SUA au început loviturile de ripostă, după atacul asupra bazei americane din Iordania. Mai multe ținte din Siria și Irak au fost atinse

Sambata, 03 Februarie 2024, ora 00:03
2530 citiri
SUA au început loviturile de ripostă, după atacul asupra bazei americane din Iordania. Mai multe ținte din Siria și Irak au fost atinse
Baza Al Tanf din Siria FOTO X

Ținte din Irak şi Siria au fost atacate de armata SUA, ca răspuns la scară largă asupra loviturii asupra trupelor americane din Iordania.

Lovitura de răspuns a SUA vine după un atac mortal asupra unei baze militare din Iordania în care au murit trei soldaţi americani şi alte aproape 40 de persoane au fost rănite.

Potrivit oficialilor americani citaţi de presa occidentală, aceste lovituri ar fi doar primele dintr-un răspuns mai amplu, pe mai multe niveluri, al administraţiei preşedintelui Joe Biden după atacurile din weekend, care au fost efectuate de militanţi susţinuţi de Iran.

Doi dintre oficiali, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au declarat că loviturile au vizat instalaţii din Irak şi Siria legate de Gărzile Revoluţionare ale Iranului (IRGC) şi de miliţiile pe care le sprijină.

Deşi loviturile americane nu au vizat nicio locaţie din Iran, este posibil ca acestea să sporească îngrijorarea cu privire la tensiunile din Orientul Mijlociu, care au luat amploare în urma războiului de peste trei luni dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas din Gaza.

Oficialii au semnalat că este probabil ca aceste lovituri să fie mai semnificative decât atacurile anterioare asupra miliţiilor susţinute de Iran din ultimele săptămâni, care s-au concentrat în principal asupra depozitelor de arme sau a facilităţilor de antrenament.

Administraţia Biden a semnalat că ar putea exista acţiuni suplimentare în zilele următoare, iar secretarul apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că răspunsul SUA va fi "pe mai multe niveluri".

"Avem capacitatea de a răspunde de mai multe ori, în funcţie de situaţie", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la Pentagon. "Ei au o mulţime de capacităţi. Eu am mult mai multe", a adăugat Austin referindu-se la miliţiile susţinute de Iran.

Biden a fost supus unor presiuni din ce în ce mai mari pentru a răspunde la moartea soldaţilor într-un mod care să oprească definitiv atacurile miliţiilor. Militanţii susţinuţi de Iran au vizat de peste 160 de ori, începând din octombrie, facilităţi militare americane din Irak şi Siria, iar mai mulţi congresmeni republicani au cerut ca SUA să lovească direct în interiorul Iranului pentru a trimite un mesaj clar. Dar oficialii administraţiei au fost clari că orice răspuns va fi proporţional, pentru a nu escalada şi mai mult lucrurile în regiune.

"Nu căutăm un război cu Iranul. Nu căutăm un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu", a declarat luni pentru CNN John Kirby, coordonatorul comunicaţiilor strategice pentru Consiliul de Securitate Naţională.

Miercuri, Casa Albă a declarat că este de părere că în spatele atacului cu dronă din Iordania se află un grup de militanţi numit Rezistenţa Islamică din Irak.

Începând din octombrie, armata americană a efectuat mai multe lovituri care au vizat depozitele de arme ale miliţiilor pro-iraniene din Irak şi Siria, dar niciuna dintre aceste lovituri nu i-a descurajat pe militanţi. În cele peste 160 de atacuri ale lor, militanţii au rănit peste 120 de membri ai serviciilor americane din întreaga regiune.

Iranul a petrecut ani de zile investind în aceste grupuri regionale fidele, cunoscute informal sub numele de "axa rezistenţei", furnizându-le bani, arme şi pregătire militară, în timp ce Teheranul a încercat să îşi extindă influenţa în Orientul Mijlociu şi să preseze Statele Unite să se retragă din regiune.

Totuşi, niciunul dintre celelalte atacuri ale grupurilor pro-iraniene, începând din octombrie, nu a dus la moartea unor membri ai serviciilor americane. Atacul de duminică din Iordania a marcat o escaladare semnificativă la care Biden şi echipa sa de securitate naţională au considerat că sunt obligaţi să răspundă în forţă.

Şi Iranul a declarat în mod repetat, la nivel oficial, că nu caută un conflict. Chiar vineri, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că ţara sa nu va iniţia un război, dar că va "răspunde cu fermitate" agresorilor. "Am spus de multe ori că nu vom începe niciun război; dar dacă o ţară sau o forţă opresivă vrea să ne intimideze, Republica Islamică Iran va răspunde cu fermitate", a declarat el într-un discurs televizat rostit în provincia Hormozgan din sudul Iranului.

Cu toate acestea, au existat mesaje contradictorii din partea miliţiilor. Ca un semn al unui posibil efort de a calma tensiunile, militaţia Kataib Hezbollah - care ar face parte din mişcarea Rezistenţa Islamică din Irak - a anunţat marţi suspendarea operaţiunilor sale militare împotriva forţelor americane din regiune. "Anunţăm suspendarea operaţiunilor militare şi de securitate împotriva forţelor de ocupaţie (trupele americane) - pentru a preveni o problemă adusă guvernului irakian", a declarat Kataib Hezbollah într-un comunicat. "Vom continua să ne apărăm poporul din Gaza în alte moduri şi le recomandăm curajoşilor mujahedini din Brigăzile Libere Hezbollah să treacă la o apărare pasivă (temporar) dacă are loc vreo acţiune americană ostilă la adresa lor", a transmis miliţia pro-iraniană.

Însă vineri, liderul unui alt grup militant, Al-Nujaba, Akram Al-Kaabi, a declarat că va continua să atace ţinte americane.

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Polonia a oferit Ucrainei o asistenţă militară de circa 8,4 miliarde de euro în ultimii doi ani pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a declarat joi, 25 aprilie, ministrul polonez de externe...
#atac SUA, #baze militare, #Irak, #Siria, #raspuns, #atac, #Iordania , #Irak