Cum pot ”transpira” subiectele de la BAC. Mecanismul de creare și transmitere a subiectelor. ”Nu faceți aceeași greșeală cu distribuitul ca anul trecut”

Miercuri, 28 Iunie 2023, ora 03:40
11956 citiri
Cum pot ”transpira” subiectele de la BAC. Mecanismul de creare și transmitere a subiectelor. ”Nu faceți aceeași greșeală cu distribuitul ca anul trecut”
Unii profesori recunosc că pot fi breșe de securitate în legătură cu subiectele de examen la bacalaureat FOTO Hepta

Bacalaureatul 2023 a debutat cu un mare scandal după ce în spațiul public au apărut informații că anumiți elevi privilegiați ar fi avut acces la subiectele la proba de Limba română cu câteva ore înainte de concurs.

Primele semne de întrebare au apărut luni, la ora 13.04, când dexonline.ro a dezvăluit pe pagina de Facebook că o expresie prezentă într-una dintre cerințele examenului de Bacalaureat la Limba română ar fi fost căutată intens cu câteva ore înainte de concurs.

Ulterior, în mediul online, au circulat capturi ale unor conversații purtate la ora 5.01 în dimineața examenului, pe o aplicație creată pentru comunitățile de jocuri video, în care erau distribuite fragmente din subiectul la Limba română pentru Bac 2023.

Așa cum reiese din captura de ecran menționată, o persoană cu ID-ul HeLLboY- Pont Enjoyer a oferit informații concrete cu privire la subiectele la limba română și le cerea destinatarilor ”să nu facă aceeași greșeală ca anul trecut, când s-au schimbat subiectele”.

”V-aș ruga să nu faceți aceeași greșeală cu distribuitul ca anul trecut, când s-au schimbat subiectele. Deja se aude prea mult de Marin Preda (Moromeții), sper să nu vi-l schimbe cu Camil Petrescu (Ultima noapte). Să sperăm că totul e ok și baftă la bac”, încheie expeditorul mesajului conversația.

Anterior acestui avertisment, a primit informația că subiectul principal la Limba română va fi un eseu de 400 de cuvinte ”în care să prezinți un text narativ studiat, aparținând lui Marin Preda sau lui Liviu Rebreanu”

La profilul real, la Subiectul III, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Este greu de precizat dacă subiectul inițial conceput de comisia de evaluare de la Bacalaureat 2023 a fost cel prezentat în mesajul care a circulat pe Discord și ulterior modificat, dat fiind că subiectele au fost distribuite masiv între elevi sau a fost doar o coincidență ori o simplă făcătură.

Totuși, discuția de pe Discord vine să susțină îndoiala cu privire la corectitudinea examenului de Bacalaureat care s-a născut odată cu mesajul publicat pe Facebook de dexonline.ro.

Potrivit platformei online dedicată dicționarelor limbii române, în dimineața examenului, cu mult înainte de ora 10.00, inclusiv înainte de ora 6 dimineața, au fost 771 de căutări pentru expresia „de bună seamă”, al cărei sens trebuia explicat de elevii care au susținut examenul de BAC la limba română.

Într-un comunicat remis presei de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), instituție care se ocupă de subiectele la examenele naționale, se arată că ”suspiciunea este nefondată”, făcând referire la căutările ”intense” ale expresiei cu pricina, la ore atât de matinale.

”Instrumentul Google Trends asigură o agregare foarte complexă de date cu diverse scopuri, iar trasabilitatea în timp este asociată inclusiv pe tipologii și domenii de căutare. Încercările de căutări efectuate în cursul acestei zile, la nivelul Ministerului Educației, relevă, în privința expresiei “de bună seamă”, verificată în diverse contexte, date diferite” se arată în comunicatul CNPEE.

Redăm integral comunicatul remis presei de CNPEE

Urmare a informațiilor apărute în spațiul public, astăzi (n. r. comunicatul a fost dat luni), 26 iunie 2023, și care indică suspiciunea fraudării probei de Limba și literatura română, desfășurată în această dimineață în cadrul examenului național de Bacalaureat 2023, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a procedat la verificarea elementelor de securitate asociate procesului de extragere a variantei de subiecte dintre cele propuse și de distribuire a acesteia către centrele de examen.

Precizăm că spațiile de lucru în care se desfășoară procesul de verificare a variantei extrase sunt izolate pe un etaj fără acces la internet. Tot procesul este filmat, varianta extrasă fiind transmisă în teritoriu prin intermediul unei aplicații securizate.

În urma verificării sistemului de monitorizare video, s-a constatat că a fost respectată procedura privind securitatea subiectelor.

Membrii grupului de lucru nu au avut acces la niciun mijloc de comunicare cu exteriorul începând din momentul extragerii variantei de examen și a celei de rezervă și până în momentul încheierii timpului de lucru al grupului de lucru.

În ceea ce privește informațiile referitoare la căutarea sintagmei “de bună seamă”, considerată “intensă” înaintea distribuirii subiectelor, precizăm următoarele:

Instrumentul Google Trends asigură o agregare foarte complexă de date cu diverse scopuri, iar trasabilitatea în timp este asociată inclusiv pe tipologii și domenii de căutare. Încercările de căutări efectuate în cursul acestei zile, la nivelul Ministerului Educației, relevă, în privința expresiei “de bună seamă”, verificată în diverse contexte, date diferite.

Date diferite s-au evidențiat, de exemplu, și prin accesarea instrumentului Google Trends de pe device-uri diferite, în momente diferite ale zilei de astăzi, pentru același interval de timp.

Având în vedere aspectele menționate, considerăm că suspiciunea asupra lipsei de securitate în ceea ce privește subiectele primite astăzi de candidații care au susținut proba scrisă la Limba și literatura romană in cadrul examenului național de Bacalaureat este nefondată.

Cine face subiectele de examen la Bac

Odată cu suspiciunile legate scurgerea de informații către elevi privilegiați, apare întrebarea firească legată de componența comisiei care concepe subiectele la examenele naționale. Numele acestora sunt oficial secrete, dar procedura de selecție este publică și este prezentată pe site-ul CNPEE.

CNPEE organizează selecția cadrelor didactice cu statut de colaboratori externi în vedere completării grupurilor de lucru pe discipline pentru evaluările, examenele și concursurile naționale din anul școlar 2022-2023.

Cadrele didactice selectate participă la activități de proiectare a itemilor/testelor/variantelor de subiecte/biletelor de examen/fișierelor, baremelor de evaluare și de notare, conform procedurilor specifice CNPEE. Grupurile de lucru cuprind cadre didactice care își desfășoară activitatea atât în mediul urban, cât și în cel rural, în unități de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, respectiv licee.

Selecția cadrelor didactice se face în baza competenței și a experienței declarate, precum și pe baza disponibilității manifestate în implicare în activitățile de pregătire a evaluărilor, a examenelor și a concursurilor, prin realizarea demersurilor de înscriere în aplicația dedicată.

Nu au voie să participe profesorii care au rude până la gradul IV ce urmează să susțină respectivele examene.

Profesorii sunt selectați în perioada 26 septembrie – 5 octombrie 2022. Înscrierea se face prin intermediul aplicației dedicate.

Candidații propun un test original la disciplina pentru care s-a înregistrat candidatura și baremul de corectare și evaluare.

În perioada 6-12 octombrie se face selecția candidaților.

În perioada 13 și 14 octombrie se anunță rezultatele selecției și sunt anunțați candidații desemnați să conceapă subiectele pentru examenele naționale.

Profesorii care fac subiecte sunt cunoscuți

Deși numele lor nu sunt făcute publice aceștia sunt cunoscuți în mediul școlar. Nu sunt doar profesori din București, așa cum greșit s-a afirmat în spațiul public, ci din întreaga țară.

Surse din Educație susțin că o parte dintre profesorii aleși să conceapă subiecte de examen sunt asaltați de părinți pentru meditații suplimentare în speranța că în timpul orelor de pregătire vor fi strecurate elevilor subiectele propuse.

Pe de altă parte, aceleași surse au precizat că subiectele de examen, atât cele pentru BAC, dar și cele pentru Evaluarea Națională, se concep cu luni înainte, chiar din noiembrie – decembrie, de către profesorii desemnați de CNPEE. În acest an ar fi fost șapte variante de examen la Limba română.

În ziua examenului, la ora 5 dimineața, are loc tragerea la sorți a subiectului principal și a celui de rezervă.

Nu este clar care este procedura de tragere la sorți a subiectelor, electronic sau manual, clasic, cu bilete în bol și cine sunt persoanele care au acces la aceste subiecte cu ore înainte de concurs.

Cristina Eugenia Boțan, director general Adjunct al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, a refuzat să răspundă la telefon întrebărilor adresate cu privire la procedura de diseminare a subiectelor de examen. A solicitat întrebările în scris, dar până la ora publicării acestui articol nu a oferit răspunsurile.

Breșele de securitate sunt recunoscute sub protecția anonimatului

Sunt profesori implicați în comisia de examinare care recunosc, sub protecția anonimatului, că există breșe de securitate în ciuda faptului că peste tot în sălile de examen, dar și în birourile profesorilor există sistem de supraveghere video și audio.

Cum sunt distribuite subiectele

În ziua examenului, procesul este securizat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) și nu a fost spart niciodată. „Există credențiale de acces pentru fiecare coordonator de disciplină. Toată activitatea se desfășoară pe intranet (o rețea de calculatoare la nivel local – al unei companii, universități etc.–, care asigură accesul și distribuția informațiilor interne exclusiv persoanelor conectate la aceasta), în spații securizate, fără a se putea interveni din exterior pe servere”, a conchis Sorin Spineanu-Dobrotă pentru ziarul Adevărul.

Totuși, surse implicate în examenul de Bac susțin că în biroul unde se află calculatorul din fiecare centru de examen au acces șeful comisiei de examen, doi membri ai comisiei și un tehnician (informatician). Acesta din urmă este considerat persoana de contact și el primește parolele de la minister pentru acces la platforma unde sunt stocate subiectele pentru fiecare disciplină.

Subiectele sunt printate sub supravegherea celor trei persoane și în fața camerelor de luat vederi montate astfel încât să fie clar ce se întâmplă pe ecran și tastatură. Ulterior subiectele sunt multiplicate astfel încât să ajungă la fiecare candidat înscris în centrul de examen respectiv.

Ce se întâmplă între ora 5 dimineața, atunci când sunt extrase subiectele, și ora 9, atunci când elevii primesc în față subiectele, rămâne un mister și nu pot fi făcute decât speculații în lipsa unor dovezi concrete.

Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#bacalaureat 2023, #bacalaureat, #subiecte Romana real, #elevi , #stiri invatamant