Diplomat american: 'Nu-mi place Traian Basescu' nu este un exemplu de dialog politic

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 10:36
5316 citiri
Diplomat american: 'Nu-mi place Traian Basescu' nu este un exemplu de dialog politic
Foto: Arhiva

Jeri Guthrie-Corn, adjunct al sefului misiunii diplomatice a SUA la Bucuresti, este dezamagita de "amnezia colectiva" a romanilor, care par sa fi uitat comunismul si mineriadele, si spune ca Opozitia ar trebui sa participe la discutiile cu presedintele tarii. "'Nu-mi place Traian Basescu' nu este un exemplu de dialog politic", afirma aceasta.

Guthrie-Corn, care a mai fost in Romania si in perioada '89-'91 si isi incheie in urmatoarele zile o a doua misiune de trei ani in tara noastra, a acordat un interviu pentru Evenimentul Zilei in care remarca cu tristete faptul ca romanii au uitat cat de grea a fost perioada comunista si cat rau au facut mineriadele prestigiului international al tarii lor.

"In perioada 1989-1991 viata era grea in Romania. In 1989, aveam apa doar timp de o ora dimineata si o ora seara. Dar in mod clar nu am suferit la fel de mult precum romanii deoarece eram cetatean si diplomat strain. Practic nu exista mancare, pietele erau goale. Viata era foarte grea. Acum, cand citesc statisticile care spun ca 37-40% dintre romani sunt de parere ca era mai bine pe timpul comunismului, nu stiu ce fel de amnezie colectiva a pus stapanire pe ei", a remarcat Jeri Guthrie-Corn.

In plus, aceasta a povestit ca venirea minerilor in iunie 1990 in Capitala a fost unul dintre cele mai dificile episoade pe care le-a trait.

"Si eu, si sotul meu am mers sa ne alaturam protestatarilor in mai multe randuri si respect mesajul: 'Niciun comunist in guvernul democrat' pe care il transmiteau acei 'golani'. Cred ca decizia de a-i aduce pe mineri si de a face ordine in piata a fost o decizie cu impact negativ asupra Romaniei si a viitorului sau, cred ca a reprezentat un pas inapoi in drumul spre democratie cu 10 ani. Astazi vedem ca reprimarea violenta a protestelor pasnice din Orientul Mijlociu este criticata de intreaga comunitate internationala, iar daca presa ar fi fost pe atunci la fel de sofisticata din punct de vedere tehnologic cum este astazi, opinia publica ar fi reactionat la fel de puternic", a apreciat diplomatul american.

Jeri Guthrie-Corn considera ca este nevoie de schimbarea Constitutiei astfel incat parlamentarii sa nu se mai bucure de extinderea imunitatii, dar si in ceea ce priveste prezumarea caracterului licit al averilor, dar pentru asta este nevoie ca Opozitia sa accepte dialogul cu Puterea.

"Stiu ca de multe ori nu au participat la vot ori la discutii in sedintele din Parlament. Stiu ca procesul politic functioneaza cel mai bine atunci cand include toate partile, chiar si atunci cand exista diferente de pareri, politici si perspectiva, nu doar afirmatii de genul 'nu-mi place Traian Basescu'. Acesta nu este un exemplu de dialog politic. Atunci cand exista diferente de opinie, cel mai bun mod de a ajunge la un compromis, pentru ca guvernarea presupune compromisuri, este negocierea cu cealalta parte", a mai sustinut aceasta, respingand afirmatiile Opozitiei care spune ca Romania ar avea mai multi bani daca actualul guvern nu ar fi atat de corupt.

"Nu cred acest lucru. Cred ca exista destul de multa coruptie in randul tuturor partidelor politice, de toate partile", a replicat Jeri Guthrie-Corn.

Aceasta a facut cateva remarci si despre modul in care a evoluat presa, atat cea internationala cat si cea romaneasca.

"Imi aduc aminte ca inainte, atunci cand te uitai la stiri, sau ascultai un program de stiri la radio, aflai ce s-a intamplat, nu parerea prezentatorului sau a realizatorului despre ce s-a intamplat, sau ce ar trebui sa cred eu despre ce s-a intamplat. Acest lucru se intampla pe vremea cand Walter Cronkite prezenta stirile de seara. El a prezentat stirile, nu le-a comentat, timp de 40 de ani. Nimeni nu stia daca este sustinator al democratilor sau al republicanilor, pentru ca el iti prezenta doar faptele, iar tu trebuia sa-ti dezvolti propria analiza a implicatiilor. Acest lucru este rar in prezent atat in SUA, cat si in Romania. Avem parte de interpretari, multe comentarii subiective. Cred ca multi telespectatori nu sunt suficient de sofisticati pentru a separa comentariile subiective de fapte, cred ca devine greu de diferentiat", a mai declarat Jeri Guthrie-Corn in interviul citat.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#Jeri Guthrie Corn, #revizuirea Constitutiei, #mineriade Romania 1990 , #presedinte