Opinii: Ragaz pentru sinuciderea Guvernului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 22 Iunie 2010, ora 10:20
3171 citiri
Opinii: Ragaz pentru sinuciderea Guvernului

Guvernul a capatat ragaz peste vara atat din partea parlamentarilor PD-L si a lui Traian Basescu, dar si din partea Opozitiei. Motivele acordarii lui sunt, desigur, diferite.

Opozitia nu putea face greseala mai mare decat sa riste o noua infrangere prin introducerea unei motiuni de cenzura pe acest final de sesiune.

Adrian Nastase, cel putin, este un politician suficient de abil pentru a intelege ca interesul PSD este sa lase PD-L in Palatul Victoria pentru a se eroda sigur de la o zi la la alta.

Caci vine o perioada cumplita, in care care amputarile salariale si ale pensiilor vor deveni din teoretice cat se poate de practice si ar trebui sa vedem restructurari masive in sectorul bugetar.

Ce isi poate dori mai mult Opozitia decat sa lase PD-L sa le deconteze pe toate impreuna cu "prietenii" din UNPR.

In ceea ce-l priveste pe Traian Basescu, ragazul pare o chestiune de dublu calcul politic.

Pe de-o parte, presedintele de-abia a reluat si a testat controlul deplin asupra partidului si i-a prins de partile moi pe pe baronii din tripleta BVB. Cu mana lor vrea sa ia acum toate masurile nepopulare, dar absolut necesare care ii vor eroda masiv.

Le-a si spus exact care e pretul neremanierii: "Acum trebuie facute reducerile de cheltuieli si de personal si trebuie aplicate masurile de austeritate. Trebuie sa va uitati cu atentie la numarul secretarilor de stat care trebuie redus, la fel trebuie sa faceti si in agentiile si companiile de stat si sa renuntati la clientela politica.

Acum vom vedea care ministru poate si care vrea sa aplice masurile de austeritate iar la 1 septembrie se trage linie si se face evaluarea Cabinetului".

Nu stiu daca este exact ragazul pe care si-l doreau membrii Executivului, pentru ca este un fel de alegere intre sinuciderea lenta, peste vara, sau moartea subita prin remanierea imediata.

Iar la data limita, 1 septembrie, ori vor fi luat masurile sinucigase si vor fi luat asupra lor toata ura electoratului, asa ca vor fi secatuiti din punct de vedere electoral, ori nu vor fi facut ce trebuie si atunci vor pleca in fluieraturile generale, luand asupra lor esecul ultimei sanse.

Dar planul lui Traian Basescu pare a fi chiar mai dur. In timp ce greii partidului vor sta in Palatul Victoria, fraiele in partid ar urma sa fie luate de acei prim-vicepresedinti, fara functii administrative, la nivel central sau local, despre care vorbea presedintele.

Greii PD-L sunt in iminenta de a plati cu puterea in partid o guvernare pe care si-au dorit-o cu cerul si pamantul si de care si-au batut joc.

Planul are toate sansele sa reuseasca cat timp un PD-L in deriva si resimtind acut criza unui lider real al partidului s-a reasezat instinctiv sub comanda singurului sef autentic pe care l-a avut vreodata, adica Traian Basescu.

"Mergeti pe mana mea inca o data", le-a cerut presedintele si exact asta au facut democrat liberalii din nevoia de a urma o directie certa in locul haosului care se instalase.

Atat doar ca eu nu vad acei lideri noi, acei prim-vicepresedinti neimplicati guvernamental, care sa reformeze partidul si sa lanseze dezbaterea autentica in sediul din Modrogan.

Pentru ca ei sa existe, ar fi trebuit ca PD-L sa cultive o generatie tanara de politicieni, ceea ce, in mod evident, nu s-a intamplat. Ar fi doar varianta intelectualilor lui Traian Basescu, insa, dincolo de autoritatea presedintelui, nu stiu cata aderenta si sustinere pot avea ei intr-un partid care intotdeauna i-a perceput ca pe niste corpuri straine, pentru ca nu s-au format treptat in interiorul sau.

Pe de alta parte, Traian Basescu stie ca, sub aspectul impactului de imagine, remanierea facuta acum ar avea efecte modeste tocmai pentru ca raul cel mare inca nu s-a produs, adica veniturile supuse amputarii nu au fost efectiv diminuate.

Marele pret politic va veni odata cu taloanele de pensii din iulie, si fluturasii din august, si este logic ca el sa fie platit de o echipa deja compromisa, nu de una noua.

Dincolo de calcule politice si de imagine, pentru Romania acest ragaz nu este deloc incurajator din cel putin doua motive.

Pe de-o parte, este ingrozitor de greu de crezut ca o echipa care nu a facut pana acum mai nimic din ceea ce trebuia sa faca, potrivit chiar evaluarii prezidentiale, o echipa care a sacrificat 9 milioane de alegatori pentru 30 de mii clienti politici, tot potrivit evaluarii prezidentiale, va deveni deodata o echipa reformista si onesta ca si cum ar fi fost atinsa de o bagheta magica.

Ma tem ca restructurarea va fi facuta, daca va fi facuta, doar cantitativ, sacrificandu-i doar pe bugetarii fara spate politic, adica exact pe cei mai muncitori si eficienti.

Cat despre decuplarea clientilor politici, poate vor fi inlaturati din pestisorii mici, insa rechinii care au contribuit major inclusiv la campania prezidentiala nu pot fi inalturati, caci datoriile trebuie paltite, iar Traian Basescu insusi stie foarte bine acest lucru.

Si apoi, de ce s-ar agata ministrii de scaune daca ar fi ca pozitiile ministeriale sa nu le mai aduca beneficii personale certe?

Dar sa zicem ca se va intampla, totusi, o minune, bagheta magica se va cobori asupra guvernului Boc si vom asista la tot ce nu au am vazut 20 de ani: restructurare si reforme autentice precum si declientelizarea statului.

Desi extrem de importante, aceste masuri nu sunt insufiente pentru ca Romania sa se urneasca.

Cel putin la fel de necesara este relansarea economica, in baza unui plan de poltici complexe si a unei viziuni pe termen scurt si, cel putin, mediu. Adica ceea ce guvernul Boc nu are nici sa-l tragi pe roata.

Si ma tem ca asa ceva nu exista nici la presedintie, pentru ca daca ar fi fost, i-ar fi fost deja pus in pus in brate lui Emil Boc, spre aplicare.

Este posibil ca estimarea pesimista a lui Cristian Preda, care lasa se inteleaga ca PD-L nu are nimic mai bun de pus in locul actualei echipe, este dezarmant de corecta. Sa fie acesta motivul ultim pentru care Traian Basescu a mai dat un ragaz echipei Boc?

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#remaniere guvern Boc , #Emil Boc
Comentarii
Poza Rasputin
Rasputin
rank 5
Oare chiar au riscat parlamentarii PD-L, UDMR, UNPR in sprijinirea aplicarii unor masuri necesare insa nepopulare cum sunt cele pe care guvernul le doreste si le-a asumat?