România lagărelor pentru bătrâni. Zece ani a durat ancheta în cazul vârstnicilor schingiuiți în Prahova. Patroana azilelor groazei a scăpat nepedepsită VIDEO

Marti, 04 Iulie 2023, ora 16:36
5242 citiri
România lagărelor pentru bătrâni. Zece ani a durat ancheta în cazul vârstnicilor schingiuiți în Prahova. Patroana azilelor groazei a scăpat nepedepsită VIDEO
Zece ani a durat o anchetă privind cazul unor bătrâni schingiuți într-un azil din Prahova FOTO Arhivă ziare.com

Informațiile de-a dreptul șocante despre adevărate lagăre din Voluntari în care erau chinuiți vârstnici neputincioși, bolnavi cronic, în condiții insalubre, nu sunt din păcate unice în România.

Astfel de situații cumplite au fost descoperite de-a lungul anilor și în Prahova, în Ploiești, dar și în comuna Păulești.

O investigație jurnalistică de amploare a dezvăluit încă din februarie 2023 afacerea cumplită, pe spatele oamenilor aflați în ultimii ani ai vieții, derulată într-una dintre cele mai prospere localități din România, la marginea Bucureștiului.

În acest caz, ancheta care viza patroana azilelor din Prahova a durat zece ani, femeia scăpând în cele din urmă nepedepsită prin prescrierea faptelor.

Potrivit investigației, o organizație înființată de persoane apropiate Gabrielei Firea, primea 30.000 de euro pe lună de la Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, pentru a îngriji persoane încadrate cu grad de handicap într-un azil din Pipera, Voluntari, dar, de fapt, serviciile medicale nu erau oferite.

Este vorba despre Centrul „Armonia” al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, deținut de Ligia Enache și Ștefan Godei, apropiați ai Gabrielei Firea și soțului ei, Florentin Pandele, edilul orașului Voluntari, conform jurnaliștilor de investigație.

Revenind în Prahova, ancheta care o privea pe Cornelia Zidaru, patroana azilelor groazei din Păulești și Ploiești, acuzată că ținea legați de pat bătrâni bolnavi și neputincioși, a durat nu mai puțin de zece ani. Dosarul s-a aflat în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Potrivit unor surse, acest parchet este rampă de lansare pentru procurorii începători. Dosarele înregistrate aici sunt abandonate de magistrații care avansează și preluate de alți și alți procurori care își încep cariera la Ploiești. Când ajung în instanță deja e prea târziu. Faptele sunt prescrise, iar judecătorii nu mai au ce să facă. Decid încetarea procesului penal.

Azilele din Prahova

Trimisă în judecată la nouă ani de la săvârșirea faptelor, sub acuzația de lipsire de libertate în mod ilegal, Zidaru a aflat de la judecători că nu va fi pedepsită întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale.

Cornelia Zidaru a fost trimisă în judecată de procurorii prahoveni pe 21 septembrie 2022, deși ororile din azilul patronat de ea au fost descoperite în decembrie 2013. Nu este clar de ce urmărirea penală a durat atât de mult timp.

Controlul în azilul din comuna prahoveană Păulești a avut loc la finalul anului 2013, după mai multe reclamații venite din partea rudelor bătrânilor. Atunci autoritățile prahovene au descins la Păulești, într-o casă insalubră unde erau înghesuiți bătrânii bolnavi, abandonați de familiile lor.

Unii dintre ei grav bolnavi, cu afecțiuni neuropsihice specifice vârstei, plini de răni (escare) suprainfectate, neîngrijiți și chiar legați de pat unii dintre ei au fost descoperiți de anchetatori.

Viața unora dintre bătrâni a fost pusă în pericol, a declarat atunci directorul medical al Spitalului Municipal Câmpina, unde au ajuns câțiva dintre ei. Oamenii erau ținuți înghesuiți, pat lângă pat, în câteva camere cu pereți mucegăiți la propriu, în lenjerii murdare, fără să fie schimbați, fără să li se facă igiena. Când au intrat în încăperi, inspectorii Direcției de Sănătate Publică Prahova au rămas îngroziți.

”S-au făcut determinări de amoniac, din cauza mirosului de urină pătrunzător și s-au găsit depășiri mari, de chiar șapte ori ale concentrației maxime admise”, declara la momentul anchetei Adela Tifan, inspector DSP Prahova.

Serviciul Județean de Ambulanță Prahova a fost chemat de urgență atunci pentru a prelua bătrânii care au fost internați imediat în spitale din județ, la Câmpina și la Ploiești, unii în stare critică.

Anchetatorii spuneau la momentul declanșării cercetărilor că unii dintre vârstnici erau ținuți acolo împotriva voinței lor, iar de alții rudele nu se mai interesau deloc.

Mai mult decât atât se vorbea la acel moment că femeia care coordona azilul primea pensiile bătrânilor, doar că la declarații aceasta a explicat că persoanele pe care le avea în grijă plăteau o sumă modică, undeva la 200 de lei pe lună pentru a fi îngrijiți în ”Casă de Odihnă și Refacere Bătrâni” de la Păulești, cum pompos se numea azilul.

Cornelia Zidaru a fost deferită justiției în acest dosar doar pentru instigare la lipsire de libertate în mod ilegal. Alături de ea a mai fost trimisă în judecată și Gabriela Ion, angajata azilului, acuzată de lipsire de libertate în mod ilegal. Și aceasta din urmă a scăpat de pedeapsă tot pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale.

Instanța a decis ridicarea sechestrului asigurător de pe bunurile puse sub sechestru la demararea anchetei.

Ce spune antrenorul lui Dinamo înaintea meciului crucial cu FC Voluntari
Ce spune antrenorul lui Dinamo înaintea meciului crucial cu FC Voluntari
Antrenorul echipei de fotbal Dinamo Bucureşti, Zeljko Kopic, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului Superligii, este una...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#azile batrani Romania, #batrani, #cersetorie, #Voluntari, #Pandele Voluntari , #stiri sociale