Amenzi de 47.000 de lei, în azilele groazei. ANPC: Produse expirate, mizerie, insecte vii în spațiile de cazare

Joi, 06 Iulie 2023, ora 18:40
1610 citiri
Amenzi de 47.000 de lei, în azilele groazei. ANPC: Produse expirate, mizerie, insecte vii în spațiile de cazare
ANPC a dat amenzi de 47.000 de lei ”azilelor groazei” FOTO anpc.ro

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat centrele pentru persoane vulnerabile din judeţul Ilfov, unde beneficiarii erau supuşi la tratamente inumane şi degradante.

Comisarii ANPC au găsit mai multe nereguli, printre care produse expirate, insecte vii în spaţiile de cazare, saltele şi perne pătate, cu urme de pete de sânge şi insecte. Au fost date amenzi de 47.000 lei şi unul dintre centre a fost închis definitiv.

ANPC a transmis joi, că echipe mixte ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au participat, marţi, la acţiunea comună iniţiată de procurorii DIICOT, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu care au vizat trei centre rezidenţiale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, din judeţul Ilfov.

Cele trei unităţi au fost: Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, Centrul Rezidenţial de Îngrijire şi Asistenţă Persoane Dependente „Casa Cora” şi Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Armonia”, din judeţul Ilfov şi, în urma extinderii controlului, ANSVSA şi ANPC au verificat şi furnizorul de catering al unora dintre aceştia, Mititei La Tomiţă SRL, cu sediul în Bucureşti.

“În urma abaterilor deosebit de grave, de la legislaţie, constatate în timpul descinderii, aduse la cunoştinţă de informările instituţiilor de control şi imaginile apărute în spaţiul public referitoare la situaţia dezastruoasă întâlnită în teren, premierul României, Marcel Ciolacu, a dispus constituirea, de îndată, a unor grupuri de lucru din care să facă parte principalele instituţii cu atribuţii de control, care să acţioneze la nivelul fiecărui judeţ, pentru a verifica modul în care se desfăşoară activitatea în fiecare centru de îngrijire a vârstnicilor sau persoanelor cu dizabilităţi, din ţara noastră. Totodată, prim-ministrul României a cerut informarea sa, în timp real, după fiecare acţiune de verificare desfăşurată, la nivelul întregii ţări”, se arată în comunicat.

ANPC a precizat că joi, a avut loc o întâlnire între reprezentanţii acestor instituţii, la sediul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, sub coordonarea căruia au fost puse la punct, în detaliu, procedurile de lucru pentru derularea acţiunilor de control.

“Acestea se vor efectua cu aceeaşi operativitate şi eficienţă demonstrate deja de excelenta colaborare, în teren, a celor două instituţii, ANPC şi ANSVSA, aflate, pentru prima dată într-un demers de o asemenea anvergură”, a menţionat sursa citată.

Până în acest moment, comisarii ANPC au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 47.000 lei, au dispus oprirea temporară a prestării de servicii pentru operatorii economici controlaţi până la remedierea deficienţelor şi a fost propusă închiderea definitivă a Centrului Casa Armonia.

În urma verificărilor realizate acum două zile, comisarii ANPC au descoperit mai multe deficienţe: folosirea unor materii prime fără elemente de identificare sau în afara datei durabilităţii minimale; depozitarea produselor alimentare alături de saltele murdare şi deteriorate, cutii goale de PVC, cărucioare pentru handicapaţi, saci cu deşeuri etc; prezenţa insectelor vii în spaţiile de cazare; folosirea unui mobilier murdar cu sertare neigienizate; folosirea unor lenjerii cu grad avansat de uzură şi a unor saltele şi perne pătate, cu urme de pete de sânge şi insecte; folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu urme de rugină, chedere depreciate, neigienizate; lipsa graficului de schimbare a uleiului de gătire.”

Alte nereguli găsite au fost: existenţa pavimentului neigienizat, depreciat, cu plăci de gresie sparte, fisurate, trepte cu muchii ascuţite, tăietoare; lipsa informării referitoare la ingrediente, gramajele acestora, alergeni etc., în lista meniu; folosirea unor ustensile de bucătărie depreciate; nerespectarea vecinătăţii preparatelor, în congelatoare şi frigidere; utilizarea unor recipiente ce nu sunt destinate reutilizării în mod repetat; nerespectarea temperaturii recomandate de producător pentru păstrarea produselor alimentare sau băuturilor răcoritoare; lipsa mijlocului de verificare a cantităţii omologat; lipsa plaselor de protecţie contra insectelor.

ANPC a menţionat că verificările sunt încă în curs.

Cum recunoașteți carnea expirată? Atenționările ANPC de 1 Mai: Nu cumpăraţi produse neetichetate
Cum recunoașteți carnea expirată? Atenționările ANPC de 1 Mai: Nu cumpăraţi produse neetichetate
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, le transmite consumatorilor că refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#azile batrani ilfov, #anpc, #amenzi ANPC, #controale azile batrani , #stiri sociale