Țara care a interzis comedia ”Barbie” dintr-un motiv politic

Luni, 03 Iulie 2023, ora 19:34
1670 citiri
Țara care a interzis comedia ”Barbie” dintr-un motiv politic
Comedia Barbie, interzisă în Vietnam

Vietnamul a interzis mult-aşteptatul blockbuster american "Barbie" din cauza scenelor care prezintă o hartă pe care apar pretenţiile Beijingului în Marea Chinei de Sud, a informat luni presa de stat, citată de AFP.

Harta arată propria delimitare geografică a Chinei, cunoscută sub numele de "linia cu nouă puncte", care defineşte pretenţiile Beijingului asupra acestor ape disputate, asupra cărora Hanoi are pretenţii rivale.

Comedia hollywoodiană despre faimoasa păpuşă Mattel, cu Margot Robbie şi Ryan Gosling în rolurile principale, trebuia să fie lansată în Vietnam pe 21 iulie, dar lanţurile cinematografice vietnameze au eliminat data de lansare de pe site-urile lor.

"Consiliul Naţional de Evaluare şi Clasificare a Filmelor a vizionat filmul şi a luat decizia de a interzice proiecţia acestuia în Vietnam din cauza unei încălcări legate a "liniei cu nouă puncte", a declarat directorul Departamentului de Film din Vietnam, Vi Kien, pentru site-ul de ştiri Dan Tri.

Un alt organ de presă de stat, Tien Phong, a relatat că harta care arată această linie a apărut în mai multe scene ale filmului.

Această dispută teritorială a avut deja consecinţe pentru alte filme în Vietnam, o ţară comunistă care practică o cenzură extinsă.

Anul trecut, "Uncharted", filmul de acţiune şi aventură cu Tom Holland în rolul principal, a fost, de asemenea, interzis în cinematografe din acelaşi motiv.

În comedia romantică americană din 2018 "Crazy Rich Asians", o scenă a fost eliminată în ţară pentru că arăta o geantă de marcă cu o hartă în care figurau insulele disputate din Marea Chinei de Sud aflate sub controlul Beijingului.

Un an mai târziu, Hanoi a retras de pe ecrane filmul de animaţie "Abominabil" al DreamWorks. Apoi, anul trecut, Netflix a fost nevoită să retragă episoade din serialul său "Pine Gap" pentru scene similare.

Marea Chinei de Sud, care deţine în special depozite valoroase de petrol şi gaze, face obiectul unor revendicări de suveranitate concurente. Mai mulţi dintre vecinii Chinei se tem că Beijingul încearcă să îşi extindă stăpânirea acolo.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#Barbie, #Film, #comedie, #Vietnam, #China , #stiri externe