Basescu critica blocajul in dosarul Shengen si restrictiile pentru muncitorii romani

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 12:06
4674 citiri
Basescu critica blocajul in dosarul Shengen si restrictiile pentru muncitorii romani
Foto: TVR Info

Presedintele Traian Basescu a participat joi la reuniunea anuala cu ambasadorii prezenti la Bucuresti. In discursul tinut in deschiderea intalnirii, seful statului a criticat blocarea nejustificata a accesului Romaniei la spatiul Schengen precum si mentinerea restrictiilor pentru muncitorii romani.

Presedintele a facut o scurta trecere in revista a crizelor "economica, financiara, umanitara si uneori politica" prin care au trecut statele lumii, de la cutremurul din Japonia pana la "evolutiile dramatice" din statele arabe in 2011.

Traian Basescu si-a exprimat convingerea ca "viitorul consta in consolidarea statelor Uniunii" si ca este necesara o actiune concertata a statelor membre, restabilirea dialogului si definirea comuna a directiilor de actiune.

"O atitudine responsabila constituie o premisa favorabila in depasirea crizelor", a spus presedintele ca este "principala lectie" desprinsa din ceea ce s-a intamplat in acesti ani.

Traian Basescu a continuat cu o serie de referiri la parametrii economici atinsi de Romania in 2009-2011 si a facut previziuni legate de perspectivele economice din perioada urmatoare.

"Economia romaneasca a evoluat peste asteptarile multora, in special datorita productiei agricole, cererii mari la export si investitiilor guvernamentale", a subliniat presedintele.

"Voi continua sa fiu un partener activ al Guvernului"

De asemenea, el a precizat ca printre obiectivele acestui an se numara modernizarea infrastructurii de transport, reabilitarea locuintelor sau sprijinirea IMM-urilor.

Seful statului a continuat prin prezentarea principalelor obiective de reforma a statului indeplinite in anul incheiat, printre care noua lege a salarizarii, sistemul de pensii, sistemul de asistenta sociala, Legea Educatiei, noul Cod al Muncii, reforma justitiei si restructarea sectorului bugetar.

"Prioritatea pe linia reformelor se mentine, voi continua sa fiu un partener activ al Guvernului in ceea ce priveste angajamentele FMI si CE", a subliniat Traian Basescu, mentionand totodata ca se asteapta ca in acest an sa intre in vigoare noile coduri si noua Lege a Sanatatii, dar si sa continue reforma companiilor de stat precum si adoptarea de masuri pentru stimularea mediului de afaceri.

"Avem in vedere o reorganizare administrativa a tarii, daca vor permite conditiile politice", a mai anuntat seful statului roman.

Nu exista motive de preocupare in legatura cu o eventuala retragere de lichiditati de pe piata romaneasca

Pe de alta parte, presedintele a remarcat increderea manifestata de agentiile de rating in perspectivele economiei romanesti si a spus ca nu exista motive de preocupare in legatura cu o eventuala retragere de lichiditati de pe piata romaneasca.

In privinta evolutiilor europene, Traian Basescu a spus ca cea mai buna abordare este reasezarea economiei pe principiile Strategiei Europa 2020 si a pactului EuroPlus, "in corespondenta cu aspiratiile de prosperitate ale cetatenilor nostri".

"Romania doreste ca prin noul acord fiscal Europa sa iasa intarita si nu slabita. Dorim sa ramanem angrenati in evolutiile majore la nivel european", a subliniat seful statului roman, precizand ca sustine o viziune a unei uniuni cat mai integrate, care sa conduca spre Statele Unite ale Europei.

Basescu a mentionat si aniversarea a cinci ani de la aderarea Romaniei la UE, precizand ca tara noastra doreste sa contribuie la consolidarea uniunii, nefiind suficienta doar indeplinirea criteriilor de la Maastricht, ci si cresterea competitivitatii ei.

"Aici este efortul nostru principal, dincolo de trecerea tarii prin criza", a mai punctat seful statului, adaugand: "Romania e o promotoare a unei UE puternice - competitiva in exterior si solida in interior".

Aderarea la spatiul Schengen - "Toate conditiile sunt indeplinite pentru o decizie favorabila"

In ceea ce priveste extinderea spatiului Schengen, Traian Basescu s-a aratat surprins ca, desi amanarea intrarii tarii noastre s-a discutat in doua reuniuni ale Consiliului European, decizia este in continuare blocata, "desi situatia de fapt si de drept este clara".

"Toate conditiile sunt indeplinite pentru o decizie favorabila", a punctat presedintele, mentionand si faptul ca libera circulatie a persoanelor in spatiul european "trebuie sa ramana o politica solida, aplicata in mod echitabil tuturor cetatenilor".

"Consideram nejustificate deciziile de a mentine restrictiile pe piata muncii, cat timp evaluari periodice au evidentiat lipsa unui impact negativ a prezentei cetatenilor romani", a adaugat presedintele, cerand liberalizarea totala a accesului lucratorilor romani in toate statele UE.

In incheiere, presedintele s-a referit pe larg la prioritatile de politica externa ale Romaniei, mentionand printre acestea Strategia Dunarii, securitatea energetica europeana, sustinerea proceselor de democratizare, mentinerea unei politici a usilor deschise pentru statele care doresc sa adere la Uniunea Europeana, precum si intarirea relatiilor cu Franta, Germania, Marea Britanie, Polonia, dar si, in mod special, Statele Unite ale Europei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Traian Basescu ambasadori, #Traian Basescu Schengen , #presedinte