Barcelona, orașul lui Gaudi și Messi, locul în care ai ce face și dacă ești milionar sau simplu călător cu rucsacul în spate REPORTAJ

Vineri, 08 Martie 2024, ora 04:00
10443 citiri
Barcelona, orașul lui Gaudi și Messi, locul în care ai ce face și dacă ești milionar sau simplu călător cu rucsacul în spate REPORTAJ
Parc Guell - una dintre minunile Barcelonei FOTO / Facebook

Barcelona este considerată una dintre cele mai căutate destinații de pe planetă și un loc în care ai ce face cât să umpli o viață întreagă.

Fie că e vorba despre un city-break, fie că e motiv de o vacanță mai lungă, ba chiar și pentru o escală, orașul catalan are ce oferi. De toate pentru toate gusturile, deoarece metropola abundă în atracții mondiale, dar și locale.

Nu puțini sunt cei care consideră Barcelona o destinație potrivită mai ales în extra-sezon, întrucât vara e cald și foarte aglomerat, plus că prețurile sunt semnificativ mai mari. Iar Barcelona chiar nu e o destinație ieftină niciodată, cu atât mai puțin atunci când toată lumea se înghesuie acolo.

Nu întâmplător, orașul catalan este unul dintre locurile în care se cere constant reducerea numărului de turiști. Localnicii sunt nemulțumiți de aglomerația, care nu generează veniturile așteptate, pentru că pur și simplu unii vizitatori se plimbă pe străzi admirând arhitectura, peisajul urban, portul ori faleza din Barceloneta, fără a consuma mare lucru, ceea ce în viziunea protestatarilor nu e o rețetă economică de succes pentru oraș.

Adevărul este că Barcelona e un oraș în care ai ce face și dacă ești milionar și dacă ești doar backpacker (n. r. călător cu rucsac) și nu ești tentat de lux. Chiar și la început de martie, moment teoretic de amorțeală turistică, în Barcelona trebuie să fii pregătit să mergi seara umăr la umăr pe Rambla, să stai la coadă o oră pentru a intra în Sagrada Familia sau să aștepți minute bune ca te încadrezi în colțul de fotografie potrivit pentru a surprinde fascinantul peisaj din Parc Guell.

Geniul lui Gaudi plutește peste tot

Oricum ai lua-o și din orice colt ai începe, Barcelona e în primul rând orașul lui Gaudi. Creațiile terminate sau încă în construcție, ale celui care a fost numit Arhitectul lui Dumnezeu sunt ștampila definitivă pe imaginea orașului. Și nu doar operele, ci și viața în sine, a lui Antonio Gaudi e o poveste stufoasă. Istoria spune că Gaudi (1852-1926) a fost bolnăvicios de mic și a suferit de reumatism articular acut. Din cauza sănătății șubrede, nu se putea juca alături de ceilalți copii, și făcea plimbări lungi prin natură, admirând „cea mai mare operă a Creatorului”.

Așa a apărut și s-a dezvoltat stilul său neobișnuit și modul în care folosea culorile, formele și materialele, care au stârnit admirația multora. Gaudi era și extrem de religios, ținând adesea posturi lungi și restrictive, ceea ce în ochii unora l-a făcut un fanatic religios. La vârsta de 18 ani, Antonio a început să studieze arhitectura la Universitatea din Barcelona și la absolvire, decanul a afirmat: „Am acordat această diplomă unui nebun sau unui geniu. Doar timpul ne va lămuri”

Pe lângă Casa Vicens, Casa Batllo și La Pedrera, clădiri spectaculoase care poartă semnătura lui inconfundabilă, proiectul vieții a fost, fără îndoială, biserica Sagrada Familia. Construcția, care a fost preluată după moartea sa și dusă mai departe de alți arhitecți, se apropie de final, estimându-se că va fi gata în 2026.

Gaudi, care a avut o moarte tragică, fiind lovit de tramvai și spitalizat fără ca nimeni să știe cine e, a avut însă și contestatari pentru ceea ce a făcut în Barcelona, iar aceștia au fost nu de rând. Sagrada Familia, a fost batjocorită de Picasso, în timp ce scriitorul George Orwell a numit-o „o monstruozitate modernă”. Norocul său s-a numit însă asocierea cu Eusebi Güell, un industriaș bogat, care a crezut în talentul lui și l-a sprijinit pentru care a creat un palat în 1889 (Palau Güell).

Se spune că geniul lui Gaudi plutește peste tot în aerul Barcelonei și singura personalitate a cărui popularitate o depășește pe cea a lui Messi, copilul teribil venit la 14 ani din Argentina pentru a rescrie istoria fotbalului catalan.

Piața La Boqueria – locul în care sigur ți se va face foame

Barcelona înseamnă culoare, muzică, agitație, dar și mâncare bună. Pentru o imagine globală în ceea ce privește gastonomia catalană celebra La Boqueria este un must-see. Faimoasa piață situată în El Raval, cu o intrare în piață de pe La Rambla, oferă o mare varietate de fructe proaspete, legume, nuci și semințe, dulciuri, precum și delicatese, produse de panificație, vinuri, artizanat, carne, pește, brânză și produse lactate. La Boqueria a apărut prin anii 1200 și acum este, poate, cea mai cunoscută piață din Europa. Colorată, vibrantă, plină de mirosuri îmbietoare.

Nu e neapărat nevoie să mănânci aici, dar cu siguranță după ce te plimbi printre standurile cu vitrine ți se va face foame. Iar pe Rambla sunt o mulțime de terase, unde se mănâncă bine chiar și cu 15 euro, în această perioadă.

Atenție la hoții de pe La Rambla

Atenție însă la un lucru! Cea mai aglomerată zonă a Barcelonei a ajuns paradisul hoților. Nu e bine nici să ții pe telefon pe masa și nici geanta pe spătarul scaunului. Circulă informația că hoții au ridicat la rang de artă jafurile pe Rambla, punând în aplicare adevărate scenarii, de genul unuia i se face rău în apropierea mesei tale, te ridici să-l ajuți și te trezești fără bunuri când revii pe scaun. N-am văzut, dar am fost atenționat.

Chiar și așa însă La Rambla are farmecul ei și o plimbare de la Plaza Catalunya până la statuia lui Cristofor Columb din Port Vell nu poate lipsi din program, oferta arterei pietonale incluzând și multe magazine cu suvenire. La Rambla (Les Rambles - în catalană, Las Ramblas – în spaniolă) este locul despre care poetul spaniol Federico García Lorca a spus că reprezintă “singura stradă din lume care mi-aș dori să nu se termine niciodată”. În același timp, cu sau fără legătură cu asta, Barcelona e unul dintre orașele în care probabil suvenirele se vând ca pâinea caldă, pentru că altfel nu se explică miile de magazine cu astfel de produse.

Barceloneta este locul în care oamenii se simt liberi

Avantajul unui oraș ca Barcelona este că multe din atracțiile turistice sunt cumva grupate și curg inevitabil spre malul Mediteranei. Astfel, după ce iei Rambla la pas ajungi în port, din port pe o pasarelă modernă, treci către mallul Maremagnum și Acvariu, unul dintre cele mai frumoase din lume, iar de acolo poți să o iei ușor către Barceloneta, principala plajă urbană. E locul în care se poate face orice, cu orice buget.

Poți și să stai să mănânci fructe de mare la unul dintre restaurantele cu vedere la mare, dar și să îți iei o bere și să o bei liniștit pe nisip, printre pescăruși. Barceloneta este cea mai libertină zonă a orașului. Oamenii aleargă, se plimbă cu bicicleta, ascultă muzică, joacă volei, ori pur și simplu stau și se bucură de razele blânde ale soarelui și de temperaturile de 20 de grade din această perioadă a anului. La Barceloneta cuprinde patru plaje principale: Sant Sebastià, plaja principală din Barceloneta, Sant Miquel și Somorrostro, iar printre atracțiile ei se numără și monumentul „Homenatge a la Barceloneta” al artistei germane Rebecca Horn și sculptura modernă „Peix d’Or” a lui Frank Gehry.

Tibidado pentru o vedere panoramică superbă

Pentru cei care preferă înălțimile în locul țărmului Mediteranei, nu e o chestiune decât de mers cu metroul sau autobuzul.

Cu o vedere absolut superbă, muntele Tibidabo are ceva cu adevărat special, deoarece panorama de sus este nemaipomenită. Bonus, la înălțime se află o biserică splendidă, Templul Expiatori del Sagrat Cor (Biserica Sfintei Inimi), versiunea din Barcelona a Basilicii Sacre-Coeur din Paris, cu o statuie a lui Iisus cu brațele deschise deasupra, care se poate vizita zilnic gratuit.

Tibidabo are 512 metri înălțime și este cel mai înalt vârf al lanțului muntos Collserola, iar numele (care înseamnă "Eu vă voi da") provine de la un fragment din versiunea în latină a Bibliei, în care se presupune că necuratul îl duce pe Hristos în partea de sus a unui munte și îi oferă lumea cu cuvintele "Haec omnia tibi dabo si cadens adoraberis mine" (Toate acestea le vei avea dacă îngenunchezi și mi te inchini).

Silueta bisericii impunătoare este ușor vizibilă din orice punct al Barcelonei, însă priveliștea de sus e una dintre cele mai spectaculoase panorame din lume. Tot acolo este și un parc de distracții, cu o istorie de peste 100 de ani.

În funcție de cât permite timpul, Barcelona are și alte locuri care trebuie văzute:

• Catedrala din Barcelona este un exemplu impresionant de arhitectură gotică, devenită un sit al patrimoniului cultural și, din 1929, un monument istoric național. E dedicată Sfintei Cruci și Sfintei Eulalia, sfânta patroană a Barcelonei, care a fost martirizată de romani și ale cărei rămășițe se află în criptă.

• Parcul Montjuïc găzduiește o mulțime de spații artistice, culturale, sportive și turistice. Aici locuri pentru toate vârstele și toate gusturile, de la locații culturale, la parcuri sau facilități sportive sau locuri spectaculoase precum Castelul Montjuïc.

• Parcul Citadelei este un popas bun pentru o sesiune foto dacă ești prin zonă. Arhitectura fântânii și gâștele rezidente îi dau un aer romantic.

• Cartierul Gotic e centrul istoric al orașului vechi Barcelona și face parte din districtul Ciutat Vella. Cartierul include cele mai vechi părți ale orașului Barcelona precum și câteva repere medievale notabile.

• Muzeul Picasso are una dintre cele mai complete colecții de opere de artă ale lui Pablo Picasso.

• Plaça Catalunya sau Piața Catalonia se află în centrul orașului reprezintă unul dintre punctele de plecare ale principalelor artere, cum ar fi La Rambla, Passeig de Gràcia sau strada pietonală Portal de l'Àngel

• Grădina Botanică din Montjuïc oferă vizitatorilor o experiență diferită în fiecare anotimp al anului, aici fiind prezentă vegetație din cele cinci regiuni ale lumii cu un climat de tip mediteranean.

• Fântâna Montjuïc este cea mai mare fântână din Barcelona și una dintre cele mai populare atracții turistice din zonă.

• Plaça Espanya sau Piața Spaniei are multe atracții importante în jur. A fost construită pentru Expoziția Universală din 1929 și de atunci este unul dintre principalele repere din Barcelona. E considerate a doua piață ca mărime din Spania după piața cu același nume din Madrid și reprezintă punctul de plecare pentru a urca pe muntele Montjuïc.

Mănăstirea Montserrat se vede din toată Catalonia

Dacă timpul vă permite și mai mult, atunci nici Mănăstirea Montserrat nu ar trebui ratată, doar că nu e tocmai în oraș, ci la vreo 60 de kilometri nord-vest de Barcelona. În fiecare an această locație (dedicată Fecioarei din Montserrat) atrage mulți turiști. Statuia păstrată în mănăstire este considerată cel mai valoros exponat. Fetele și femeile vin la Madona pentru a se ruga să aibă urmași, deoarece faima miracolelor s-a răspândit în toată lumea.

Bazilica găzduiește un muzeu cu opere de artă ale unor pictori celebri. Se spune că, în zilele senine, Montserrat poate fi zărit din orice punct al Cataluniei. Vârfurile muntelui apar ca niște degete uriașe de piatră, acest proces curios fiind rezultatul eroziunii, care a luat naștere datorită durității diferite a rocilor. Coloanele bazaltice se ridică, una după cealaltă, tinzând parcă spre bolta cerului, ceea ce e considerat de unii semn divin.

Transportul urban funcționează impecabil

E greu de spus câte locuri se pot vedea în Barcelona, pentru că orașul chiar abundă în piețe și piațete, case istorice, muzee. În ciuda faptului că ideal e să bați orașul la pas, unele distanțe pot părea lungi și atunci e nevoie de autobuz sau metrou. Avantajul este că sistemul de transport funcționează impecabil, dezavantajul e că nu e tocmai ieftin (2,5 euro – călătoria), dar oricum e mult mai rentabil decât să apelezi la taxi. De fapt, taxiul chiar e cea mai scumpă variantă și nici măcar de la aeroport nu e recomandabil pentru un buzunar normal (30 euro până la Piața Catalunia – față de 5,5 euro metroul către orice loc din oraș).

Aeroportul El Prat e destul de mare și găzduiește zboruri pentru zeci de companii de aeriene interne și internaționale. De la București, Wizz Air zboară zilnic, iar în unele zile chiar de două ori pe zi, preluând cu succes golul lăsat de dispariția falimentarei Blue Air, care avea curse pe aceeași rută. Un zbor dus-întors în extra-sezon rar depășește 200 de euro, iar în aproximativ trei ore se ajunge la destinație.

Aterizarea este superbă la Barcelona, deoarece se vede orașul de sus, inclusiv plaja. În sezon, dar nu neapărat doar atunci, Barcelona este locul în care se aterizează pentru vacanțele petrecute pe Costa Brava, zona de litoral situate la nord de Barcelona, spre Franța, unde sunt numeroase stațiuni.

Tot din Barcelona se ajunge și în Andorra, o țară muntoasă din mijlocul Pirineilor, unde altitudinea medie este de 1.999 de metri. Andorra are cea mai înaltă capitala europeană situată la 1.023 de metri deasupra nivelului mării.

Nou Camp este în renovare

Nu poți să închei o relatare despre Barcelona, fără a face măcar o scurtă referire la ceea ce reprezintă clubul fanion al orașului. FC Barcelona este mândria Cataluniei, provincia unde s-a născut ideologia care a format Spania modernă, diferită de modelul central. Pentru suporterul catalan, Barca a fost, în ultimul secol, piesa de rezistenţă şi portdrapelul întregii regiuni în lupta cu puterea de la Madrid și spiritul de răzvrătire, care e în ADN-ul oricărui popor latin.

Anul acesta, stadionul Nou Camp suferă transformări semnificative, drept pentru care echipa lui Xavi își joacă meciurile pe stadionul Olimpic. Renovarea Camp Nou costă 900 de milioane euro, iar lucrarea e realizată de compania turcă Limark.

În ciuda faptului că Barca nu are un sezon grozav, iar Messi, omul care a schimbat palmaresul acestui club, a preferat să joace în SUA, puterea pe care gruparea blau-grana o dă orașului este neștirbită. Nu există colțișor din Barcelona în care să nu găsești măcar un suvenir dedicate echipei, iar magazinele oficiale ale clubului vând zilnic cât un super-market de la noi.

General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
Generalul american Wesley Clark, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale,...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#barcelona, #vizita, #sfaturi, #sejur, #Catalunia, #atractii, #milionar, #backpacker , #stiri internationale