La cât ajung sumele date de români ca bacșiș în primele două luni de când este fiscalizat

Vineri, 17 Martie 2023, ora 10:24
3093 citiri
La cât ajung sumele date de români ca bacșiș în primele două luni de când este fiscalizat
În primele două luni din 2023, bacșișul fiscalizat s-a ridicat la puțin peste 11 milioane de lei FOTO Pexels

Bacșișul oferit de clienți la restaurant este trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal de la începutul acestui an și se impozitează cu 10%.

În primele două luni de la aplicarea acestei măsuri, bacșișul fiscalizat s-a ridicat la puțin peste 11 milioane de lei, arată datele obținute de Economedia.

Impozitul declarat la plată de industria HoReCa, în urma măsurii de fiscalizare a bacșișului, se ridică la 1.173.277 lei, în intervalul 1 ianuarie - 25 februarie 2023.

„Din datele furnizate de Centrul Național de Informații Financiare, obligațiile fiscale declarate până la data de 25 februarie prin formularul D100 ”Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, reprezentând impozitul din alte venituri obținute de către contribuabilii care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 “Restaurante” și 5630 “Baruri și alte activități de servire a băuturilor” au fost în valoare totală de 1.173.277 lei”, scrie în răspunsul Ministerului Finanțelor la solicitarea Economedia.

Spre comparație, estimările privind sumele plătite și, respectiv, încasate sub formă de bacșiș, sunt cuprinse între 750 de milioane și 1,5 miliarde de lei, arăta Deloitte.

Cele mai recente date brute privind industria HoReCa arătau că cifra de afaceri din sector a scăzut în anul 2020 la 17,9 miliarde de lei, în comparație cu 27,5 miliarde de lei în 2019, ca urmare a pandemiei, potrivit unei analize Termene.

Ulterior, datele de la Institutul Național de Statistică arătau că în 2021 volumul cifrei de afaceri din hoteluri și restaurante a crescut cu 46,5% față de 2020. Pentru 2022, INS arăta recent, că activitățile din sectorul HoReCa au crescut cu aproximativ 29% față de 2021.

Legea care reglementează bacșișul arată că nivelul oferit va fi cuprins între 0% şi 15% din valoarea consumației, va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat.

Pentru operatorii economici, bacșișul încasat de la clienţi se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.

Sumele provenite din încasarea bacșișului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii, folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaților, pe baza unei evidențe nominale a acestora.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,...
#bacsis, #fiscalizare, #bilant, #sume, #oferite, #romani , #stiri sociale