Bărbatul care a trăit 7 decenii într-un ”plămân de fier” a murit. Cum a fost viața lui ”Polio Paul” VIDEO

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 16:49
4713 citiri
Bărbatul care a trăit 7 decenii într-un ”plămân de fier” a murit. Cum a fost viața lui ”Polio Paul” VIDEO
Paul Alexander FOTO GoFundMe

Paul Alexander, cunoscut sub numele de ”Polio Paul”, a murit la vârsta de 78 de ani, după ce șapte decenii a trăit într-un ”plămân de fier”.

Bărbatul din Dallas, Texas, a rămas paralizat de la gât în jos în 1952, după ce s-a îmbolnăvit de poliomielită. A fost transportat de urgență la un spital din Texas și s-a trezit în interiorul unui cilindru de metal. De atunci, Paul Alexander a devenit cunoscut ca fiind ”omul cu plămânul de fier”, relatează The Independent.

Anunțul privind decesul său a fost făcut pe pagina GoFundMe, deschisă pentru a strânge fonduri necesare îngrijirii bărbatului. ”Paul Alexander, bărbatul din plămânul de fier, a murit. După ce a supravieţuit poliomielitei în copilărie, a trăit şapte decenii într-un cilindru de fier. În tot acest timp, Paul a frecventat colegiul, a devenit avocat şi un autor consacrat”, se arată în mesajul în care se anunță că decesul a avut loc pe 12 martie.

În ultimii ani, starea de sănătate a lui ”Polio Paul” s-a deteriorat, el fiind internat de urgență la spital după ce s-ar fi îmbolnăvit de Covid-19, potrivit PROTV.

Viața lui ”Polio Paul”

Alexander a fost unul dintre mulți copii plasați în plămâni de fier în timpul unui focar de poliomielita în SUA, în anii 1950.

Capsula în care a trăit Alexander îi acoperea tot corpul, în afară de cap. Aspira oxigenul printr-o presiune negativă, forțând plămânii să se extindă pentru a permite pacientului să respire. Numită ”respirație de broască”, tehnica folosește mușchii gâtului pentru a forța aerul să treacă pe lângă corzile vocale, permițând pacientului să înghită oxigenul pe rând.

Deși au fost inventate mașini mai moderne, el a preferat să trăiască în ventilatorul cu fier. Într-un interviu acordat Guardian în 2020, bărbatul a spus că s-a obișnuit cu ”calul său de fier vechi”.

În interiorul carcasei metalice, nu putea să se miște sau să vorbească și deseori rămânea nespălat, deoarece nu putea comunica cu asistentele care aveau grijă de el.

A învăţat să respire pe cont propriu și putea să iasă din cilindru pentru câteva ore, folosind un sistem improvizat cu un băţ de plastic, un stilou şi o tastatură pentru a comunica cu ceilalţi.

După ce a terminat colegiul, a intrat la universitate, a obținut diploma în drept și a scris și o carte de memorii, în 2020.

În martie, Guinness World Records l-a declarat pe ”Polio Paul”, cel mai longeviv pacient din istorie care a trăiește într-un ”plămân” de fier.

Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem...
Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat într-un moment de neatenție pisica într-un colet al companiei Amazon. Dispariția felinei a fost observată abia pe 10 aprilie, când proprietarii au devenit...
#barbat mort, #78 ani, #SUA, #plaman, #fier , #SUA