Cât de importantă strategic este bătălia pentru Herson: "Pentru Putin, ar fi o lovitură mare, după eșecurile din Kiev și Harkov"

Miercuri, 31 August 2022, ora 11:58
5974 citiri
Cât de importantă strategic este bătălia pentru Herson: "Pentru Putin, ar fi o lovitură mare, după eșecurile din Kiev și Harkov"
Combatant ucrainean pe frontul din sudul țării FOTO Ukrinform

Generalul australian Mick Ryan, expert în planificarea campaniilor militare, analizează contraofensiva declanșată de Ucraina în sudul țării.

Potrivit acestuia, există incertitudini cu privire la țintele sau la finalitatea campaniei ucrainene, dar sunt și multe aspecte clare în privința celor două forțe combatante:

"Situația ofensivei ucrainene din sud rămâne neclară. Acestea fiind spuse, știm destule despre ambele părți - și din istoria unor astfel de operațiuni - pentru a propune câteva aspecte care ar putea determina succesul sau eșecul în următoarele săptămâni.

Dimensiunile politice ale acestei ofensive sunt la fel de importante ca și cele militare. Pentru Zelensky, este cheia îndeplinirii promisiunii sale de a lua înapoi sudul, dar este și o zonă care are o mare importanță economică pentru Ucraina.

Pentru Putin, după eșecurile de la Kiev și Harkov, pierderea sudului ar fi o lovitură mare (dar probabil nu fatală pentru regimul său).

Statutul Crimeei ar intra cu siguranță în joc, dacă nu în această fază a ofensivei ucrainene, atunci poate ulterior. Asta ar reprezenta o problemă majoră creată rușilor, având în vedere infrastructura și bazele lor de acolo.

Aspecte cheie de urmărit:

- Ucraina. Care ar putea fi obiectivele ucrainene pentru ofensiva din sud? Este doar teritoriul de la vest de râul Nipru, tot din sud, sau ceva între ele? Și, vedem ofensiva principală sau pregătirea pentru altceva?

Acest lucru va determina secvențierea atacurilor, precum și prioritățile de alocare a resurselor pentru gama de mecanisme de sprijin necesare în avans, cum ar fi logistică, artilerie, comunicații, ingineri, informații, operațiuni etc.

Tipul câmpului de luptă joacă, de asemenea, un rol important, iar măsurile de control precum liniile de fază operațională și limitele de exploatare sunt influențate de acesta. De exemplu, Niprul poate fi limita impusă pentru această fază a operațiunii. Poate că ucrainenii vor fi nevoiți să-l traverseze - iar asta le va fi greu.

Cantitatea de echipamente și muniții stocate de ucraineni pentru această ofensivă va determina cât timp poate fi susținută. La fel, cantitatea și amplasarea întâririlor și a rezervelor vor fi importante.

Nu am informații privilegiate asupra celor de mai sus. Dar din experiența mea în planificarea campaniilor militare, acestea sunt câteva dintre lucrurile care vor influența succesul sau nu al acestei campanii sudice. Rușii se vor gândi și la aceste probleme.

- Rusia. Ce va influența succesul sau eșecul Rusiei? În primul rând, cum și-au stabilit schema generală de manevră defensivă? Se apără ofensiv sau defensiv și care sunt capacitățile forțelor lor de rezervă dedicate și situaționale?

Aceste trupe de rezervă (și locațiile lor) vor determina cât de bine pot rușii să întreprindă contraatacuri sau să desfășoare activități de contrapenetrare pentru a bloca locul în care ucraineanii intră în sau prin apărarea rusă.

Comanda și controlul - atât a factorului uman, cât și al comunicațiilor - este un factor vital. Au comunicații securizate pentru a-și coordona apărarea? Ce nivel de luare a deciziilor a delegat comandantul rus superior mai multor comandanți de rang inferior?

Important, cât de multă flexibilitate are comandantul rus de rang înalt pentru a face realiniri tactice și a efectua retrageri? A dictat Kremlinul că apără Hersonul cu orice preț sau nu?

Cum vor putea rușii să susțină lupta defensivă cu lovituri tactice, război electronic, ingineri, atacuri ale aviației, lovituri cu rază lungă și logistică? Acest lucru va avea un impact asupra sustenabilității apărării lor în următoarele săptămâni.

Alte probleme pentru ruși: se vor lupta stradă cu stradă pentru Herson sau se vor retrage pentru a-și păstra forțele capabile de luptă? Și care este impactul activităților de rezistență ucrainene din spatele liniilor asupra aprovizionării Rusiei, a desfășurării rezervelor și a moralului soldaților?

Eforturile ucrainene de a „izola” câmpul de luptă prin tăierea podurilor și distrugerea nodurilor C2 (n.r. - command and control) din ultimele săptămâni vor avea un impact asupra durabilității apărării ruse, precum și asupra coeziunii și moralului lor tactic.

În cele din urmă, acum lupta este în desfășurare, aceasta este o bătălie a voințelor între comandanții oponenți care vor căuta să înșele și să nu se gândească la numărul adversarilor. Fiecare va căuta să distrugă comunicațiile și să corodeze capacitatea celorlalți de a comanda și controla.

Este, de asemenea, o bătălie a logisticii, pentru a menține proviziile și întăririle, și o bătălie informațională pentru a lupta pentru - și cu - informații relevante pe câmpul de luptă. Este, de asemenea, o luptă pentru a păstra informațiile esențiale, informând și lumea asupra evenimentelor.

Cel mai important, aceasta va fi o campanie care va prezenta sute de lupte din apropiere (cu unele și în aer). Această luptă – brutală, sângeroasă, dar necesară – este cea mai pură expresie a voinței în timpul războiului.

În această ciocnire a voințelor, înțelegerea scopului este una dintre cele mai importante diferențe dintre combatanți. Nu este clar dacă comandanții și soldații ruși știu pentru ce luptă. Ucrainenii au o înțelegere clară a semnificației acțiunilor lor.

Sunt multe pe care nu le știm. Dar campania are implicații operaționale, strategice și politice importante. Și în săptămânile următoare, mulți ucraineni curajoși își vor da ultima măsură completă de devotament în slujba națiunii lor", arară generalul Ryan, în analiza publicată.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#batalie herson, #aspecte tactice, #mick ryan, #contraatac ucraina , #Razboi Ucraina