Cum va inghiti Traian Basescu pisicul (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 17:35
5433 citiri
Cum va inghiti Traian Basescu pisicul (Opinii)
Foto: presidency.ro

Cat de dureroasa poate fi infrangerea ARD in fata USL pentru cei mai infocati dintre sustinatori, daca umilinta de duminica poate fi privita de catre unii dintre acestia drept o victorie!?

Iar gandul ca Victor Ponta asteapta noul mandat de prim ministru, avand toate motivele rationale din lume, probabil ca ii provoaca spasme si lui Traian Basescu insusi.

Insa spaimele si durerile oamenilor presedintelui au ca unic izvor disperarea ca au ramas fara sinecura primita cadou, fara locul de munca bugetat, ori mai rau tremura pentru libertatea lor, avand constiinta faptelor pe care le-au facut.

Pe langa durerea lor mai exista si plansul celor care au sustinut cu patos sincer echipa presedintelui, din pasiune politica si credinta oarba intr-un om sau o idee. Dintre toti, in mod surprinzator, ei au gasit in credinta resurse care i-au facut sa afirme ca victoria USL este, in realitate, o mare infrangere.

Daca Traian Basescu ii va urma sau nu pe calea sofismelor tot mai artificial juxtapuse, ramane de vazut. Votul insa il obliga mai mult decat oricand la un comportament rational, care ar trebui sa se traduca intr-o desemnare cat mai rapida a lui Victor Ponta.

Iar declaratiile razboinice de pana acum ale presedintelui la adresa premierului nu ar trebui sa mai mire pe nimeni - ele sunt ratiunea sa de a fi. Nu doar ca nu ar fi prima oara cand Traian Basescu s-ar contrazice, dar aproape ca ne-a invatat ca marile decizii pe care le ia trebuie mai intai sa le nege cu chiuieli, stirgaturi si amenintari.

Altfel, daca chiar nu il va numi pe Victor Ponta prim ministru, daca va alege chiar si pe Dumnezeu pentru functia de premier, presedintele va arunca inevitabil tara intr-o criza al carei singur responsabil va fi.

Abia in fata acestei posibilitati deloc de neglijat, avand in vedere trecutul lui Traian Basescu, despre Romania se va putea discuta ca despre o tara fara stapan, o democratie inexistenta unde vointa unui singur om poate si reuseste sa puna in pericol intregul mecanism logic si firesc al schimbarii politice in urma si in sensul deciziei poporului - orisicum ar fi el si deciziile pe care acestea au fost facute.

De fapt, in cazul in care Traian Basescu nu il va numi pe Victor Ponta abia atunci se va vorbi despre Romania ca se indreapta catre est si lumea intunecata a tarilor unde nu majoritatea isi impune vointa, ci minoritatea care altfel se plange ca este tratata incorect. In fata acestor posibilitati, ramane credinta ca totusi presedintele inca se mai coordoneaza dupa ratiune si nu exclusiv dupa instinctul animalic de vanatoare.

Exista si cateva motive pentru care presedintele se poate pleca in fata ratiunii si a normalitatii - greutatile si problemele uriase care se anunta deja pentru anul 2013. Daca acestora - prelungirea acordului cu FMI, plata datoriilor din perioada 2010 - 2012, adoptarea fiscalitatii unitare europene si atragerea investitiilor straine - Traian Basescu va gasi de cuviinta sa le adauge una si mai mare si sa arunce tara in haos politic, atunci inseamna ca avem un presedinte caruia trebuie sa i se aduca rapid corectii.

Asa ca, dupa Ioan Oltean, recunoscut pentru broscoiul care i-a stat in gat tot anul 2099, Traian Basescu poate deveni primul presedinte inecat cu o pisica, pe care si el va incerca desigur sa o scuipe cat mai repede cu putinta. Ca de aici va rezulta tot haos si vom avea inca doi ani de ciondaneli eterne intre cele doua palate - asta e deja o alta discutie deja prea indepartata.

BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
#rezultate alegeri parlamentare 2012, #Traian Basescu Victor Ponta premier , #Victor Ponta