Basescu: Romania cere Rusiei sa-si retraga trupele din Crimeea si demisia lui Ianukovici (Video)

Duminica, 02 Martie 2014, ora 19:04
9348 citiri
Basescu: Romania cere Rusiei sa-si retraga trupele din Crimeea si demisia lui Ianukovici (Video)
Foto: Realitatea TV

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca Romania cere Federatiei Ruse sistarea oricarei operatiuni militare pe teritoriul Ucrainei, cerand, totodata, si demisia lui Viktor Ianukovici.

Razboi la granita Romaniei: Rusia invadeaza Ucraina. NATO, in alerta LIVE

Traian Basescu a precizat, duminica seara, intr-un discurs rostit de la Palatul Cotroceni, ca "situatia din Ucraina nu este o amenintare directa si imediata la securitatea Romaniei, la independenta si suveranitatea statului roman".

Basescu, dupa sedinta de urgenta cu tema Ucraina: Romania nu este afectata direct

Totusi, a subliniat el, "Romania atentioneaza asupra aparitiei unui nou conflict inghetat, ce este de natura a accentua instabilitatea regionala si duce implicit la aparitia unor tensiuni ce pot duce inclusiv la conflicte armate".

Basescu: Rusia nu-si permite sa intre in conflict cu Romania, un stat NATO

Securitatea Romaniei, supusa riscului pe termen mediu si lung

In acest context, "Romania considera ca propria securitate este supusa riscului pe termen mediu si lung", a precizat seful statului.

Basescu a convocat structurile de securitate nationala, pentru situatia din Ucraina

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca Romania considera ca Ucraina este agresata de fortele militare ruse, drept pentru care cere sistarea oricaror operatiuni militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei.

Basescu: Prezenta trupelor rusesti in Ucraina poate fi considerata o agresiune

In declaratia care arata pozitia oficiala a Romaniei vizavi de evenimentele din Ucraina, presedintele a subliniat ca "Romania sustine fara rezerve integritatea teritoriala si suvernanitatea Ucrainei".

In plus, a declarat seful statului, Vicktor Ianukovici ar trebui sa-si anunte imediat demisia, in contextul in care a autorizat deschiderea focului asupra populatiei si a parasit teritoriul Ucrainei "intr-un moment dificil pentru tara".

Presedintele a opinat ca Ucraina are nevoie, in acest moment, de "un acord imediat cu FMI, Banca Mondiala, daca este nevoie si cu UE", astfel incat sa aiba asigurate resursele pentru a nu intra in incetare de plati, pentru a-si putea plati armata, politia etc., si mai putin de "plimbari ineficiente" ale ministrilor de externe europeni la Kiev.

Basescu, apel international pentru integritatea Ucrainei

In plus, fondurile vor duce la un proces de modernizare a statului, a mai spus Traian Basescu, mentionand ca un astfel de acord ar putea fi negociat in cateva zile.

Citește și:
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Ministrul de interne al Cehiei, Vik Rakusan, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat joi seară, 8 decembrie, că Cehia va continua să lupte pentru aderarea României şi...
Valabilitatea cardului de alimente s-a prelungit pentru tot anul 2023. Ce sumă vor primi persoanele vulnerabile
Valabilitatea cardului de alimente s-a prelungit pentru tot anul 2023. Ce sumă vor primi persoanele vulnerabile
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că a fost prelungită valabilitatea cardului de alimente pentru tot anul 2023, iar pentru compensarea preţului la...