Basescu recunoaste ca Romania a ramas in urma cu lupta anticoruptie

Luni, 09 Iunie 2008, ora 12:33
1185 citiri
Basescu recunoaste ca Romania a ramas in urma cu lupta anticoruptie

Traian Basescu a recunoscut in fata presedintelui Finlandei, Tarja Halonen, ca Romania are inca restante in zona angajamentelor asumate in ceea ce priveste lupta anticoruptie la nivel inalt.

Presedintele Romaniei Traian Basescu s-a intalnit luni cu presedintele Finlandei, Tarja Halonen, la Palatul Cotroceni, unde au discutat despre lupta anticoruptie, despre problemele minoritatii rrome care au emigrat si despre o colaborare in vederea eficientizarii securitati frontierei cu statele non UE.

Basescu a precizat ca a facut impreuna cu Halonen "o scurta analiza a modului cum Romania si-a indeplinit obligatiile asumate inainte de intrarea in UE, cu referire directa la modul de functionare a justitiei".

"In aceasta zona, am recunoscut ca, in ceea ce priveste lupta anticoruptie la nivel inalt, Romania inca are obligatii de rezolvat in raport cu UE", a spus seful statului.

Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, intr-un interviu pentru Deutsche Welle ca este convins ca raportul Comisiei Europene nu va contine o sanctiune pentru Romania, ci un avertisment binevenit privind amanarile din zona politica a judecarii dosarelor de coruptie la nivel inalt.

"Sunt convins ca acest raport nu va recomanda impunerea de sanctiuni, dar avertismentul este, cred, binevenit. Problema o avem in zona politica, si aici un avertisment il consider indreptatit pentru ca, desi procurorii au muncit in cazuri foarte importante, in care sunt implicati oameni politici, prin decizii ale Curtii Constitutionale, prin decizii ale Parlamentului, trimiterea in instanta a oamenilor politici este intarziata, in conditiile in care avizul de trimitere, de incepere a urmaririi penale pentru un numar destul de mare de politicieni fusese dat de presedintele Romaniei. Din acest punct de vedere este indreptatita critica din raportul CE legata de ineficienta justitiei si aparitiei unor piedici suplimentare in aducerea in fata instantelor a oamenilor politici importanti", a declarat presedintele.

Finlanda a fost socata din cauza cersetorilor din Romania

In urma discutiilor legate de problema rromilor presedintele Finlandei a cerut insistent rezolvarea problemei cersitului.

"Este pacat, aveti o reputatie atat de buna in multe alte privinte. Va rog, haideti sa facem ceva impreuna sa rezolvam problema cersitului"

Presedintele Traian Basescu a declarat ca tara noastra nu va impune niciodata restrictii de circulatie cetatenilor sai, indiferent de ce etnie ar fi ei.

Halonen a subliniat ca atat ea cat si presedintele Basescu au fost intrutotul de acord ca minoritatea rroma este o problema comuna a UE, iar probelemele ei trebuie rezolvate cu implicarea Comisiei Europene si a Consiliului.

La o intrebare a presei finlandeze despre ce poate face tara noastra pentru ca rromii sa nu mai emigreze, seful statului a aratat ca aceasta problema poate fi pusa nu numai pentru rromi, ci si cu privire la cele doua milioane si jumatate de romani care muncesc in strainatate.

Basescu a subliniat ca romanii - indiferent daca sunt de etnie rroma sau nu - aleg sa isi castige existenta in afara tarii pentru ca sunt mai bine platiti.

"Problema este cum facem ca rromii sa aiba acelasi comportament ca orice cetatean al Uniunii Europene care munceste in alt stat UE", a spus presedintele.

El a accentuat ca "Romania singura nu-si poate asuma responsabilitatea pentru ceea ce minoritatile rrome fac in strainatate".

"In opinia noastra, este excesiv mediatizata ideea ca numai rromii comit infractiuni in strainatate. (...)Sunt si romani-romani neetnici care comit infractiuni", a adaugat presedintele.

"Romania nu va introduce niciodata restrictii pentru vreun cetatean de-al sau", a subliniat Basescu, mentionand ca problema rromilor trebuie rezolvata de Romania impreuna cu guvernele tarilor in care acestia ajung.

La acest punct, Halonen a intervenit spunand ca, desi respecta parerea lui Basescu cum ca rromii sunt romani, "cersitul nu este o munca".

"Nu suntem aroganti", a adaugat ea, vorbind despre problemele copiilor rromi cand vine vorba de educatie, si spunand ca Finlanda are o experienta de succes la capitolul integrarea rromilor, dar si a altor minoritati, cum este cea lapona.

Ea a subliniat insa ca fenomenul cersitului a fost un "soc" pentru Finlanda si mass-media din tara. Ea a aratat ca acesta este aspectul cel mai vizibil al tarii noastre, a adaugat Halonen in incheierea declaratiei de presa comune, mentionand ca va participa si la masa rotunda pe acest subiect in cursul zilei de luni.

Deasemenea, Traian Basescu a declarat ca doreste o colaborare cu Finlanda in vederea eficientizarii securitati transfrontaliere pentru ca aceasta este tara care are cea mai lunga zona de frontiera cu tari care nu sunt integrate in Uniunea Europeana.

Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Consilieri de securitate națională și înalți oficiali din întreaga lume se vor întâlni la Doha în acest weekend pentru a discuta planurile pentru un summit cu privire la condițiile...
Soția premierului Netanyahu, ”întinerită” cu 20 de ani într-o fotografie oficială. „Nu e amuzant. Mă sperie” FOTO
Soția premierului Netanyahu, ”întinerită” cu 20 de ani într-o fotografie oficială. „Nu e amuzant. Mă sperie” FOTO
La Ierusalim a avut loc un eveniment cu participarea personalului militar israelian și a familiei prim-ministrului Benjamin Netanyahu. La sfârșitul serii, soția premierului, Sara Netanyahu, a...
#Traian Basescu, #intalnire, #oficiala, #Finlanda, #cooperare, #Tarja Halonen , #stiri Traian Basescu
Comentarii