Basescu: Sper ca sindicatele sa aiba inteligenta sa nu faca greva generala

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 15:03
2522 citiri
Basescu: Sper ca sindicatele sa aiba inteligenta sa nu faca greva generala
Foto: RRA

Presedintele Traian Basescu s-a declarat multumit de forma legilor pe care Guvernul si-a angajat raspunderea si a aratat ca desi "obligatia sindicatelor este sa fie nemultumite", spera ca acestea "sa aiba inteligenta" sa nu organizeze greva generala.

Intr-un interviu acordat joi postului public de radio, presedintele a reluat cateva dintre ideile prezentate in bilantul facut marti in Parlament.

"Romanii nu traiesc acum extraordinar de bine dar s-au facut indiscutabil progrese fata de 2004", a declarat acesta, precizand inca o data, ca nu a luat o decizie in privinta candidaturii sale pentru un nou mandat la Cotroceni.

El a caracterizat mandatul sau ca fiind unul "greu", din cauza relatiilor politice. "A fost un mandat in care presedintele a fost suspendat, a fost un mandat cu multa ostilitate. Pe de o parte. Va dau impresia din punct de vedere al omului. Pe de alta parte, a fost un mandat in care Romania a mers inainte si asta e extrem de important. Nu ne-am oprit la stadiul la care eram in 2004, ci am mers inainte", a detaliat acesta.

Seful statului a vorbit si despre esecul inregistrat in modernizarea statului din cauza situatiei politice din perioada 2007-2008: "Noi am ratat anii 2007 si 2008, anii de dupa intrarea in UE (...) Daca in 2007 si 2008 nu ar fi fost coabitare politica, s-ar fi putut adopta reformele necesare modernizarii statului."

Pe de alta parte, presedintele s-a referit si la necesitatea schimbarii imaginii Romaniei in lume, despre care a spus ca "trebuie facuta cu inteligenta, nu cu brutalitate."

"Trebuie sa ii atragem pe straini prin turism, sa ne cunoasca, sa ne respecte pentru ceea ce suntem. Dar Romania trebuie sa fie respectata si de cetatenii romani (...) Oricat am cheltui, problema e daca noi ne respectam", a mai spus seful statului profitand de mersul discutiei pentru a-i critica din nou pe jurnalisti.

Cata incultura e in capul "copiilor" care apar seara de seara pe televiziuni

"Uitati-va pe televiziuni, veti vedea niste copii in fiecare seara care spun ca lor le e rusine ca sunt romani, ca muncesc in Romania (...) Va dati seama cata incultura e in capul acestor oameni ? (...) Eu nu dau indicatii presei, sfaturi, dar presa trebuie sa isi asume responsabilitatea in aceasta privinta pentru ca informatia nu se duce numai la noi", a spus Traian Basescu, dand drept exemplu o discutie avuta cu premierul italian Silvio Berlusconi in timpul scandalului Mailat.

Berlusconi ar fi raspuns criticilor aduse de presedintele Romaniei cu privire la modul in care romanii sunt prezentati in presa italiana replicand: "tu spui de presa noastra dar uita-te la presa voastra cum e, ca toate canalele romanesti se prind prin satelit".

"Cand spui un cuvant despre tara ta nu vorbesti despre o masina. Despre ea poti sa spui ca ti-e rusine, ca e jerpelita, dar nu despre tara ta", a mai spus Traian Basescu.

Este obligatia sindicatelor sa fie nemultumite

Referitor la legile pe care Guvernul si-a asumat raspunderea marti in Parlament, presedintele a declarat ca este multumit de legea educatiei deoarece "a pastrat filonul de modernitate propus de Comisia Miclea" si a precizat in privinta celorlalte doua ca "totul este perfectibil".

Seful statului s-a aratat ingaduitor si cu sindicatele, aratand ca "este obligatia lor sa fie nemultumite", dar in privinta grevei generale anuntate pentru 5 octombrie a avertizat ca spera "sa avem inteligenta sa nu o facem, pentru ca nu va rezolva nimic", chiar daca "unii isi pierd privilegii, sunt disperati, altii trebuie sa faca performanta, cum sunt cei din educatie, iar unii trebuie sa inteleaga ca bugetul statului nu e visteria cuiva".

"Sunt pasi in modernizarea Romaniei dar mai avem inca multe de facut, trebuie continuam reforma statului", a mai declarat presedintele aratandu-se convins ca "guvernul nu va ceda presiunilor. Nu are cum, a ceda presiunilor ar insemna a face pasi inapoi".

Cine are interesul ca institutiile romanesti sa nu fie credibile ?

Seful statului a respins acuzatiile lansate in presa cu privire la utilizarea dosarelor Revolutiei si Mineriadei pentru a-si face campanie electorala pe seama lor.

"Eu am cerut doamnei procuror Kovesi sa trateze cu prioritate dosarele Revolutiei si mineriadelor, inainte de a o numi, cand am avut o discutie cu privire la propunerea facuta de domna ministru Macovei de inlocuire a procurorului Botos. (...) Intarzierea a intervenit in 2007, cand s-a facut plangere la Curtea Constitutionala (...) S-a pierdut cel putin un an prin predarea dosarelor de la parchetele militare la cele civile", a mai explicat seful statului.

"Eu nu cer o anume solutie, eu spun: dati o explicatie pentru impuscarea a 1.600 de oameni(...) Uitati-va cum a fost cu Holocaustul, a fost o realitate dovedita documentar (...) Acum participantii la evenimentele din decembrie sunt in viata, putem afla ce s-a intamplat. Ce nevoie avem sa ne ascundem? (...)Cine are interesul ca institutiile romanesti sa nu fie credibile?", s-a mai intrebat retoric seful statului, subliniind castigul imens obtinut de SRI prin predarea arhivelor fostei Securitati si deschiderea dosarelor.

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#Basescu dosare revolutie, #Basescu interviu radio, #Basescu sindicate, #Basescu legi asumate , #presedinte