Diplomatie in genunchi sau pe catarg? (Opinii)

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 16:04
8755 citiri
Diplomatie in genunchi sau pe catarg? (Opinii)
Foto: Arhiva

Mi-a placut raspunsul dat de Traian Basescu europarlamentarului rus care dorea sa stie daca tara noastra intentioneaza sa juleasca Republica Moldova: "Romania nu are niciun fel de experienta in anexarea altor state".

M-am saturat de tipi ca Putin. Cocotat din trecutul sau de kaghebist, cu ajutorul caruia defileaza cu pieptul scos peste amintirea unui imperiu de frica caruia tremurau de nervi multe state civilizate, in fruntea unei tari ce-si permite sa scoata limba la Europa de cate ori da inghetul, tarul reprezinta tot ce are lumea asta mai mojic: suficienta, muschiul, barda, jecmaneala, santajul.

De ce sa ne pitim in codri si sa scoatem caciula in fata nemerniciei? Pentru ca ne da gaze? Pai ce, le da moca? Desigur ca si-ar permite, la o adica, sa inchida robinetul, numai ca Romania nu mai este de capul ei.

Si nu ca mor Uniunea Europeana si americanii de dragul mititelului din Carpati, dar au aici investitii care depind de gazul rusesc, iar o problema in alimentare ar cauza probleme peste capul nostru. Iar Rusia, cat este ea de hulpava, are tot interesul sa mentina bunele relatii cu civilizatiile avansate.

Ramane, insa, eterna intrebare: cum sa te comporti cu mai-marii lumii?

Stiti ceva? Fie ca stam in genunchi, fie ca ne cocotam pe catarg si le aruncam carlige de parame in cap, e tot un drac.

Bunele sentimente fata de Romania nu depind de atitudinea noastra, ci de interesul lor aici. Si pana la urma, nu noi suntem cei care au capacitatea sa faca investitii in propria ograda (din nefericire), ci altii cauta forta de munca ieftina, calificata, si pamant cacalau.

Doar nu e nimeni atat de naiv sa creada ca suntem membri NATO deoarece reprezentam vreo mare branza in materie militara (auzindu-i pe pensionarii recalculati ai putea avea impresia ca da), ci deoarece suntem un nod aproape atat de spatiul ex-sovietic, cat si de fierbinteala Orientului. E mai ieftin sa trimiti avioane din Constanta decat din Germania, statiile radar costa mai putin, plus alte povesti din filmele americane.

Apoi, oricat de draguti ar fi fost membrii Cabinetului Adrian Nastase cu partenerii de negociere din Uniunea Europeana, daca acesta comunitate n-ar fi plescait de placere privind spre o piata de 22 de milioane de suflete care n-are capacitatea de-a construi mecanisme astfel incat sa le hraneasca, sa le imbrace si sa le dea televizoare si telefoane mobile, visam si acum la civilizatie.

Asa ca de ce sa ne abadonam si ultima farama de demnitate? Chiar si asa, nerecunoscuta ca atare decat in ligheanul cu care ne invartim pe un lac rusesc, face bine la moral.

Totul e, insa, sa nu parem motati cand nu e cazul. In chestiunea aderarii la spatiul Schengen, de pilda, oricat de pregatiti am fi noi din punct de vedere tehnic, cel care ne face probleme este factorul uman. Aici ne-au atras atentia ca suntem incompetenti, si desi stiam ca au dreptate, ne-am cocotat pe catarg cu carligele la cingatoare. Poc! Nu era cazul.

Vocea Romaniei poate fi auzita, dar trebuie ca pozitiile ei publice sa fie justificate. Trebuie sa se bazeze pe ceva, iar acel ceva se afla aici. Atata vreme cat suntem considerati aproape nefrecventabili, cat ne mai ramane uneori pamant sub unghii si batem cu degetele in microfon, cat apreciem ca smecheria este mai valoroasa decat munca, nu vom parea decat un golan pus pe spart geamuri. Iar locul acestuia se afla la casa de corectie.

Cristian Mihai Chis

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#diplomatie Romania, #Basescu anexare Moldova, #Republica Moldova Romania , #presedinte
Comentarii
Poza Boby 23
Boby 23
rank 5
Suntem cei cu dictonul !"Capul tyaiat sabia nu-l taie"...dar nici sa nu facem pe "capra raioasa cu coada-n sus"...Aici treb.sa intervina o diplomatie inteligenta
Poza Theman
Theman
rank 5
Ce nu inteleg europeni , este coruptia endemica care exista in Romania , degeaba arestam doi trei ciorupti daca nu ai bagam in puscarie pe capi caracatitei , nastase , mitrea , vantu ......