Rusia, "orbită" meteorologic. Occidentul se teme că Moscova folosește informațiile pentru a plănui atacuri chimice și biologice

Marti, 22 Martie 2022, ora 22:01
22508 citiri
Rusia, "orbită" meteorologic. Occidentul se teme că Moscova folosește informațiile pentru a plănui atacuri chimice și biologice
Imagine asupra sudul Ucrainei obținută dintr-un satelit meteorologic FOTO EUMETSAT

Un furnizor important de date meteorologice pentru state din Occident și alte guverne ale lumii a suspendat marți, 22 martie, cooperarea cu Rusia, după ce și alte agenții din domeniu au restricționat accesul la informații în urma invaziei Ucrainei de către Moscova.

Experții militari spun că datele - care includ măsurători aproape instantanee ale vitezei și direcției vântului, lumina soarelui, precipitații și alți factori - s-ar putea dovedi cruciale în planificarea unui atac cu arme biologice sau chimice în Ucraina, arată Reuters.

Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici (EUMETSAT), o organizație interguvernamentală cu sediul în Germania, a declarat pentru Reuters că un consiliu special al statelor membre s-a întrunit marți dimineață și a decis cu efect imediat suspendarea licențelor utilizatorilor ruși și suspendarea unui acord de cooperare bilaterală cu cea mai mare agenție meteorologică a Rusiei, inclusiv toate schimburile de date și activitățile de formare. Un purtător de cuvânt al EUMETSAT a refuzat să explice ce a determinat decizia.

Washingtonul și aliații săi au avertizat că Moscova ar putea plănui să folosească arme chimice sau biologice. Dar datele meteorologice din unele dintre aceleași țări – inclusiv Statele Unite și Marea Britanie – au continuat să se îndrepte către agențiile ruse prin intermediul fluxurilor EUMETSAT. Cel puțin alte trei organisme din Europa au încetat să mai partajeze date cu Rusia după ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie.

Întreruperea colaborării evidențiază modul în care invazia Ucrainei de către Rusia a forțat unele agenții științifice să aleagă între principiul fondator - schimb deschis de date științifice, și riscul de a furniza informații care ar putea fi folosite pentru a ataca civili.

EUMETSAT operează o infrastructură tehnică care permite ca datele de la numeroase fluxuri prin satelit să fie distribuite, în unele cazuri aproape instantaneu, către destinatari.

Înainte de decizia de marți, EUMETSAT a declarat că a încetat să trimită date de la sateliții UE către Rusia și Belarus la instrucțiunile Comisiei Europene, dar a continuat să transmită informații de la alți sateliți europeni către aceste două țări, precum și observații meteorologice de la guvernele din întreaga lume.

Comisia Europeană nu a răspuns solicitărilor de a comenta pe marginea deciziei EUMETSAT.

Luni, 21 martie, directorul de comunicare al EUMETSAT, Paul Counet, a declarat: „Poziția EUMETSAT este că schimbul global și gratuit de date meteorologice a fost extrem de important în sprijinirea prognozelor meteo globale și așa am funcționat până acum.”

Deoarece Rusia a contribuit cu date la program, a putut să acceseze, la schimb, feedurile EUMETSAT. Acest lucru a permis Rusiei să primească date din țări europene, inclusiv din Marea Britanie, precum și din America, Canada și din alte părți.

Reuters nu a putut determina în ce măsură aceste țări colectează date meteorologice legate de Ucraina, dar experții au spus că informațiile meteo internaționale ar fi, de asemenea, utile pentru prognoza condițiilor din Ucraina.

EUMETSAT a declarat că 21 de utilizatori au primit date în Rusia. A refuzat să numească organizațiile.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns unei solicitări de comentarii cu privire la decizia EUMETSAT. De asemenea, cea mai importantă agenție meteorologică din Moscova, Serviciul Federal Rus pentru Hidrometeorologie și Monitorizare a Mediului, o agenție guvernamentală care a colaborat cu EUMETSAT, nu a comunicat un punct de vedere către Reuters.

Rusia a declarat că efectuează o „operațiune specială” pentru demilitarizarea Ucrainei și că nu atacă civilii. Moscova a adăugat, pentru justificarea acțiunii, că unele componente ale armelor biologice au fost fabricate pe teritoriul ucrainean cu asistența Statelor Unite.

Statele Unite au negat acuzațiile rusești, potrivit cărora Washingtonul operează laboratoare în Ucraina pentru pregătirea unui război biologic.

Unii experți occidentali în armament au spus că există riscul ca datele meteorologice pe care le furnizase EUMETSAT să poată fi utilizate în scopuri militare, inclusiv pentru a planifica atacuri chimice și biologice, care sunt interzise de dreptul internațional.

„Dacă, ipotetic, plănuiești un atac în care pulverizezi un nor de substanțe chimice sau agenți patogeni, va trebui să ții cont de datele meteorologice”, a scris Filippa Lentzos, expert în amenințări biologice și lector superior la King's College din Londra, în un e-mail către Reuters. „Nu ai vrea ca aceste substanțe să-ți atace propriile tale forțe!”.

Hamish de Bretton-Gordon, expert în arme chimice și profesor invitat la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, a declarat că datele meteorologice „sunt absolut esențiale” în timpul utilizării armelor chimice și biologice, pentru ca atacatorul să se asigure că gazele și agenții patogeni nu se întorc cu efect de bumerang. „Cunoașterea direcției și vitezei vântului la diferite înălțimi este cheia pentru a prezice unde va ajunge substanța periculoasă”, a spus el.

Ce alte mari agenții meteo au întrerupt colaborarea cu Rusia

Unii furnizori occidentali de date meteo au restricționat informațiile pe care le furnizează Rusiei. Printre acestea se numără Centrul European pentru Prognozele Meteo pe Interval Mediu (ECMWF), care rulează date de la EUMETSAT și de la alți furnizori prin supercomputere pentru a produce previziuni meteo considerate standardul de aur al industriei. ECMWF a declarat săptămâna trecută că a oprit fluxul de date atmosferice și climatice către Rusia, cu efect imediat.

ECMWF a luat această decizie de a „alinia poziția noastră la spiritul actualelor sancțiuni impuse de statele membre și de Uniunea Europeană”, a declarat Nuria Lopez, purtătorul de cuvânt al agenției, într-un e-mail către Reuters. UE și aliații occidentali au impus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv înghețarea activelor băncii centrale ruse. Lopez a spus că decizia nu are legătură cu utilizarea datelor de către Rusia.

Met Office al Marii Britanii, serviciul meteorologic național care face schimb de observații și predicții meteorologice cu agențiile internaționale, inclusiv EUMETSAT, a declarat că a încetat să ofere informații meteo folositoare aviației utilizatorilor ruși, conform indicațiilor guvernului Regatului Unit, „pentru a se asigura că nicio informație pe care le furnizăm nu poate fi utilizată, pentru a îngreuna campania rusă de agresiune împotriva Ucrainei prin orice mijloace”. Datele despre fulgere din Marea Britanie sunt încă partajate cu EUMETSAT, potrivit Met Office.

Datele pe care EUMETSAT le furniza Rusiei includeau observații de la sateliții americani. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), cea mai importantă agenție de date meteo din America, nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Assperson for Environment and Climate Change Canada, care partajează date aproape în timp real de la sateliții cu orbită polară cu EUMETSAT, a declarat vineri că departamentul nu a avut discuții cu organizația despre limitarea accesului utilizatorilor ruși la transmisii și fluxuri prin satelit.

De zeci de ani, Organizația Meteorologică Mondială (OMM), un organism al ONU, a încurajat o utilizare mai largă a datelor din sectorul public și și-a îndemnat partenerii să facă informațiile științifice mai accesibile la nivel global cu privire la problemele legate de siguranță și protecția mediului. Multe seturi de date sunt disponibile public online, așa că ar fi greu să închidem complet Rusia, spun experții în vreme și climă. Dar acele seturi de date nu sunt fluxuri în timp real.

Cunet, purtătorul de cuvânt al EUMETSAT, a declarat marți că organizația va continua să furnizeze utilizatorilor din întreaga lume date esențiale, inclusiv „date de satelit, modelare și observare care sunt necesare pentru a produce și îmbunătăți prognozele globale în sprijinul protecției vieții și proprietății” utilizatorilor de pe tot globul, conform reglementărilor OMM. El a refuzat să precizeze dacă asta înseamnă că EUMETSAT va continua să împărtășească acest lucru cu utilizatorii ruși, fie direct, fie indirect.

OMM pune la dispoziție anumite date din țări din întreaga lume pe care le consideră esențiale.

Ucraina s-a adresat OMM pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la schimbul de date de către agenție cu Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al OMM, care a refuzat să ofere mai multe informații despre scrisoare. Persoana a spus că „nu au existat decizii oficiale ale Congresului OMM privind limitarea schimbului de vorbitori de date cu Federația Rusă”.

Ucraina nu a răspuns la o solicitare de comentarii pe marginea acestui subiect.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#atac chimic ucraina, #invazie ucraina, #date meteo rusia, #agentii meteo legaturi rusia , #invazie ucraina
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Adecăăă... Cineva poate controla vremea? O fi că d'aia e dată peste