Traian Basescu, un Titanic deja scufundat (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 16 Iulie 2012, ora 20:31
6586 citiri
Traian Basescu, un Titanic deja scufundat (Opinii)
Foto: Facebook

E pacat ca pe 29 se joaca, direct, doar soarta lui Traian Basescu. Si abia indirect inceputul sau sfarsitul carierei de presedinte pentru Crin Antonescu.

Din punct de vedere al greselilor executate, Victor Ponta ar fi trebuit sa fie primul care sa plateasca. Gravitatea faptelor din trecut l-ar fi obligat sa se retraga singur. Nu s-a intamplat si, ca o consecinta indirecta, avem astazi un razboi general pe un camp social care are slabe sanse sa isi revina de la 1 august.

Privindu-l insa si ascultandu-l pe Traian Basescu, presedintele suspendat, inteleg tot mai clar ca sansele sale sa revina la Cotroceni tind spre zero. Daca pana acum, in fiecare campanie electorala, Traian Basescu pornea de jos si crestea constant, explodand cu putin inainte de vot, de data aceasta, dincolo de background-ul catastrofal cu care a intrat in competitie, presedintele suspendat pare bulversat si total depasit de situatie.

Nu mai are nerv, nu mai are teme, se contrazice intr-un ritm de cateva ori mai mare decat pana acum si toate declaratiile de campanie par rupte dintr-un film invechit, retrograd si anacronic.

Iar acolo unde declaratiile sale nu frizeaza ridicolul absolut - marturisirea si promisiunea contrafactuala ca ar fi salvat Titanicul - dezvaluie uriasul potential distructiv pe care il concentreaza acest om pentru o asemenea functie - vezi recunoasterea faptului ca a vorbit despre "butonul 3" pentru ca "ii trebuia si lui ceva ca sa spuna de...." Ponta, Crin si restul.

Daca obsesia ciudata pentru identificarea cu diverse personaje si situatii istorice - vezi trimiterile la "Romania, va ordon: treceti Prutul!" si comparatiile cu Leonardo di Caprio - ii tradeaza doar grija obsesiva de a nu rata intalnirea cu marea istorie, cea de-a doua marturisire umana, mult prea umana, despre joaca de-a Dumnezeu care stie tot si asculta tot de la celalalt capat al firului, il descalifica total. Sterge si bruma de responsabilitate pe care te-ai fi gandit ca trebuie sa o aiba din moment ce locuieste la Cotroceni.

Vizita lui Traian Basescu la Realitatea Tv a lamurit ce era limpede deja poate doar pentru unii. Avem un presedinte suspendat disperat sa se intoarca, si tocmai de aceea gata sa coabiteze pana si cu Ponta (a spus in clar, odata cu reevaluarea intoarcerii si in conditiile nevalidarii referendumului), pierdut intre onoare, umilinta si dorinta de a se retrage printr-o iesire memorabila, si care in acelasi timp bulverseaza pana si pe cei mai fideli sustinatori.

Ce poate fi mai lipsit de logica decat sa spui ca vei coabita cu "puscariabilii" si penalii din Parlament?! Si ce poate fi mai absurd sa afirmi ca te intorci daca referendumul nu este validat, chiar si impotriva votului, doar ca dupa aceea sa iti dai demisia in nu stiu ce conditii imposibile?

Oricate crime spirituale ar fi unii gata sa faca in numele sau, oricate averi ar fi gata altii sa risipeasca pentru a-si salva fosta glorie a politicii romanesti de alta data, Traian Basescu nu este in stare sa treaca dincolo de cliseul absurd al alegerii intre democratie si presedintele suspendat.

Daca asta va fi singura tema puternica de campanie - democratie (i.e. Traian Basescu) versus restauratia comunismului (Ponta si Crin) - Traian Basescu poate sa ajunga sa piarda si ce avea la inceputul luptei.

Pentru mine, cel mai trist e sa vad imaginea unui Traian Basescu invechit, depasit, inactual si retrograd. Fara verb, fara teme si fara nicio legatura cu ceea ce isi doreste poporul. Candva atat de bun la toate astea, presedintele suspendat a ajuns astazi sa inspire doar indiferenta si un gust amar.

In urma lui nu ramane mare lucru, iar jumatate din ce-i supravietuieste trebuie curatat si educat, incluzandu-l aici si pe Victor Ponta cu al sau CV coafat, cosmetizat si siliconat.

Dar, daca pana si marele salvator al Titanicului a ajuns o biata replica a ceea ce a fost candva, ce asteptari sa avem de la replicile si clonele sale care si-au inceput cariera de acolo de unde altii si-o incheie? Poate pana la urma nu doar presedintele e victima unui atac energetic, ci intreaga scena politica, de la stanga la dreapta.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Basescu Titanic demitere presedinte, #Basescu democratie Romania, #Basescu demisie referendum nevalidat , #Victor Ponta