, datorită microcipului ar fi identificați ca fiind din adăposturile noastre.

ASPA capturează câinii de pe domeniul public, însă capturarea nu rezolvă cauza, nu oprește sursa de câini. ASPA nu are competențe în cazul proprietăților private, nu poate pătrunde pe acestea fără acordul proprietarilor, nu poate verifica deținătorii de animale, nu poate aplica sancțiuni.

Peste 6000 de câini și pisici au fost sterilizați anul acesta în cadrul campaniilor de sterilizări gratuite ale ASPA. 9000 de imobile au fost vizitate și aprox. 31000 de pliante informative au fost distribuite în campania de informare. Și în acest moment ASPA desfășoară o campanie de sterilizări gratuite pentru câini cu deținător.

Polițiștii locali și polițiștii naționali au atribuții și competențe pentru verificarea proprietarilor de câini cu privire la microciparea și sterilizarea acestora sau cu privire la împrejmuirea proprietăților private astfel încât câinii să nu mai intre sau să iasă de pe acestea.

Prin urmare, pentru a proteja cetățenii este nevoie de un efort comun al tuturor autorităților cu rol în gestionarea populației de câini fără stăpân", a anunțat ASPA.

Citește și:
Raportul baronesei Casey: Poliția londoneză este rasistă, misogină și homofobă la nivel instituțional
Raportul baronesei Casey: Poliția londoneză este rasistă, misogină și homofobă la nivel instituțional
Poliția Metropolitană din Londra (Met) este rasistă, misogină și homofobă din punct de vedere instituțional și nu este capabilă să se autocontroleze, a constatat o analiză independentă,...
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
#ASPA maidanezi, #Lacul Morii, #actiune, #raport, #femeie ucisa , #eveniment